Тест

Ліна Костенко презентувала свій перший прозовий роман

Це перший прозовий роман Ліни Костенко і перша нова її книга за останні 20 років. Книгу презентували у п'ятницю - видавець Іван Малкович і Ліна Костенко.

"Я сподівався на подію, а з'ясувалося, що це - вибух. Книжка вражає по-справжньому. Здається, у нас так ще не писали. Сподіваюся, що це буде несподіванка для всіх", - сказав Іван Малкович про нову книжку Ліни Костенко.

Директор видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" зацитував слова академіка Івана Дзюби, який читав верстку твору і назвав його "вражаючою хронікою душі інтелігента в світі абсурдів - українського і планетарного".

За словами самої Ліни Костенко, вона здійснила величезну роботу (яка тривала з 2001-го по грудень 2010-го) у прагненні дослідити, як людство, Україна входять в третє тисячоліття, а також "співвіднесення України зі світом, людини з Україною й зі світом". "Це не жіночий роман. Це сюрреалістичний Вавілон сучасного світу", - сказала вона.

Твір написаний від імені 35-річного комп'ютерного програміста, який на тлі особистої драми прискіпливо сканує усі вивихи нашого глобалізованого часу.

Ліна Костенко зізналася: дуже давно хотіла написати "Записки українського самашедшого", які, на відміну від гоголівських "Записок...", мали б свою специфіку.

"Мені дуже шкода було свою рідну, незалежну державу, не хотілося писати чогось прикрого. Але коли я побачила, що ми її втрачаємо, що це моральна катастрофа, і винуваті не тільки вороги, а часто самі українці, і навіть патріоти, і навіть з вусами, я свідомо на це пішла, бо колись треба просто скинути з себе останні ілюзії і треба втриматись над краєм прірви", - сказала вона.

Як зазначив Іван Малкович, книжка, роботу над якою здійснено в рекордно короткий час - закінчений варіант рукопису потрапив до видавництва три тижні тому, - тільки в п'ятницю прибула з друкарні до Києва.

Її вже можна купити на книжковому ярмарку в Українському домі. До середини наступного тижня вона буде в продажу по всій Україні.

Наклад видання - 10 тисяч примірників. Видавець також повідомив: Ліна Василівна дала згоду у другій половині січня провести 8 презентацій книжки у різних містах України.

На презентації йшлося і про майбутні книжки Ліни Костенко. Так, якщо презентований нині твір написано від чоловічого імені, то наступний, що "відбрунькувався від цього роману і писався паралельно, буде вже жіночий, бо у героя є дружина, яка тут не могла реалізуватися", зізналася авторка.

Вже готові до друку дві збірки поезій. Поспішає Ліна Костенко і з завершенням чорнобильської книжки, матеріали для якої збирала в експедиціях з 1995 року.

За матеріалами "Укрінформ"