Світові шедеври Далі та Родена приїхали до Києва. ФОТО

З 5 по17 жовтня у Києві в "Українському Домі" проходить "Великий антикварний салон -2009", де експонуються роботи відомих французьких скульпторів.

Поруч із знаменитим Роденівським "Мислителем" розташувалися сюрреалістичні "Метаморфози Венери Мілоської" Сальвадора Далі і величезний ведмідь Франсуа Помпона.

Окрема виставкова зала відведена для експозиції робіт українки за походженням Олександри Екстер, про яку в Україні знають дуже мало.

Усі твори центральної експозиції - власність французької ливарної майстерні "Вальзуані", де представлені митці відливали своїх роботи.

Ливарня, а разом з нею і колекція гіпсових форм паризьких скульпторів, близько сторіччя тому була придбана російським емігрантом художником Леонардо Бенатовим. Нині вона знаходиться у власності його сина, Леонардо Бенатова-молодшого, що особисто завітав до Києва на відкриття салону.

Саме за його сприяння 20 всесвітньо відомих творів мистецтва загальною вагою майже десять з половиною тон і страховою вартістю 18 мільйонів євро завітали до Києва.

"Громадяни Кале" Огюста Родена

"В Україні немає жодного музею з клімат-контролем. Європейці бояться привозити до нас свої експонати. Бенатову говорили, що Україна знаходиться на порозі війни, що у нас фінансова криза, нестабільна політична ситуація, але Леонардо сказав: я ж пообіцяв", - розповідає директор "Українського Дому" Наталія Заболотна, яка власне і проводила підбір скульптур для салону.

"Ви можете їхати до Парижу і навчати парижан як робити експозиції", - зазначив Бенатов. "В черговий раз випадково вийшла чудова акція", - зітхнула з полегшенням Заболотна.

Страхування і перевезення колекції було покрите коштами бізнесмена Ігоря Воронова. І хоча Воронов стверджує, що це не були величезні гроші, і задоволення відвідувачів виставки покриває витрачені кошти, для пересічних громадян вхід на виставку коштує 50 грн. (пільговий 20 грн.).

Для фахівців у галузі мистецтва вхід до салону вільний.

Огюст Роден "Вічна весна"
Експозицію вже зацікавилися Одеса, Харків і Львів. Але до інших міст вона потрапить лише після 2 тижнів в "Українському Домі" і ще одного місяця у "Мистецькому Арсеналі".

Окрім французьких скульпторів на виставці представлена експозиція "Ікона середньої Наддніпрянщини" ХVIII-XIX ст. з приватної колекції художника Миколи Бабака.

Увесь третій поверх займають 20 антикварних салонів, що демонструють свої експонати на тлі репродукцій старовинних українських портретів, які досі завішують стіни всього поверху, відволікаючи увагу від основної експозиції.

Про те, хто з відомих людей відвідав виставку, читайте на порталі TabloID Вагітна Геращенко дивилась на Родена і Далі, а Порошенко на взуття Пінчука

Реклама:

Головне сьогодні