Шлях тепловізора на передову

Ігор – мій давній, ще з університету друг та партнер по бізнесу. Останні 20 років він мешкає в США. Відповідно, ментальність його та уявлення про те, як мають відбуватися різноманітні соціоекономічні та регуляторні процеси, сформовані стереотипами ефективного та шляхетного суспільства.

Місяць тому ми скинулися на три американських тепловізори для українського війська. Ігорю навіть дали дистрибутив та знижку – бо він був перший за півроку війни, хто звернувся до провідного американського виробника із запитом. Адже ані Міноборони, ані торгівці озброєнням навіть не цікавилися цінами та умовами.

Я одразу пропонував привезти це швидко контрабандою, як і 95% із того, що возиться для АТО, у тому числі Celox та джгути. Ігор резонно зауважив, що не для того стояв Майдан, щоб порушувати закони, тим більше, що він зробив аналіз ситуації з постачанням американських товарів для армії, і ситуація виглядає оптимістичною:

"1. Легальність дій

Проти України нема ембарго. Україні доступна американська зброя.

Продажі багатьох видів озброєння взагалі не регулюються й виробники, дилери та ретейлери можуть продавати її в довільній кількості. Стрілецька зброя, особливо снайперська, продається практично вільно. Сучасні види розраховані на ціль за кілометри.

Тепловізори – тут взагалі можна купувати скільки хочеш і яке хочеш, навіть ті тепловізори, що розраховані як підвіска на літаки. Говорив із виробником, лідером даної галузі, так він каже, що ніхто від України навіть не звертався.

Приціли – вільні в продажу. Оптика по детекції противника – вільно.

Засоби зв'язку – вільно.

Засоби особистого захисту – камуфляжі, термоси, білизна, дощовики, взуття, окуляри (важливо), медаптечки – вільно, не потрібно жодної ліцензії ні продавцю, ні покупцю.

Взагалі незрозуміло, що робив уряд із березня місяця, що вояки не забезпечені найпростішими речами. За що армія чиновників отримувала зарплатню?

2. Джерела постачання.

Необхідний товар доступний у магазинах, у дилерів, виробників та на ринку вживаних речей; ebay.com часто пропонує навіть нові речі по ціні в кілька разів нижче як у виробника. Багато людей готові брати участь у закупівлі, фінансувати та відсилати в Україну.

На замовлення трьох тепловізорів зі знижкою від виробника пішло кілька хвилин часу. За кілька днів отримав. Зайняло кілька днів, бо замовлення зробив саме перед довгими місцевими святами. Знайома вибила нормальну знижку на кровоспинні засоби.

Знайомий закупив каски.

Інші знайомі придбали велику партію захисних військових окулярів.

Тут мова про волонтерів, спонсорів. І знову незрозуміло, чому урядовці навіть не контактували з виробниками".

Мені, на відміну від Ігоря, було зрозуміло, чому волонтери не контактують із виробниками.

Волонтерський рух – це тисячі фізосіб та дрібних підприємців, у яких фінансів, сил та кваліфікації стає переважно на дрібні закупівлі з подальшою контрабандою в Україну, або купівлю за готівку вже завезеного контрабандою. Не секрет, що на внутрішньому ринку ціна майже всього, що потрібно війську, за готівку дешевше ніж по перерахунку на 20%, тобто на несплачений ПДВ.

До того ж, легальна зовнішньоекономічна діяльність в Україні – сумна тема.

Тому я не передбачав у наших намаганнях привезти тепловізори офіційно ніякої перспективи. Але вирішив дати другові шанс зробити добру справу в легальний спосіб.

Тепловізори вже б мали врятувати кілька життів наших бійців, але досі перебували в Америці. Натомість Ігор доповнив свій аналіз наступним пунктом:

"3. Доставка та отримання в руки.

На пересилку до Києва ще мало б піти приблизно 24 години, що не є проблемним для сучасних логістів.

Далі все впирається в суто українську стіну.

Уже третій тиждень не можемо отримати дозволи від української сторони. Потрібно доказати, що це гуманітарка, що ці вироби не вимагають дозволу на ввезення".

Важливий момент, до нього повернемось, коли постане питання ввезення дійсно бойової техніки.

"Станом на сьогодні дозволи не отримані. Отримав пропозицію переправити контрабандним шляхом через додаткову сплату хабаром по 100 доларів за кожен прилад.

Каски знайомого просто завернули. Кордон вони перетнули у валізах фізосіб.

Партію захисних окулярів, яку закупили на сейлі за 400 доларів, у рази дешевше ніж у виробника, українська – львівська – митниця оцінила в кілька тисяч, і вимагає тисячне мито. Знову, волонтери й спонсори роблять усе що можуть. Де чиновники, які роками отримували зарплатню і позаробляли собі на пенсії?!"

Ще за тиждень Ігор зробив наступні висновки:

"4. Проміжні висновки.

У ланцюгу постачання найскладнішою ділянкою є митниця, яка забюрократизована. Насправді, це є звичайнісінький саботаж, за який під час війни мало б вирішуватись розстрілом. Як доказ того, що це саботаж, є загальновідоме те, що митниця є однією з найкорумпованіших державних служб. Ця служба знайшла способи завезення в Україну мільйонів тон товарів широкого вжитку, від дитячих памперсів до гробів, але не знайшла способу для безболісного ввезення товарів для АТО. Оскільки розстріл у країні не є законним на даний момент, то повістка у військкомат із направленням в АТО значно б виправила ситуацію.

Щодо дозволів, якщо такі потрібні, то ситуація зі ставлення до чиновників аналогічна. Підпис потрібно чекати тиждень і більше. Якщо чиновники дійсно перевантажені, тоді потрібно їх розвантажити "відпусткою в АТО".

З досвіду інших успішних країн, проблему чиновників і тилу під час війни навчились вирішувати давно – заміною чиновників і тиловиків тими, хто побував на передовій, має поранення. Проблему постачання теж у світі вирішують зняттям внутрішніх перешкод на ввезення всього, що допомагає вижити й перемогти.

Країни, що потребують допомоги, повністю знімають будь-які перешкоди на шляху для засобів захисту.

В Україні мають бути зняті будь які обмеження, звільнення від мита й дозволів, на імпорт відповідних не летальних військових товарів (юридично це має бути декрет, постанова, Указ відповідних держорганів):

– Амуніція
– Окуляри
– Аптечки, кровозупинні засоби
– Бронежилети
– Прицільна оптика
– Далекоміри
– Тепловізори
– Каски
– Взуття військове
– Інше, перелік потрібно розширити.

Таке звільнення дозволить оптимально забезпечити військо з мінімальними витратами. Будь-які ймовірні втрати бюджету через контрабанду чи ввезення цих товарів не для АТО без сплати мита – не набуде масштабності й не матиме сильного впливу на бюджет.

Часткове вирішення через дозволи не є вирішенням взагалі. Недоотримання невеликих коштів у бюджет не може бути важливішим за життя наших людей. Серед тих, кого я знав і хто загинув, більшість загинули від втрати крові.

Щодо імпорту транспортних засобів, то має діяти окрема спрощена процедура.

Щодо зброї, то окрема тема, що потребує опрацювання вітчизняними та іноземними військовими спеціалістами.

5. Перспективи.

Нема ілюзій, що все буде добре, якщо активно не змінювати ситуацію. У пресі написали, що американський Сенат схвалив надання протитанкової й бронебійної зброї, військової техніки, безпілотників, систем радіорозвідки, засобів зв'язку.

Але Україна пов'язана чиновництвом так, що не зуміє скористатися можливостями. Скоріше за все, не буде зроблено фахового відбору, не буде оптимальної доставки. Усе погрузне в походах між кабінетами. Так що зміни потрібні".

Проблему держзакупівель осідлають перевірені корупціонери. Усе, що повз них, буде блоковано, саботовано. Зміна кадрів необхідна.

Найскладнішим у пакеті дозволів було отримання висновку Інституту спецтехніки СБУ щодо того, що наші теплові зори не є зброєю. Щоб переконати конкретного персонажа підписати необхідні папери, були задіяні майданівські замміністри силових відомств.

Безрезультатно. Чи то в них посади декоративні, чи то вибори близько.

У результаті я отримав від Ігоря наступного листа:

"В дозволі на ввезення оптики відмовлено, відмовлено дуже по-чиновницьки, коли запевнили, що відповідь прийде поштою... Дійсно, по закону на це дається 10 чи 30 робочих днів. Цей офіціоз є демонстрацією небажання вникати в проблему, виконувати свою пряму функцію – працювати на користь країни.

Вирішення окремого завезення трьох приладів є питанням збереження кількох людей, але в масштабі країни ми втратили вже тисячі молодих активних чоловіків убитими чи пораненими, бо країна в паралічі "особливої касти" чиновників.

Для системного вирішення має бути вольове рішення на найвищому щаблі влади рівня президента, прем'єр-міністра, голови ВР, Міноборони та СНБО – потрібно повністю й абсолютно зняти будь-які перепони на шляху забезпечення війська.

Повністю й абсолютно – означає, що мають бути зняті регуляції, дозволи та мита на повний спектр товарів, які можуть використовуватися нашим військом – амуніція, засоби особистого захисту, оптика, засоби зв'язку й так далі... Будь-які розмови про контрабанду, сертифікацію, безпеку цивільного населення мають бути відкинуті на фоні війни.

Якісна оптика коштує біля 5 тисяч доларів за одиницю. Потрібно біля 2.000 штук. Не дуже розумна влада боїться, що 10-20 штук завезуть без мита, і вони будуть продані мисливцям, замість того щоб попасти військовим? Яку небезпеку можна очікувати від імпорту кровозупинних засобів, касок та іншого? Чому партія військових захисних окулярів не пропущена на територію України? Бояться, що в них селяни дрова колотимуть чи фрезерувальники за станками працюватимуть?

Є досвід війн. З того досвіду країни відкривали кордони для всього, що веде до перемоги. Під час Першої Світової війни знімали обмеження на імпорт тварин, бо для амуніції була потреба в шкірі. Таке зняття обмеження призводило до втрат надходжень у казну, але це робили".

...А тим часом наші друзі з благодійного фонду, на який планувалося отримати тепловізори, все сподіваються відпрацювати легальний шлях отримання обладнання, відмінного від касок та бронежилетів – але на це піде час.

Тобто, наші тепловізори опиняться на передовій нелегально, до того ж із півторамісячним запізненням.

Цікаво, як Петро Олексійович планує скористатися обіцяною американською допомогою на державному рівні?

Хотілося б вірити, що в нього є генерали, які достатньо кваліфіковані, відповідальні й до того ж вільно володіють англійською, щоб зрозуміти, що саме треба. І що тендерні процедури та узгодження не затягнуть отримання військової допомоги на роки.

Реклама:

Головне сьогодні