Застілля із легким серцем. Як не сплутати похмілля із симптомами інфаркту?

Застілля із легким серцем. Як не сплутати похмілля із симптомами інфаркту?

Оскільки Новий рік вже зовсім близько, планові огляди в кардіолога українці переносять на "давайте вже після свят".

Якщо людину нічого не турбує, то в цьому немає проблеми. А от якщо є передвісники проблем із серцем, то затяжні свята, жирна їжа і алкоголь можуть погіршити стан у найбільш невдалий момент.

Я працюю в реанімації кардіологічного центру. І в перших числах січня до нас привозять таких пацієнтів: або відразу після нічного застілля, або вранці – із похміллям.

Небезпечні симптоми, з якими треба негайно їхати в лікарню

Якщо під час святкування та застілля виникає раптова задишка, гострий біль в грудях, в животі, під лопаткою, в шиї, кидає в холодний піт, паморочиться в голові, біль віддає в шию, німіє рука, не списуйте все одразу на переїдання чи алкоголь. Це може бути інфаркт. І таку проблему треба вирішувати негайно.

Із похміллям ще складніше. Людина прокидається вранці з високим тиском, інтоксикацією, зневодненням, можливим болем в будь яких ділянках тіла. Такий стан і маскує, і погіршує проблему з серцем одночасно.

Не бійтеся їхати в лікарню у свято

Друга проблема, яка шкодить здоров’ю наших пацієнтів, – люди думають, що у свято в лікарні всі п’яні. Це дурниці.

Ми живемо в 21-му столітті. Лікарні працюють в черговому режимі, команди – в звичайному робочому стані. Я маю дуже багато знайомих в різних лікарнях по всій Україні, і жодного разу не чув, щоб хтось в новорічні свята на чергуванні пив.

Будьте уважні до людей з вашого оточення

Третя небезпека – зневага оточення. Під час святкування люди не можуть критично сприймати ситуацію. Якщо хтось із компанії поскаржиться за столом, що йому зле, то його радше відправлять в сусідню кімнату полежати і попити водички.

Може і справді людині треба просто полежати, я не заперечую. Але не лишайте її саму і не чекайте занадто довго, поки стане краще. Бо може стати гірше. Тому викликайте швидку. І так, швидкі в новорічну ніч теж їздять, а парамедики працюють.

Якщо святкуєте десь далеко за містом, то подбайте, щоб хтось в компанії був тверезим і міг за потреби відвезти людину в лікарню. Щоб вас не критикували, кажіть, що потрібен боєць, який потім поїде за добавкою.

Фото: Hriana/Depositphotos

Симптоми можуть бути дуже схожими на отруєння алкоголем

При гострому інфаркті, як і при інтоксикації через алкоголь, людина може блювати, може боліти живіт, тиснути в грудях. Як відрізнити?

Рвота через спиртне та при інфаркті виглядає майже однаково. Але проблема от в чому. Якщо при інфаркті довго чекати, поки стане краще, то гірше стає дуже швидко. І через півтори-дві години може вже стати запізно.

Тут ще треба сказати про самолікування. Починає боліти живіт, людина приймає спазмолітики, а від цих препаратів ще більше падає тиск, який при інфаркті і так низький. Людині від цього стає ще гірше.

Є показова історія з цього приводу. Чоловік з нормальною вагою, займався спортом, випивав на свята. Періодично тисло в грудях, але на цей симптом не звертав уваги. Поїхав на мисливську вечірку в ліс: смажена дичина, чарка за чаркою, і чоловікові ставало дедалі гірше.

Інфаркт у нього розвивався не за класичним перебігом: не з болем в грудях, а з болем у животі. Болів живіт, боліла шия, віддавало в руку, випив спазмолітик, після таблетки втратив свідомість. Потім він почав блювати.

Доки його товариші зрозуміли, що все серйозно, і довезли його до лікарні, минуло дві з половиною години. Ледь встигли. А могло бути гірше.

Не соромтеся потурбувати лікарів

Якщо рвота і запаморочення все ж пов’язані з інтоксикацією через алкоголь, у приймальному відділенні зроблять кардіограму, скажуть, що немає інфаркту, промиють шлунок, прокапають розчин з вітамінкою і відпустять додому. Можна ще повернутися до своєї компанії і продовжити застілля.

Повірте, що лікарі не сердяться на пацієнтів, у яких все добре. Тільки не варто розводити з медиками п’яні розмови посеред ночі. Краще бути чемними і не відволікати їх від роботи.

А може статися таке, що в лікарні поставлять стенти, врятують життя, і людина повернетеся додому через три дні. Звісно, деякий час після цього не буде випивати, зате житиме.

Краще підготуватися завчасно

Я раджу проходити обстеження серця планово. У вашого сімейного лікаря можна безкоштовно зробити кардіограму. До сорока років – щороку, після сорока – щопівроку. Якщо будуть якісь проблеми, то вас направлять до кардіолога.

Будьте здоровими. Бажаю вам гарно відсвяткувати аж до Водохреща з рідними і друзями. А от на профілактичні обстеження приходьте до нас, "вже після свят" лікарі також працюють.

Сергій Кузьменко, кардіолог, завідувач відділення інтенсивної терапії Клініки для дорослих Центру дитячої кардіології та кардіохірургії, спеціально для УП. Життя

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Вас також може зацікавити:

Інфаркт: 5 фактів про найпоширенішу хворобу серця

"Синдром святкового серця": що потрібно знати про передінфарктний стан і як його уникнути

Як безкоштовно перевірити серце? Пояснює НСЗУ

7 ознак зловживання випивкою на свята, що вказують на проблеми з алкоголем

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні