"Місія здійсненна": Як Україна та світ об'єдналися заради порятунку онкохворих дітей

З початку повномасштабного вторгнення благодійний фонд "Таблеточки" займається евакуацією дітей з онкологічними та гематологічними захворюваннями до країн Європи та Північної Америки для продовження лікування.

Замість стерильних лікарняних боксів – неопалювані вогкі підвали, замість ізоляції – скупчення у тісному приміщенні, замість безперервних крапельниць з "хімією" – спуски у бомбосховища під звуки сирен. Таким стало лікування українських онкохворих дітей під час повномасштабної війни.

З перших вибухів 24 лютого ми зосередились на тому, щоб забезпечити підопічні лікарні – насамперед у Києві – їжею, питною водою, медикаментами, ковдрами, ліхтарями, засобами гігієни. Але відразу стало зрозуміло, що продовжувати лікування в Україні небезпечно для онкохворих дітей. Навіть за умови забезпечення лікарень всім необхідним залишається небезпека обстрілів, потрапляння снаряду в лікарню, відключення водопостачання та електроенергії, відсутності безпечних компонентів крові для переливання, нестачі медичного персоналу через мобілізацію чи неможливість дістатись до місця роботи.

Це все утруднює чи унеможливлює лікування. Діти з нульовим імунітетом постійно наражаються на небезпеку вірусної чи грибкової інфекції, яка може їх вбити швидше за будь-які снаряди чи уламки ракет. За таких умов про якісне лікування не йдеться, тому постало питання евакуації онкохворих дітей для продовження їхнього лікування у безпечних місцях.

Родини онкохворих дітей у підвалі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру під час повітряної тривоги. Фото: "Таблеточки"

Спочатку йшлось про окремі термінові випадки, але незабаром процес став масовим. Перша колона автобусів та машин швидкої допомоги з 37 онкохворими дітьми у супроводі поліції та представників польського консульства виїхала з України 1 березня, на шостий день війни.

Швидко організувати евакуацію та налагодити логістичні процеси в Україні та за кордоном вдалося завдяки співпраці багатьох учасників – українських лікарів, Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, американської дитячої лікарні St. Jude Children's Research Hospital, польського фонду Herosi, польської Асоціації дитячої онкології та гематології, Міністерства охорони здоров’я України, а також лікарів, міністерств та урядів інших країн.

Ми неймовірно вдячні дитячим онкологам та гематологам з усієї України, які буквально жили в лікарнях перші тижні війни – продовжували лікування дітей та готували їх до евакуації.

Опорним центром для онкохворих дітей з усієї України став Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр у Львові, який з 24 лютого працює у посиленому режимі. Саме сюди ми привозили, скеровували та продовжуємо скеровувати онкохворих дітей для стабілізації їхнього стану і термінової допомоги перед виїздом за кордон. Протягом другого тижня війни через лікарню пройшло понад 120 онкохворих дітей. Уся команда лікарні працювала 24/7, щоб забезпечити їхній догляд та евакуацію.

Зі Львова родини конвоями вирушають спочатку до розподільчого медичного центру Unicorn Clinic у Польщі, а звідти до провідних клінік в інших країнах.

Ключову роль у міжнародній частині евакуації відіграє давній партнер "Таблеточок" – St. Jude Children's Research Hospital – науково-дослідна лікарня США, завдяки якій у XX столітті дитячий рак став виліковним. Саме спеціалісти лікарні St. Jude залучили та об’єднали дитячі онкоцентри по всьому світу, організували роботу 400 волонтерів-перекладачів медичних виписок та вибудувати логістичні процеси поза межами України.

Цей досвід вкотре підтверджує істину слів Юрія Іздрика "людина сама нічого не може людині завжди потрібен інший..." Ми сильні, коли об’єднуємося заради спільної мети. Тоді немає нічого неможливого.

Медики та волонтери зустрічають українських онкохворих дітей на вокзалі польського міста Кельце, поблизу Unicorn Clinic. Фото: St. Jude Global

Від початку війни дотепер було організовано 14 конвоїв, якими виїхало понад 420 онкохворих дітей. Важкохворі їдуть разом з мамами, бабусями, братами та сестрами, тому загальну кількість евакуйованих можна множити на три. Виходить понад 1200 людей – шалена цифра, враховуючи обмежений проміжок часу та обставини.

Такий потік нових пацієнтів є неабияким навантаженням на систему охорони здоров’я деяких країн. Так, у Польщі зараз знаходиться понад 280 українських дітей з онкологічними та гематологічними захворюваннями. У Німеччині – близько 150.

Жодна система не розрахована на раптову появу кількох сотень онкохворих дітей. Тому наразі діти їдуть на лікування до більш віддалених країн – Бельгії, Швейцарії, Нідерландів, Італії, Франції, Іспанії, Португалії та навіть на інший континент – до США та Канади. Діти зможуть залишатися там протягом усього лікування, навіть після закінчення війни.

Евакуйовані родини в аеропорту Кракова перед вильотом до Нідерландів. Фото: St. Jude Global

Про шлях, який долають родини, можна знімати серіал. Першу серію ми б присвятили підопічному нашої паліативної програми Дімі, якого вдалось евакуювати з Чернігова після двох тижнів переховування у підвалі, разом з мамою, бабусею та песиком Ясею. Ясю не можна було взяти в евакуаційний автобус, тому її "спецрейсом" до Польщі доставила наша колега Олена Семенюк, яка займається у фонді освітньою програмою для лікарів та медсестер.

Нашим маршрутом Діма з родиною (і з Ясею!) потрапив у французьку клініку. У Парижі їх та інші родини зустрічала перша леді Франції Бріжит Макрон.

Евакуйованих онкохворих дітей в лікарні St. Jude відвідувала Джилл Байден, а групу пацієнтів до Італії доставили президентським літаком у супроводі президента Польщі Анджея Дуди та першої леді Агати Корнгаузер-Дуди.

Діма з бабусею та песиком Ясею у Unicorn Clinic у Польщі

"Таблеточки" залишаються на зв'язку з кожною підопічною родиною. Адже після довгої дороги й полегшення від відчуття безпеки настає складна адаптація до нового середовища. І це не лише про житло, мову чи клімат.

За кордоном зовсім інакше влаштована робота лікарень – наприклад, у відділенні відбувається регулярна ротація лікарів. Родини часто переживають, що не мають "свого лікаря" як в Україні, і не знають, як вибудовувати комунікацію з медиками.

[L]

Ми допомагаємо адаптуватися, за потреби надаємо матеріальну та психологічну підтримку. З початку війни 12 психологинь, які на постійній основі співпрацюють з фондом, надають кризову психологічну допомогу підопічним та їхнім близьким онлайн: в Україні, за кордоном і на окупованих територіях.

Війна кардинально змінила плани та діяльність "Таблеточок", але не нашу головну місію – допомагати онкохворим дітям. Після перемоги ми відбудуємо українську дитячу онкологічну службу і наші діти матимуть найкраще лікування в Україні. А просто зараз ми робимо все, щоб врятувати їх від війни та допомогти родинам, де б вони не перебували – в Україні чи за кордоном.

До Всесвітнього дня захисту дітей благодійний фонд "Таблеточки" створив "Крамницю захисту сміливих". На сайті можна "придбати" подарунок для дітей – зробити благодійний внесок на комфортну суму.

"Таблеточки" — благодійний фонд, який з 2011 року допомагає онкохворим дітям в Україні.

Щомісяця під опікою фонду понад 500 сім’ей та 21 дитяче онкологічне відділення по всій країні. За час роботи фонду адресну допомогу отримали понад 6 000 сімей.

Під час повномасштабного вторгнення російської армії "Таблеточки" допомогли евакуювати майже 900 сімей з онкохворими дітьми до провідних клінік світу в США, Канаді та Європі. Евакуація стала можливою завдяки глобальній ініціативі SAFER Ukraine.

В умовах війни "Таблеточки" продовжують надавати допомогу онкохворим дітям та їхнім сім’ям в Україні і в 13 країнах за кордоном, а також розширили свою діяльність на нагальні проєкти медичної і гуманітарної допомоги:

  • підтримку роботи дитячих лікарень на сході країни;
  • допомогу українцям на окупованих і відвойованих територіях.

Юлія Ноговіцина, директорка по роботі з сім’ями та підопічними благодійного фонду "Таблеточки", спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні