Україна: від лабораторії змін до кафе Європа

Зміни в системі можливі. 23 вересня 2015 року Верховний Суд України своєю постановою скасував рішення попередніх судових інстанцій, які дозволяли забудову ділянки, на якій з 18 лютого 2014 року розташований Сквер Небесної сотні.

Справу повернули на розгляд до першої інстанції (Господарський суд м. Києва).

Це перша перемога в суді з 2007 року, коли команда Черновецького в 2007 році злочинно продала історичний центр столиці під забудову: прокуратура регулярно судилася з Київрадою і регулярно програвала.

Це вересневе рішення є унікальним і демонструє - судова система здатна бути справедливою, а зміни можливі і їх не зупинити, якщо ти сам стаєш зміною.

За тиждень до того, як стало відомо про постанову Верховного суду, ми реалізовували проект "Лабораторія змін" – дводенний курс лекцій та воркшопів для архітекторів, громадських діячів, волонтерів, активістів, менеджерів міста.

У рамках проекту відомі експерти з Чеської Республіки (Андржей Лішка), Німеччини (Кай фон Кайц) та Польщі (Інна Семич та Марта Бартковска) експерементальним шляхом визначали можливі шляхи взаємодії влади, громади, активістів і експертів у розвитку міст, збереження існуючих мистецьких об’єктів та механізмів впливу на виникнення нових.

До участі в проекті було запрошено (на Facebook, письмово і усно, через ЗМІ та прес-служби) менеджерів міста та їх представників, політиків.

Ми зробили це, адже саме ці люди мають механізми та можливості впровадження системних змін.

Місто - наша спільна справа і, за логікою, вони мають бути зацікавлені в отриманні нових "лабораторних" знань та досвіду. Але я практично ніколі не бачила їх на низових обговореннях, лекціях, воркшопах.

Як ви думаєте, скільки менеджерів міста взяло участь у проекті 17-18 жовтня? Нуль! Лише один кандидат на посаду такого менеджера. Мій особистий друг.

Ідея назви проекту - "Лабораторія змін" була відображенням існуючих процесів в суспільстві: уся країна перетворилася на масштабну лабораторію змін, де кожен може взаємодіяти з кожним, де в кожній секції проводять експерименти, роблять винаходи, і, звичайно, помилки.

В полі зору дослідження груп були Золотоворітський сквер, Михайлівська площа, площа Конституції.

Ці три майданчики були обрані невипадково: прекрасні простори, які так і не стали публічними в контексті взаємодії містян (за виключенням Золотоворітського Скверу, який також має свої проблеми).

Завданням проекту було переосмислення можливості використання цих площ, їх ревіталізації. Результати були вражаючі: за 1 день роботи ми отримали 3 готові проекти і 3 групи людей, які хочуть їх втілити.

Один з них має назву Кафе Європа (Європа як система цінностей, а не територія).

І це, на мою думку, те, що слідує за лабораторією змін.

Для багатьох зараз очевидно, що українці не можуть жити без Майдану. Це - наш суспільний інститут. Але чи готові ми кожні 7-8 років виходити на майдани і зі зброєю в руках захищати справедливість?

Чи краще ми усвідомимо та визнаємо інститут Майдану, його необхідність і невід’ємну політичну складову та направимо цю енергію в інше, мирне, русло?

В нашій Лабораторії змін народилася мрія про українські майдани, на яких збираються щасливі, впевнені в своїх силах люди для того, щоб випити каву, прийти на побачення, щиро і відкрито поговорити про політику, соціальні проблеми як з експертами інших країн, так і місцевими посадовцями.

На цих майданах народ не намагається бути почутим владою. Тут влада говорить з народом і разом вони шукають спільні рішення.

Ми мріємо про день, коли на Михайлівську площу в Кафе Європа будуть приходити для того, щоб в гарній сукні за кавою зустрітися з президентом та щиро з ним поговорити. І нашою зброєю будуть слово, знання, діалог і синергія.

Ставайте друзями проекту "Місто-сад" і Скверу Небесної сотні на сторінці:

сайт проекту: www.misto-sad.com.ua

Допомагайте проекту "Місто-сад" і Скверу Небесної сотні (збираємо кошти на лавки та сцену Скверу):

В гривні

ПриватБанк Набережна Перемоги, 50, м. Дніпропетровськ, 4909

Назва рахунку: МІСТО-САД ГО

Номер рахунку 26004052640796 (UAH)

MFO: 320649

EDRPOU: 39677328.

В американських доларах

PrivatBank

50, Naberezhna Peremogy Street, Dnipropetrovsk, 49094, Ukraine

SWIFT: PBANUA2X

Account name: МІСТО-САД ГО

Account: 26006052642253 (USD)

призначення платежу: пожертва

Реклама:

Головне сьогодні