Чи підпише президент власний законопроект щодо звільнення волонтерів від податків?

24 вересня закінчується п'ятнадцятиденний строк, в який президент має підписати аби ветувати свій власний законопроект №4455а "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги".

Законопроект був внесений президентом у парламент ще 11 серпня, проте наступного дня був прийнятий лише у першому читанні. Голосування у другому читанні відбулося 2 вересня, а 9 вересня він був підписаний спікером ВРУ та переданий на підпис до Адміністрації президента.

І вже два тижні громадськість чекає на підпис законопроекту, який президент був готовий підписати ще 11 серпня.

В чому затримка?

Так, законопроект відрізняється від того, що був внесений у серпні. Адже згідно проголосованої версії, від оподаткування звільняються на лише учасники та волонтери АТО, але й переселенці та волонтери, які ними опікуються.

А також учасники подій на Майдані, в Криму та Одесі. І якщо податки вже були сплачені цими категоріями осіб або їхніми податковими агентами, то вони мають бути повернені державою.

Отже, благодійники та волонтери чекають на остаточне рішення президента. Проте його підпис автоматично не вирішує проблеми.

Основний тягар щодо його імплементації покладено на Кабмін, який має протягом двох тижнів з дня набрання чинності цим Законом прийняти нормативно-правові акти, передбачені цим законом. А це і створення реєстру волонтерів, і розробка механізмів обліку постраждалих та сімей загиблих під час всіх вищезазначених подій.

Роботи дуже багато. І ми очікуємо на прийняття прозорих і підзвітних рішень.

30 вересня, напередодні Європейського дня благодійних фондів, Український форум благодійників проводитиме публічну дискусію "Благодійники, волонтери, держава: взаємодія чи підміна ролей?", на якій планується обговорення практичних кроків реалізації прийнятого закону.

Ми запрошуємо до участі у дискусії представників як АП, так і Кабінету міністрів, відповідальних за роботу з благодійниками та волонтерами.

Адже без тісної співпраці одержати перемогу буде складно.

Реклама:

Головне сьогодні