Премію Конрада-2009 отримав Жадан

— 13 грудня 2009, 14:18

У 2009 році список номінантів на отримання другої літературної премії, заснованої Польським Інститутом у Києві 2007 року, майже не змінився. Якщо тоді фіналістами стали Тарас Прохасько, Сергій Жадан та Наталка Сняданко, то цього року разом із Жаданом на фінішну пряму знову вийшла Сняданко. Третьою фіналісткою стала молода письменниця Таня Малярчук.

Нагородою імені видатного польського літератора Джозефа Конрада відзначають українського літератора раз на два роки. Головними критеріями упорядники називають послідовність у реалізації творчого шляху, іноваційність форми, ламання стереотипів та універсальність змісту. Інша важлива вимога - вік. Авторові має бути не більше 40 років.

Цього року переможцем став Сергій Жадан
Трійцю фіналістів та переможця визначило польсько-українське журі. Вибирати довелося аж із 23 імен, причому всього Польський інститут у Києві отримав 35 звернень з номінаціями.

Процес номінування був демократичним, адже кандидатури висувала широка аудиторія. Зокрема, номінувати мали право українські та іноземні культурні інституції, видавництва та наукові центри, різноманітні творчі об'єднання та навіть пересічні громадяни.

Єжи Онух і Таня Малярчук
До складу почесного журі увійшли українські та польські культурні діячі, серед яких президент Форуму видавців Олександра Коваль, директор Польського Інституту в Києві Єжі Онух, письменник та володар премії Конрада-2007 Тарас Прохасько, польський публіцист та критик Боґуміла Бердиховська.

Увійшли до складу журі також польська літературознавець Лідія Стефановська та генеральний директор телеканалу ICTV Олександр Богуцький.

Наталка Сняданко
За словами фіналістки Тані Малярчук, премія Конрада вже встигла стати певним знаком якості в літературі. А ось цьогорічний переможець зізнався, що за два роки існування нагороди він навіть встиг її полюбити.

"Все це, як влучно пожартувала Наталка Сняданко, нагадує зустріч випускників. Ми з Наталкою сюди їздимо вже, як на роботу", - жартував на церемонії нагородження Жадан.

"Коли сюди приїздиш, бачиш багато друзів, з якими не так часто доводиться зустрічатись. А премія, крім усього іншого, і є такою гарною нагодою для зустрічі", - додав він.

За умовами засновників призу, у 2011-му кандидатури переможців 2007-го та 2009-го років - Сергія Жадана та Тараса Прохаська - розглядатися не будуть. Утім, живий класик сучасної української літератури сподівається наступного разу стати членом журі. "Адже такі нагороди приємно не тільки отримувати, але й вручати", - сказав Жадан.

Вручав йому цьогорічну нагороду посол Польщі в Україні Яцек Ключковський. За традицією, премія Конрада включає в себе грошову винагороду у 3000 євро. Друга частина призу - піврічне стажування на умовах стипендіальної програми польського Мінкульту "Gaude Polonia".

У коментарі "Українській правді. Життя" Сергій Жадан зізнався, що поки не знає, на що витратить преміальні: "Що робитиму з грошима, поки не знаю, не можу відповісти на це питання".

На запитання щодо другої частини відзнаки, Жадан відповів: "У 2005 році я вже був стипендіатом "Gaude Polonia". Тоді, під час перебування у Польщі, я написав книжку "Anarchy in the UKR".

"Цього року другою частиною призу я, на жаль, скористатися не зможу. Маю інші плани, тому до Польщі на стажування не поїду", - заявив письменник.

Бажаючі можуть висунути свого кандидата на здобуття премії Конрада, подавши заповнену аплікаційну форму до Польського Інституту в Києві. Зразок форми можна знайти на сайті Інституту.

Реклама:

Головне сьогодні