Янукович відкриє школу, збудовану на цвинтарі?

В Україні дикого вандалізму на цвинтарях вистачає. Однак, схоже, держава на цей раз випередила всіх вандалів. І встановила європейський, а, може, й світовий рекорд з вандало-цинізму.

Більш як за двадцять років вона нарешті збудувала найкращу в області школу… на цвинтарі!

І, схоже, саме Віктору Януковичу випало відкрити її тут, на цьому місці, де упокоїлися стільки людей.

Нещодавно на обласній підсумковій прес-конференції голова Вінницької ОДА Микола Джига повідомив завуальовано – відкриватиме цю школу хтось із вищого керівництва країни. Між тим, в Томашполі чекають саме Віктора Януковича. Бо вважають, що він навіть Миколі Яновичу не уступить таку можливість – показатися перед камерами на фоні такої суперової школи.

Він дуже ризикує. Бо ті камери можуть зовсім випадково повернути вбік об’єктиви і показати навкруг шкільного подвір’я хрести, могили, потрощені поховальні склепи, а то й людські кістки, які запросто можна знайти під шкільною огорожею, за яку бультозери вигорнули рештки могил.

І якщо таке відкриття на найвищому рівні побачить цивілізована Європа – що вона йому в черговий раз скаже?..

Така вона - школа на цвинтарі

За багато років будівництва цієї школи було вдосталь часу, щоб одуматися, не грішити, не вкладати народні гроші в те, в що не можна було вкладати НА ЦЬОМУ МІСЦІ.

Але мінялася влада в країні і кожний новий лідер не міг відмовитися від спокуси колись показатися перед камерами перед цією новозбудованою школою. Фінансував це будівництво як міг.

А теперішня влада, яка завершила цей гріх, на своє оправдання має аргументи – школа проектувалася і починала будуватися ще при Радянському Союзі, коли в Бога не вірили. Ті атеїсти, що це зробили, гріха не бояться, бо вони безбожники. От саме на них теперішні правителі і валять всю вину. Мовляв, не можна було відступати, бо вони, атеїсти-комуністи, вклали великі гроші і в проект, і в саме будівництво, і тому хочещ-не-хочеш, а його треба було завершувати.

Втім, об’єкт в ході будівництва можна було перепрофілювати в якийсь закритий промисловий об’єкт (типу сладу). Але на такі закиди відповідають, що, мовляв, Томашпіль мало не весь побудований на людських кістках – на старих цвинтарях. Ото ж, якщо одним гріхом буде більше – вже не важливо.

Так-то воно так, але не зовсім... За минулі гріхи відповідають ті, хто їх вчинив, а за теперішні.., – ті, хто вводитиме цю школу в експлуатацію, хто підписав всі дозвільні документи, хто від імені самого Бога її освятив. (Вони ще до офіційного відкриття її освятили… Між іншим, хай би знали, що кожна правидна могилка на цьому місці освячувалася, опечатувалася, а вони, виходить всі ті таїнства відмінили…).

Одна начальниця в Томашполі із тих, кого в дитинстві не хрестили, розповідала мені, що її дитина дочекатися не може, коли вже піде вчитися в нову школу на цвинтарі. Але на запитання, чи згодні будуть заплатити люди Томашполя за це все велику ціну і тепер, і в майбутньому, адже ж сказано – до четвертого покоління відповідатимете… – відповісти не наважилася. Призналася, що вірить в Бога.

З тильної сторони школи, за парканом, на старому цвинтарі

А втім, це мої судження, і ви можете з ними не погоджуватися. Ось що думає з цього приводу прямо причетна до відкриття цієї школи людина Дмитро Коритчук – завідуючий відділом освіти Томашпільської райдержадміністрації.

- Губернатор дав завдання, щоб школа була готова на 22 грудня – вона готова до здачі в експлуатацію. Розрахована на 1296 посадочних місць із найсучасними кабінетами, утеплена. З метою надання якісних освітніх послуг буде проведена оптимізація навчальної мережі. У нас є 4 шкільних автобуси і ними діти з сіл будуть підвозитися до Томашпільської школи.

- Але села, ніби осиротіють без учнів…

- По закінченню навчального року надамо цій школі статус гімназії. І тоді буде проведена відповідна реорганізація із залученням додаткових вчителів. Школа пустувати не буде.

- Є батьки, які категорично відмовляються посилати туди дітей?

- Ні. Жоден батько до мене не приходив зі скаргою, що школа побудована на кладовищі. У нас вчора було освячення цієї школи. І православний… отець Міхаїл був, і був католицький священик Станіслав. Вони благословили це.

Була у нас Вінницька обласна санітарно-епідеміологічна станція. Робила аналіз води, грунту, дивилася підвали – ніяких зауважень не було.

- Добре, хай так, але коли діти будуть в школі, а навкруг могили, хрести… Якщо вчителям вдасться їх виховати такими, що не будуть відчувати цього, м’яко кажучи, дискомфорту тут, то тоді це, на мій погляд, буде також страшно. Бо дуже огрубіють. Я не знаю, як вчити там дітей, як бути… Чесно скажу, якби тут жив, то збобив би все, щоб моя дитина не навчалася в цій дуже гарній школі, на цвинтарі.

- Згідно законодавства про освіту батьки обирають навчальні заклади для своїх дітей. Якщо вони не будуть бажати навчати своїх дітей тут – мають повне право забрати звідси свою дитину і навчати там де вважають за потрібне. (Цікаво, а де саме, як інших багатьох шкіл вже не буде?.. – В.К.).

Реклама:

Головне сьогодні