Тест

Об’єднуємось заради благодійності!

Відкритий лист Анатолію Кінаху, Олегу Ляшку, Ірині Геращенко та Оксані Продан

Шановні народні депутати!

Звертаємось до Вас від імені численної спільноти волонтерів та благодійників, які сьогодні власним часом, зусиллями та грошима рятують Україну:

- закуповують спорядження для армії,

- розселяють та харчують біженців із Східних областей України,

- рятують життя та здоров’я поранених,

- опікуються сім’ями загиблих на Майдані та під час АТО.

[L]Їхня цілодобова діяльність протягом останніх шести місяців дала змогу залучити понад 150 млн.грн. на зазначені потреби.

Саме завдяки їм, сім’ї "Небесної сотні" отримали суттєву фінансову підтримку, поранені забезпечені необхідними ліками або відправлені на лікування закордон, наші бійці на передовій мають сучасні системи захисту, а тисячі біженців, зокрема, жінки та діти, мають дах над головою та щоденне харчування.

Велика кількість організацій продовжують у складних соціально-економічних умовах щоденно опікуватися сотнями тисяч українців: важкохворими, літніми особами, людьми з особливими потребами, дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування тощо.

Вся їх діяльність сьогодні опинилась під загрозою:

- фонди можуть витрачати на допомогу біженцю або літній людині максимум 1710 грн. на рік, якщо вище – мають сплачувати податки на дохід фізичної особи;

- кожен волонтер, який збирає на свою картку благодійні пожертви, змушений буде на початку наступного року сплатити 17% як податок на прибуток. Але ж це не прибутки – всі гроші йдуть на благодійну допомогу;

- кожен благодійний фонд, який відправляє на реабілітацію пораненого або людину з особливими потребами, має сплатити до 50% податків, замість того, щоб відправити ще одного;

- протез – це також дохід, за який мають сплатити податок благодійні фонди як за пораненого, так і за малу онкохвору дитину.

Сьогодні мільйони гривень, які вже оподатковані та переведені громадянами як благодійна допомога, змушені сплачуватися у вигляді податків до державного бюджету. Лише родини "Небесної сотні" сплатили понад 10 млн. з благодійних пожертв у державну казну.

І цей перелік можна продовжувати.

26 червня у Верховній раді були зареєстровані законопроекти №4172а, №4173а та №4176а, які мають наметі вирішити зазначені проблеми на системному рівні. Вони були розроблені за участю великої кількості керівників та юристів благодійних організацій та фондів, громадських експертів та юристів компанії E&Y.

Нещодавно на сайті Верховної Ради України з’явилась інформація про те, що Вами, вельмишановні народні депутати, були зареєстровані законопроекти №4245а та №4295а, які спрямовані на регулювання податків на благодійну допомогу постраждалим та пораненим під час АТО у Донецькій та Луганській областях.

Ми позитивно ставимося до Ваших законодавчих ініціатив і дякуємо за бажання допомогти благодійникам та волонтерам створити умови для безперешкодної допомоги тим, хто її сьогодні потребує.

Ваші законопроекти є слушними та важливими, але, на думку юристів та громадських експертів, актуальним питанням є вирішення системних проблем, з якими вже стикаються благодійні фонди та волонтери.

Саме тому, ми звертаємось до кожного з Вас з пропозицією:

1. Сприяти включенню законопроектів №4172а, №4173а та №4176а до Порядку денного IV сесії Верховної Ради України під час пленарного засідання 12-16 серпня, 2014 року;

2. Проголосувати протягом найближчого пленарного тижня за всі п’ять законопроектів в першому читанні та винести рекомендацію взяти за основу законопроект змін до Податкового кодексу №4173а та доопрацювати його з урахуванням норм законопроектів №4245а та №4295а;

3. Винести на голосування в другому читанні єдиний спільний законопроект, який би містив норми всіх трьох законопроектів.

Вважаємо, що саме завдяки об’єднанням наших зусиль ми зможемо зробити діяльність українських благодійників та волонтерів більш ефективною, прозорою та підзвітною.

Слава Україні!