Тест

Нацбанк прирік на смерть тих, хто потребує лікування за кордоном

23 вересня 2014 року вступила в дію постанова Національного Банку України №591, яка забороняє проведення імпортних операцій в іноземній валюті без увезення товару на територію України.

В реальності – це замовлення на вбивство важкохворих дітей.

24 вересня благодійний фонд "Свічадо" намагався оплатити сьомий курс реабілітації чотирьохрічного Сашка, що має важку форму ДЦП, в одному з лікувальних закладів Росії. Проте банк ВТБ відмовив у цій операції, посилаючись на постанову НБУ №591.

24 вересня у такій самій банківській операції відмовив Приватбанк благодійному фонду "Україно! Я за тебе!", який зібрав гроші для термінового лікування в Ізраїлі однорічного Гліба.

Хлопчик вже рік намагається перемогти CMV-інфекцією. Після річної боротьби у клініках України, лікування за кордоном залишилось останнім шансом врятувати життя дитини.

При відмові у здійсненні платіжної операції адміністрації двох банків посилаються на скандальну постанову, оскільки фінансові інституції трактують формулювання "без увезення товару" – як оплату будь-яких видів товарів і послуг, які "не завозяться" на територію України.

До цього переліку потрапляє і оплата лікування за кордоном.

Під загрозою опинилося життя сотень українців, які потребують лікування за кордоном, оплатити яке допомагають благодійні фонди та організації.

Спільнота благодійників звертається з проханням до керівництва Національного банку України в термінові строки дати роз'яснення банкам з цього питання.