Розмова про секс з батьками, як засіб проти булінгу в школах

Розмова про секс з батьками, як засіб проти булінгу в школах

Ось здавалося б вже 30 років, як в Україні є секс, а розповісти про це своїй дитині – місія з нездійсненних.

Легше заховати голову "в чорнозем" і відкласти процес до виходу з локдауну.

Громадська організація "Батьківська ініціатива "Терго" виникла як група підтримки батьків, у яких діти займаються "цим клятим сексом" із незрозумілими вивертами, а то і взагалі стать свою змінюють.

На регулярних зустрічах, які проводить організація, доводиться виводити зі стану шоку батьків, які росли в "країні без сексу".

Допомагають в цій непростій справі психологи, створюючи душевну атмосферу і надаючи професійну підтримку батькам. А справа-то побутова, якби не цей незбагненний секс.

Йти шляхом одних лише батьківських зустрічей виявилося недостатньо.

Діти почали ділитися історіями про свої шкільні роки, коли через сексуальну орієнтацію їх принижували, дражнили, цькували і навіть били.

Дослідження шкільного середовища тільки підтвердило їхні слова: сьогодні 44% дітей не відчувають себе в безпеці в школі через сексуальну орієнтацію, 59% стикаються зі словесними образами і цькуванням, а 13% – з фізичними нападами.

Майже 39% пропускали школу через почуття небезпеки (хоча б раз на місяць), а 87% дітей відчувають себе виключеними зі шкільного життя.

Цифри – моторошні, а ще вони говорять про те, що ми спізнилися, а проблема занадто поглибилась.

Тому організація "Терго" прийшла працювати в школи.

Ми проводимо з учителями серйозні тренінги про ЛГБТ дітей, про їх особливості, про те, що хрест такої неординарності нелегкий, діти не обирали таку долю, а відмовитися від неї не можуть, тож страждають ні за що.

Миритися з дитячою бідою вчителю не дозволяє його статус, адже вчитель повинен допомагати і захищати. Ми розповідаємо, як учитель може зупинити, а згодом викорінити булінг.

"Терго" займається тренінгами для вчителів з 2016 року. Ця діяльність стала джерелом найціннішого практичного досвіду.

Найбільше надихає той факт, що 85% вчителів змінюють своє ставлення до ЛГБТ людей після проходження тренінгу.

Але довірчий діалог з освітянами привів нас до усвідомлення того, що ми втрачаємо найважливішу авторитетну ланку – батьків.

Саме тому "Терго" планує залучити батьків у широку дискусію про сексуальну складову життя підлітків. Без батьків навряд чи вийде створити безпечний шкільний простір, а саме заради цього працює "Терго".

Цифри тільки підтверджують цей факт.

Згідно з дослідженням шкільного середовища в Україні, 46% дітей, які зіткнулися з булінгом через сексуальну орієнтацію, не говорили про це вдома.

А 55% дітей свідчили про те, що в школі їм нема до кого звернутися.

Але найстрашніший факт – 69% дітей чули гомофобні висловлювання від вчителів.

Виходить, такі діти не можуть відчувати себе в безпеці ані в школі, ані вдома. А це означає, що ідея, яку озвучив Дмитро Лоза, працівник посольства Норвегії та небайдужий батько двох дітей, про те, що працювати необхідно не тільки з учителями, а й з батьками, стала актуальною і чекає своєї реалізації.

Організація "Терго" всерйоз взялася за підготовку взаємодії з батьками. Діалогу про секс – у всьому його різноманітті – бути.

І тому ми звертаємося до батьків підлітків: "Шановні тато і мама, ми чекаємо цієї розмови і готові зробити її змістовною і цікавою.

Ми всі знаємо, що про секс краще поговорити в спокійній і дружній атмосфері, ніж боротися з наслідками неграмотного з ним поводження".

Ми віримо, що наша спільна робота, наші обговорення знайдуть відгук у батьків.

Це, в свою чергу, сприятиме встановленню щирих, добрих відносин і взаєморозуміння між батьками і дітьми.

Ми не сумніваємося, що наші зустрічі з батьками стануть цивілізованим засобом вирішення проблем булінгу і безпеки в школі.

Олена Глоба, голова правління громадської організації "Батьківська ініціатива "ТЕРГО", спеціально для УП.Життя

Всі світлини від [email protected]/Depositphotos

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Вас також може зацікавити:

Сексуальна освіта з дошкілля. Відеоуроки для батьків та дітей

Як говорити з дітьми про педофілію і їх захистити. Поради експертів

84% батьків підтримують сексуальну освіту в школах, але ще мають власні стереотипи – опитування

У МОН кажуть, що в школах вже викладають сексуальну освіту

Як реагувати на камінг-аут близької людини про її сексуальну орієнтацію. Пояснює психологиня

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні