Ціна стереотипу. Чому зволікання з легалізацією медичної марихуани дорого коштує Україні

Країна з населенням у 37 млн жителів. У ній створено нову прибуткову галузь, яка принесе мільярди доларів до кінця 2019 року. Галузь має потенціал до двократного зростання щороку. З’являться тисячі нових робочих місць.

Це історія успіху Канади, а не України, і йдеться про досвід легалізації виробництва, поширення та вживання в ній марихуани.

Подібну історію ми можемо повторити у нас.

Легалізація "медичної марихуани" або канабісу може дати Україні нову галузь, яка принесе мільярдні прибутки країні.

І одночасно збереже життя та полегшить стан мільйонів хворих українців – а це близько 2 млн людей.

В Україні: 5 грам марихуани = 3 роки за ґратами

На жаль, багато хто досі перебуває під дією радянського совкового стереотипу. Мовляв, "марихуана" – це "наркоманська тема", а "лікувальний ефект – лише "виправдання залежності від наркотиків".

Марихуана прирівняна до особливо небезпечних наркотичних речовин. Заборонені як легальне виробництво препарату, обіг продуктів з канабісу, так і наукові дослідження.

За зберігання 5 грамів продуктів з канабісу передбачена кримінальна відповідальність – до 3-х років за ґратами.

Промовиста статистика.

За даними Державної судової адміністрації України, за збут наркотиків у 2016 році було засуджено 721 особу.

В той час як за зберігання без мети збуту – 6 997 осіб. Серед них більшість, понад 5 тис осіб, за зберігання невеликих кількостей.

Точно така ж картинка була і у 2017 році.

Що це означає?

Наркополіція займається дрібними "порушниками". Замість того, щоб ловити справжніх дилерів.

Крім того, у правоохоронців є спокуса підкинути декілька грам марихуани, щоб взяти людину "на гачок". Це шлях в нікуди, що визнає й очільник київської поліції Андрій Крищенко. Він виступає за декриміналізацію статті про зберігання канабісу без мети збуту.

Що цікаво, як свідчить світова статистика, легалізація канабісу призводить до зменшення споживання важких наркотиків.

Нелегальне поширення марихуани фактично живить всю злочинну мережу важких наркотиків. "Нові клієнти" наркомереж переважно залучаються завдяки їх збуту, а потім клієнта підсаджують на важкі наркотики, від яких є сильна залежність.

Якщо декриміналізувати марихуану, утримання цих мереж стає менш ефективним, а важкі наркотики – менш доступними. А це сприяє зменшенню їх поширення та споживання населенням.

З "криміналом" розібралися, тепер про здоров’я.

За офіційною оцінкою ВООЗ, марихуана посідає лише 12-те місце за рівнем шкоди на організм людини, тоді як алкоголь – 5-те місце, нікотин в тютюну – 9-те місце. Тобто, алкоголь і нікотин значно шкідливіші, але вони легальні в Україні.

Ось такі справи, друзі, кругом нас – вал стереотипів.

У цивілізованому світі: марихуаною лікують людей…

Медичний канабіс – це ефективний лікувальний засіб.

Про це свідчить досвід 44 країн, де він легалізований – а це такі країни ЄС, як Німеччина, Іспанія, Нідерланди, Італія, Чехія, Франція, Португалія, Польща, Греція, Австрія, Данія, Бельгія, Норвегія, а також Ізраїль, Великобританія, США та Канада.

Перелік хвороб та станів, за наявності яких практикують застосування медичного канабісу, просто вражають: хвороба Альцгеймера, рак, хронічний біль, синдром подразненого кишківника, розсіяний склероз, епілепсія в дорослих і дітей, нудота і блювання внаслідок хіміотерапії, в разі посттравматичного синдрому і глаукоми, хвороби Паркінсона, хореї Гетінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги під час СНІДу, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу.

Застосування медичного канабісу дозволить зберегти і дитячі життя.

Ось одна історія: Катерина Бибко, активістка Української асоціації медичного канабісу нещодавно втратила 7-річну дитину, яка була хвора на синдром Драве. Її можна було б врятувати ліками на основі канабіноїдів. В Україні ці ліки заборонені, так само, як і їх ввезення з-за кордону.

Для України досвід лікування посттравматичного синдрому у військових став актуальним з початку війни на сході України. Тисячі наших воїнів стали жертвами цього синдрому. А це часто призводить до втрати життів військових вже після повернення з фронту до мирного життя.

Суїциди набувають загрозливих масштабів. Саме застосування марихуани довело свою ефективність в нормалізації станів та в збереженні тисяч життів американських ветеранів після їх участі у війнах у В’єтнамі та Іраці.

…і заробляють гроші

Я вже згадував, що легалізація медичної марихуани дозволить створити в державі нову галузь, яка приноситиме прибутки та створить нові робочі місця.

Економісти оцінюють європейський ринок медичного канабісу до 2028 року на рівні 115,7 млрд євро, що зробить ЄС найбільшим конопляним ринком у світі.

Ми можемо отримати і свою частку цього ринку.

За твердженням фахівців, у нас дуже сприятливі умови для вирощування конопель. Ця рослина була традиційною в українському господарстві.

Більше того, у нас в Глухові на основі дослідницької станції луб’яних культур у 2016 році був заснований Інститут луб’яних культур Національної академії аграрних наук України.

Так у період з 2007 по 2016 рік цими структурами було виведено два сорти конопель. Вони не мають аналогів у світі та взагалі не містять тетрагідроканабінол (головний психотроп в коноплі). Відтак не становлять жодної небезпеки для людини і ризику використання такої коноплі для виготовлення наркотичних речовин.

Вирощування конопель для медичних цілей – не єдина можливість для розвитку галузі.

Коноплі можуть використовуватися у виробництві тканин, матеріалів для автомобільної галузі, паперу, харчових добавок, косметичних засобів.

Технічну коноплю можна надзвичайно ефективно використовувати в паливно-енергетичній сфері: з насіння і стебел конопель можна отримувати вугілля, метанол, метан і бензин. При чому при згорянні палива на основі конопель не виділяється сірка.

Вугілля, отримане з конопель, можна спалювати на електростанціях, метанол – ефективне автомобільне пальне, яке використовують для гоночних автомобілів.

Також можна використовувати олію з насіння коноплі, на якій можуть працювати сучасні дизельні двигуни.

Коноплю використовують для виготовлення пресованих плит або пластику на основі целюлози з його м'якоті.

Цікавий факт, біопластик з коноплі має значно вищий коефіцієнт міцності, ніж сталь. Водночас такий пластик здатний набагато швидше розкладатись під дією мікроорганізмів і він не забруднює навколишнє середовище.

З продуктів коноплі виготовляють екологічно чистий будівельний матеріал (плити, теплоізоляція, наповнювач для бетону та інше). Будівлі, споруджені з цих матеріалів переважають по енергоефективності аналоги.

Ще важливий сучасний тренд у розвитку галузі вирощування конопель – інтегрування в процес сучасних ІТ-рішень: для налагодження ефективного вирощування рослини, логістики та збуту продукції.

Це може стати додатковим драйвером у розвитку українського ІТ-сектору та стимулюватиме вихід українських стартапів на світовий ринок.

Що має зробити Україна?

Все просто. Законодавчо легалізувати цю сферу, прозоро видавати ліцензії... і просто не заважати легальному бізнесу.

Щоб мінімізувати ризики зловживання у сфері забезпечення пацієнтів необхідними видами ліків на основі канабісу, необхідно інтегрувати цей процес до е-кабінетів пацієнтів і зробити процес автоматичним без втручання держави!

Як досягти нашої мети – дати старт та стимул розвитку нової галузі в Україні – вирощування медичної коноплі?

Алгоритм простий.

Зареєстрована на сайті Верховної ради 30 січня цього року петиція з вимогою законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини в рекордні терміни набрала необхідну кількість підписів.

Навіть в.о міністра охорони здоров’я Уляна Супрун підтримала громадську ініціативу.

Верховна Рада України має законодавчо врегулювати це питання. А простіше – ухвалити відповідний закон.

Буде зареєстровано відповідний законопроект. Цей документ ми підготували спільно з колегами нардепами та громадськими активістами, які роками борються за легалізацію медичного канабісу в Україні.

Важливо, щоб даний законопроект не став жертвою політичних розбірок. Цей склад Верховної Ради має остаточно затвердити закон.

Зволікаємо – втрачаємо життя українців та перспективну галузь.

Олексій Мушак, народний депутат, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина iriana88w/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Як впливає марихуана, чи викликає трава залежність та чому канабіс варто легалізувати в Україні

Марихуана в законі: світ захопила "конопляна лихоманка"

Табуйовані коноплі. Як підживлюються міфи про канабіс в Україні

Мішель Терещенко: Якщо коноплі допоможуть впоратись з пияцтвом – це буде національне досягнення

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні