Табуйоване минуле. Свастика

Зображення свастики знаходимо у стародавніх культурах, на нашивках військових США, Європи, більшовицької Росії, на царських банкнотах, у рекламі Кока-Коли...

Батьківщиною свастики вважають Індію - на санскриті "свасті" означає привітання, побажання удачі, рух всесвітніх сил.

Однією з теорій, пов'язаних зі свастикою, є теорія ідентичності символу з моделлю атому вуглеводу.

Інше тлумачення символу - молот, що висікає іскри по колу, а іскри, розлітаючись, творять нові світи. Така історія згадується в давній "Книзі сокровенної таємниці".

Свастика з найдавніших часів означала світло, головні принципи Всесвіту і дуальність усього, що нас оточує: це альфа і омега, духовне і матеріальне, чоловіче і жіноче, Земля і Сонце.

Пращури бачили утворення цього знаку ще й так: примружившись, ми бачимо сонце як чотири промені у вигляді хреста: тоді кінчики цих сонячних променів означали рух небесних світил і постійну динаміку всього.

У Китаї та Японії ієрогліф свастики означає привітання та найкращі побажання.

Але щодо визначення, яка свастика є правою, а яка лівою, досі ведуться дискусії. Одні називають кінчики свастики такими, що вказують напрям закрутки символу, інші це заперечують.

Вони беруть дві палиці, зв'язані хрестом, підпалюють і розкручують у певному напрямку. Так кінчики променів вказують швидше на хвіст комети, ніж на напрямок руху.

Дуже важливим є сам колір свастики. Зокрема червона свастика несе позитивну енергетику, а чорна - навпаки.

Ще одна колиска символів свастики - це Русь. Слов'яни використовували три основні типи свастик: з трьома променями, з чотирма та вісьмома.

Надзвичайно багата культура слов'ян визначала велику різноманітність самого символу свастики. Це такі види, як коловрат, сонцеврат, сваор, посолонь, боговник, родовик та інше.

Значення слова "свастика" походить від ОгЪнЪ (Агні, Вогонь), породження Сварги (творіння, Творець) з початком СВА, буквально - творення світла.

Солярний символ руху Сонця був надзвичайно популярним на всій території СНД, особливо за часів Російської імперії. Цікавим є те, що стіни заміської резиденції Петра I були прикрашені рядами свастик, вирізаних у дереві.

Пізніше, за правління імператриці Олександри Федорівни, на стелі тронного залу в Ермітажі була зображена велика свастика; таке саме зображення було й в голові імператорського ліжка, а на шпалерах спальні імператриці знайшли свастику, намальовану олівцем, з підписом дати - 17 (30) квітня 1918.

Справжній бум використання свастики як оберегу та символу удачі припадає на початок XX століття і цьому значною мірою посприяв вихід у світ книги Єлени Блаватської "Таємна доктрина" (1900).

Зокрема, спільнота Теософів, створена нею, мала за свій символ ліву свастику.

Надзвичайно популярне використання свастики було у війську. Наприклад, у Червоній армії з 1918 до 1922 року на рукавах бійців нашивався золотий символ свастики на тлі червоного ромбу з підписом РСФСР.

Давній символ Сонця широко використовувався в американських військах, на літаках відомої ескадри Лафаєт та навіть на сучасному президентському гербі Фінляндії.

США займає особливе місце в згадках історичного використання свастики. Цей символ часто малювався на листівках та привітаннях, позначаючи побажання щастя та удачі.

В 20-тих роках був прийнятий окремий знак свастики для скаутів, який давався кожному, хто зробив добру справу і заслуговував на особливу повагу.

Баден-Пауел, голова Скаутської організації, говорив про особливе значення цього знаку і навіть його зв'язок з закинутою Атлантидою. Також солярний символ деякий час був нашивкою в американських військах, свастика до сих пір прикрашає площу перед Філадельфійським музеєм мистецтв.

Але найцікавішим користувачем символу стала... Кока-Кола. В 20-тих роках ця компанія випустила залізний брелок у формі свастики з зображенням напою у пляшках для реклами. Досить дивне використання, чи не так?

В 1916 році в канадському містечку Едмонтон існувала жіноча хокейна команда, яка носила на грудях саме свастику.

Крім того, зафіксовано не менше трьох команд, які мали назву "The Swastikas". Ви навіть можете побувати у самій Свастиці, адже так називається одне з канадських міст.

Використання свастики на території Російської імперії продовжувалось до 1922 року. Микола II в останні роки свого правління замовив матриці для випуску банкнот з правою свастикою.

Банкноти Тимчасового уряду зображували свастику в центрі купюр. З 1917 року на банкнотах номіналом 1000, 5000 та 10000 рублів зображувались цілих три свастики.

Цей символ використовувався і на валюті більшовиків.

Свастика - один з поширених символів християнства, зокрема в православ'ї. На фрагменті картини Клагеса "Внутрішній вигляд храма Христа-Спасителя" (холст, масло, 1883) яскраво виражені два символи Сонця - зірка з вісьмома променями та рівносторонній хрест.

В Києві, у Софійському соборі є цілий пояс зображень свастик, а в Чернігові, у церкві Святої П'ятниці XI століття є настінний розпис, скомбінований зі свастик та рівносторонніх хрестів.

В бібліотеці в Діжоні (Франція) зберігається православний Псалтир XII століття, де намальовано святого Даниїла з левами, рослинами та свастиками на одязі.

Окремі значення свастика має в християнській термінології: права свастика символізує перше пришестя Ісуса Христа, прямий хрест - його земний шлях, а ліва свастика - воскресіння та друге пришестя.

Православний канон не відмовився від настільки сильного символу, звичайно, замінивши його тлумачення. Для прикладу можна згадати пасхальні яйця, часто прикрашені орнаментами та різновидами свастики.

Але найяскравіші приклади свастики у православ'ї - це ліва та права свастики на грудях Христа-Вседержителя як символи початку і кінця всього сущого, а на іконі "Богоматір-Державна" свастика намальована в центрі її головного убору.

Згадуючи про сучасність, можна додати декілька використань свастики на логотипах компаній.

Тож свастика - не лише символ нацизму. Це, найперше, давній знак Сонця, світла та добра. Таким є істинне значення свастики.

Тетяна Мухоморова, для УП

Реклама:

Головне сьогодні