Медичні відходи довкола нас

Свідомих людей жахають повідомлення про знайдені використані шприци на дитячих майданчиках, оскільки всі розуміють небезпеку, яку несуть такі речі і для дітей, і для дорослих.

Проте мало хто сьогодні задумується, куди попадають з лікарень використані шприци, системи та інші медичні відходи.

Справді, використані медичні вироби несуть небезпеку для людей через ризик поширення інфекційних та неінфекційних захворювань. Також такі відходи несуть і шкоду для довкілля.

За даними науковців та представників громадськості, до 90% медичних відходів попадають на сміттєзвалища.

До того з ними мають можливість контактувати як тварини, так і звичайні люди, що риються в смітниках чи їх прибирають.

Чи безпечно утилізувати медичні відходи на сміттєзвалищах, та чому вони туди попадають?

Не всі відходи, що утворюються в лікувальних закладах є небезпечними.

Міністерством охорони здоров’я України поділяє медичні відходи на такі категорії:

– епідемічно безпечні медичні відходи;

– епідемічно небезпечні медичні відходи;

– токсикологічно небезпечні медичні відходи;

– радіологічно небезпечні медичні відходи.

До безпечних відходів відносять відходи харчові, побутові і такі, що не мали контакту із біологічними рідинами пацієнтів, тому можуть бути утилізовані шляхом захоронення разом із ТПВ.

Епідеміологічно та токсикологічно небезпечні відходи потребують певного сортування та пакування, та повинні бути передані спеціалізованим організаціям, що мають ліцензію на поводження із небезпечними відходами.

Ось тут і виникає ряд проблем.

Більшість закладів охорони здоров’я мають поганий фінансовий стан і кошти на оплату послуг щодо утилізації медичних відходів спеціалізованій фірмі з ліцензією або зовсім не передбачені, або передбачені недостатньо.

Наприклад, у 2015 році на 23 комунальні заклади охорони здоров’я міста Львова із загального та спеціального фондів виділено біля 480 тис. грн для оплати витрат на утилізацію медичних відходів.

Для семи закладів (із 23) у 2016 році було передбачено близько 29 тис. грн для закупівлі контейнерів та пакетів, транспортних засобів для збирання та тимчасового зберігання відходів.

Очевидно, що такі розміри фінансування досить мізерні.

Не сприяють вирішенню проблеми і зовсім низькі штрафи за порушення правил утилізації медичних відходів (від 850 грн), при тому що такі заклади можуть перевірятися планово екологічними інспекторами раз на три роки.

Також на сьогодні є багато питань до фірм, які отримали ліцензії від Міністерства екології та природних ресурсів на поводження із небезпечними відходами (в тому числі медичними).

Так, вже декілька років дане міністерство перевіряє ліцензіатів через те, що такі ліцензії видавалися безконтрольно, а результати перевірок говорять самі за себе: із 16 перевірених підприємств, Мінприроди прийняло рішення про анулювання ліцензій 9 підприємствам.

Також занепокоєння викликає той факт, що майже у всіх областях розвалена система поводження із медичними відходами через відсутність працюючих кремаційних печей для спалювання, відсутність хоча б однієї компанії, яка має ліцензію та обладнання для безпечної утилізації медичних відходів на території області, через відсутність локальних установок для безпечної утилізації медичних відходів самими закладами охорони здоров’я.

Міністерство охорони здоров’я відсторонилося від даної проблеми та переклало тягар на керівників медичних закладів.

Міністерство екології та природних ресурсів наразі обмежилося перевірками ліцензіатів, які мають право утилізовувати медичні відходи.

Проте без державної програми, державної фінансової підтримки її реалізації, а також підвищення свідомості персоналу лікувальних закладів буде неможливо створити безпечну та ефективну систему утилізації медичних відходів.

Також слід впроваджувати на законодавчому рівні європейський принцип розширеної відповідальності виробників за утилізацію тари та упаковки, зокрема і в медичній сфері, що дозволить значно зменшити кількість медичних відходів, які попадають на сміттєзвалища.

Зважаючи на темп реформ у системі охорони довкілля та в державі в цілому, нам треба бути обачними та оберігати себе і близьких від загроз, пов’язаних із медичними відходами.

А також намагатися спонукати персонал закладів охорони здоров’я до сортування та безпечного зберігання медичних відходів, мінімізації їх утворення.

Ольга Мелень, юрист, лауреат премії Гольдмана, яка присуджується найактивнішим захисникам довкілля

Реклама:

Головне сьогодні