Як електронна система охорони здоров’я вплине на вакцинацію в Україні

Міністерство охорони здоров'я звітує, що питання із закупівлею вакцин для України вирішене і вони є у наявності.

Однак скарги батьків на відсутність тієї чи іншої вакцини у поліклініці – досі не рідкість.

І навіть, коли є чим зробити щеплення, часом лунають занепокоєні голоси татусів та матусь на неприємні реакції на вакцину.

Чому це так?

Проблеми імунопрофілактики є наслідком того, що наша система охорони здоров’я не відповідає сучасним вимогам: вона надто залежить від людського фактору та паперових документів, тобто потребує багато часу на виконання.

Щоб змінити ці реалії МОЗ зараз впроваджує в Україні електронну систему охорони здоров’я (E-Health), яка покликана оперативно вирішувати питання пов’язані з імунопрофілактикою, раціонально, використовуючи людські та матеріальні ресурси.

Як електронізація медичних відносин допоможе покращити стан імунізації та захистити українських дітей від інфекційних хвороб?

Це легко пояснити на простому прикладі.

Один адміністратор у лікарні невірно передав дані про потреби у вакцинах, регіональний чиновник запізно повідомив про це під час розподілу вакцин, третій вчасно не подбав, щоб вакцини були розподілені за реальними потребами, а у підсумку діти лишилися без щеплень!

Координатор проектного офісу E-Health, представник Transparency International Україна Юрій Бугай переконує, що "за наявності інформації у електронному вигляді про надходження та залишки вакцин у лікувальних установах, що вчасно оновлюється, і до якої мають доступ батьки, громадськість, влада та лікарі, буде виключений людський фактор".

Він уточнює, що за допомогою системи:

кожен бажаючий зможе вчасно отримати інформацію про стан забезпеченості конкретної лікарні необхідними препаратами;

– лікарні зможуть фіксувати дані про надходження та залишки, та враховувати потреби у вакцинах;

– регіони зможуть вчасно повідомляти про відсутність препаратів у конкретному лікувальному закладі;

– вакцини таки будуть розподілені за реальними потребами, а не лежати на складах.

Що ж робити зараз, поки eHealth лише впроваджують?

Долучатися та моніторити ресурси, які потім включать до цієї системи!

БФ "Пацієнти України" розробив веб-сайт eliky.in.ua, ідея якого полягає у тому, що пацієнт у кілька кліків зміг перевірити, які безкоштовні ліки чи вакцини є у наявності в будь-якій лікарні країни.

На даний момент до ресурсу підключено два регіони та окремі лікарні у Хмельницькій, Сумській, Київській областях – загалом близько 200 лікарень.

"Наша мета зробити так, щоб всі лікарні України відображали на нашому сайті залишки ліків та вакцин", – пояснює голова БФ Ольга Стефанишина.

Крім залишків ліків та вакцин, сайт містить інформацію і про кількість медикаментів, які були доставлені до кожної лікарні.

У перспективі цей ресурс може стати частиною загальнонаціональної системи e-Health, як фінальна ланка ланцюга моніторингу закупок, поставок та розподілу медикаментів і вакцин.

Ще одним важливим сайтом для покращення стану імунізації є електронна карта вакцин, яка розміщена на сайті bzv.org.ua.

Зараз там доступна інформація про наявність вакцин для обов’язкових профілактичних щеплень в цілому в регіоні.

Але щоб цей інструмент став максимально ефективним, МОЗ ще має якнайшвидше забезпечити деталізацію даних по лікувальним закладам.

Коли ці окремі проекти увіллються у E-Health, то це допоможе наповнити систему.

З точки зору покращення стану імунопрофілактики електронні реєстри дадуть ще кілька переваг.

Наприклад, в перспективі, батьки матимуть інформацію про термін наступного щеплення, а педіатр зможе бути в курсі всіх щеплень "підзвітної" йому дитини.

Як пояснив Юрій Бугай, перший програмний продукт має побачити світ вже цього року.

[L]Система повинна стати доступною на базовому рівні, для того, щоб кожен лікар зміг вписати своїх пацієнтів у загальну базу E-Health. Система буде містити дані про освіту, досвід та місце роботи лікаря та інше. Це дозволить у майбутньому орієнтуватися, з ким пацієнту краще укладати договір.

Запустити систему E-Health в повному обсязі планується за три роки. Згодом система буде включати в себе не тільки інформацію про наявність ліків та базу лікарів та пацієнтів, а також перелік вакансій лікарів по всій Україні, медичні записи про пацієнтів і багато іншого.

Перейти до збереження базової медичної інформації (в тому числі про щеплення) в електронному вигляді планують вже у наступному році.

Таким чином впровадження електронної охорони здоров’я є точкою відправлення у змінах, які покликані захистити право кожного українця бути здоровим.

Втім, це не означає, що батькам та лікарям можна пасивно чекати, поки запрацює E-Health та вирішить всі їхні проблеми. Навпаки, час гуртуватися всім, хто розуміє важливість вакцинації для здоров’я нинішнього та майбутніх поколінь.

Батьки, не бійтеся звертатися до лікарів та до влади з питаннями, які стосуються щеплень для ваших дітей. Час співпрацювати один з одним задля врахування спільних інтересів.

Тимофій Бадіков, голова правління ГО "Батьки за вакцинацію", член Координаційної ради з питань впровадження електронної охорони здоров’я

Реклама:

Головне сьогодні