Київ буде без інтернатів

Наразі у 26 інтернатних закладах Києва перебуває 4575 дітей. Це 0,9% загальної кількості дітей столиці.

Очевидно, що інтернатна форма роботи вже віджила себе, довівши неефективність, як у плані навчання та підготовки своїх вихованців до життя, так і з точки зору раціонального використання фінансових та інших ресурсів.

Київ розробив покроковий проект з реформування інтернатів на сучасні й комфортні форми виховання дітей.

У пріоритеті міста – до 2025 року встановити таку систему, щоб забезпечити кожній дитині можливість виховуватись в родині та відчути себе потрібними державі та київській громаді.

А тим дітям, кому з різних причин все ж доведеться залишиться в інтернатах, створити найкращі умови та забезпечити кваліфікованим персоналом у невеликих установах.

Наразі у 26 інтернатних закладах Києва перебуває 4575 дітей. Фото uain.press

СТАН СПРАВ НА СЬОГОДНІ

Київ наразі чи не єдине місто в країні, де спостерігається позитивна тенденція до збільшення населення, зокрема, завдяки зростанню дитячого населення.

Упродовж останніх п’яти років – на 10,6%.

Однак поряд з тим, збільшується, на жаль, кількість дітей, які потрапляють в інтернатні заклади при живих батьках.

Аналіз засвідчить, що до основних причин так званого соціального сирітства в столиці слід віднести складні життєві обставини сімей та безвідповідальне батьківство. Так, 93,8% вихованців та вихованок інтернатів влаштовані до інтернатних закладів з ініціативи батьків.

Також поповнення інтернатних закладів міста здійснюється за рахунок дітей з інших регіонів України. Згідно з аналізом їх частка становить майже 12% загальної кількості вихованців.

Ще однією з визначальних причин потрапляння дітей до інтернатів є наявність тієї, чи іншої захворюваності у дитини. Попри зниження загальних показників захворюваності дитячого населення спостерігається збільшення кількості зареєстрованих захворювань, які спричиняють інвалідність у дітей.

Впродовж останніх п’яти років кількість дітей з інвалідністю в столиці зросла на 12,3%.

ЧОМУ ІНТЕРНАТИ ШКІДЛИВІ ДЛЯ ДІТЕЙ?

Цілодобове перебування дитини в інтернатному закладі, особливо у віці до 3-х років, здійснює вкрай негативний вплив на її розвиток. Про це наукові дослідження проведені в багатьох країнах світу.

[L]У таких дітей найбільше спостерігається затримка фізичного та психоемоційного розвитку.

Значна частина випускників інтернатних закладів не готова до самостійного життя у соціумі, мають проблеми зі створенням власних родин тощо.

Навіть найкращі з інтернатних закладів не можуть забезпечити належної турботи та уваги дитині. Інтереси установи завжди переважають над індивідуальними потребами дитини, яку змушують бути "як всі".

Як наслідок, дитина втрачає індивідуальність, у неї формується споживацька позиція, єдиними цінностями для неї стають матеріальні блага.

5,7 млрд грн щорічно витрачається на фінансування інтернатів в Україні. І лише 10% цих коштів витрачається безпосередньо на потреби дитини, решта – на оплату праці персоналу, комунальні платежі та інші видатки.

Ці кошти можна було б скерувати на підтримку сімей та уникнути негативних наслідків для дітей.

ПОШУК НАЙКРАЩОГО РІШЕННЯ ДЛЯ КОНКРЕТНОЇ ДИТИНИ

Реформування системи інтернатних закладів у Києві здійснюється відповідно до загальнодержавної стратегії, плану столиці до 2025 року та за підтримки проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України", що фінансується за рахунок позики від Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

Наразі сам проект Києва (проект рішення Київради "Про затвердження Плану реформування/перепрофілювання/трансформації дитячих інтернатних закладів, розвитку системи соціальних послуг сім’ям з дітьми та сімейно орієнтованих послуг (деінституцілізації) у громаді м. Києва") знаходиться на погодженні в профільних комісіях.

Так, за планом усі заходи, що будуть здійснюватися в рамках реформування системи інтернатних закладів у Києві, максимально враховуватимуть інтереси дітей, зокрема, дітей з особливими потребами.

Поруч з ліквідацією самих інтернатних закладів в столичній програмі акцентується увага на попереджувальній роботі з кризовими батьками, аби вони якомога раніше отримали допомогу фахівців і віднайшли можливість залишити дитину в сім’ї.

А родинам, де народилася хвора дитина, надати соціальні, освітні, медико-реабілітаційні послуги з максимальним наближенням до місця її проживання.

Планом деінституціалізації Києва передбачені такі заходи:

  • розвиток системи соціальних послуг та програм підтримки сімей з дітьми;
  • розвиток системи надання освітніх послуг в інклюзивному середовищі;
  • розвиток медико-реабілітаційних послуг;
  • розвиток сімейних форм виховання;
  • реформування/перепрофілювання/трансформація інтернатних закладів;
  • система навчання персоналу;
  • підвищення рівня освіченості громади у питаннях дотримання прав дитини.

ДЕІНСТИТУЦІАЛІЗАЦІЯ: 3 ЕТАПИ ДО ЗМІН

Процес зміни системи інституційного (інтернатного) догляду та виховання дітей на систему, яка забезпечує виховання дітей у сім'ї або в умовах, максимально наближених до сімейних відомий як деінституціалізація.

Вона не обмежується тільки виведенням дітей із закладів, а передбачає розвиток превентивних і підтримуючих послуг для дітей і сімей, орієнтованих на задоволення потреб дитини та захист її прав.

Процесами деінституціалізації в Києві будуть охоплені 26 інтернатних закладів, з них 2 заклади системи охорони здоров’я, 2 – системи соціального захисту, 22 – системи освіти.

Реалізація плану деінституціалізації передбачається у три етапи впродовж 2017-2025 років:

Перший етап – підготовчо-організаційний – розробляються документи та інструменти для впровадження реформи.

Визначаються потреби щодо спеціалістів.

Проводяться навчання всіх структур по районах.

Наразі розпочато реформування спеціального загальноосвітнього дитячого будинку ‟Малятко" для дітей дошкільного та шкільного віку та спеціальної школи-інтернату № 26.

Другий етап – реалізація реформ – розвиватимуться послуги супроводу та допомоги, за планом трансформуватимуться заклади.

Передбачається протягом 2018-2020 років здійснити реформування 7 інтернатних закладів (дитячий будинок ‟Малятко", спеціальні школи-інтернати №№ 26, 17, санаторні школи-інтернати №№ 19, 20, Святошинський та Дарницький дитячі будинки-інтернати), а також розробку та реалізацію планів реформування ще 7 інтернатних закладів.

Буде створено нові комунальні заклади з надання соціальних, освітніх, медико-реабілітаційних послуг з максимальним наближенням таких послуг до місць проживання сімей.

Третій етап – підсумковий – передбачається протягом 2021-2025 років на основі отриманого досвіду забезпечити реформування ще 12 інтернатних закладів міста.

Буде припинено влаштування дітей віком до трьох років в інтернатні заклади, а також влаштування дітей на цілодобове перебування до інтернатних закладів за заявою батьків.

При цьому діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, влаштовуватимуться до сімейних форм виховання.

Очікується, що в місті буде створено систему соціальних послуг, що відповідатиме потребам сімей і дітей, зокрема дітей з інвалідністю, їх реабілітації та соціалізації, суттєво покращиться інтеграція дітей та молоді з інвалідністю у суспільне життя київської громади.

Необхідність змін інтернатних форм виховання дітей очевидні для кожного.

В ЄС немає жодної країни, яка б не прийняла стратегічного рішення відмовитися від інтернатної системи.

Для нас ключове питання – не просто закрити інтернати, а створити при цьому систему підтримки сімей, запровадити широкі можливості інклюзивної освіти, здійснювати вчасно превентивну роботу з родинами, розвивати соціальні послуги, щоб зберегти сім’ю для дітей.

Важливою стане і підготовка людей, які відповідатимуть за реформу на місцях. Їхні кількість та ефективність визначатимуть, чи не буде реформа профанована.

На нас чекає важка робота, але Київ має всі ресурси здійснити цей перехід до людяності та відповідальності громади.

На щастя, нам є у кого вчитися, скасовуючи інтернатну систему, – подібний шлях проходить більшість країн світу.

Ганна Старостенко, заступник голови Київської міської державної адміністрації, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні