Шкляр упевнений, що він таки отримає Шевченківську премію

— 10 березня 2011, 11:33

За словами Шкляра, він не сподівався, що президент України Віктор Янукович включить його до списку нагороджених після того, як написав главі держави лист, в якому повідомив, що відмовляється від премії.

"Це його право: включати мене до списку лауреатів зараз чи пізніше, коли я досягну своєї мети. Я висунув умову: візьму свою премію, коли з посади міністра освіти піде українофоб Табачник. Після того, як я публічно зробив цю заяву, я спокійно сплю і перебуваю у згоді зі своєю совістю", - заявив він в інтерв`ю газеті "КоммерсантЪ-Украина".

За словами письменника, з приходом на посаду міністра освіти Дмитра Табачника в суспільстві настала інтелектуальна стагнація.

"І я вирішив розворушити ситуацію. Для мене Табачник є фігурою, в якій концентрувалося все українофобство, вся неповага до української нації", - сказав він.

Шкляр запевнив, що і не думав, що глава держави підпише указ про звільнення Табачника і про присудження йому (Шкляру) премії.

"Однак вважаю, що у свідомості читачів я цю премію вже одержав. Хоча для мене отримання Шевченківської премії важливе - це визнання на державному рівні. Можливо, Віктор Янукович вручить мені премію, коли піде Табачник, а якщо ні, і він покаже себе не українським президентом, то премію зможе вручити наступний президент. Я упевнений, що одержу цю премію", - сказав письменник.

Нагадаємо, Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка присудив Шевченківську премію з літератури Шкляру за роман "Залишенець. Чорний ворон". Таке рішення було ухвалене в результаті таємного голосування за підтримки 17 представників комітету.

4 березня Шкляр заявив, що не може прийняти Шевченківську премію, поки посаду міністра освіти і науки, молоді і спорту обіймає Табачник.

Того самого дня Янукович підписав указ про присудження шести діячам культури Національної премії України імені Тараса Шевченка у розмірі 250 тисяч гривень кожна. Серед нагороджених Василя Шкляра не було.

Реклама:

Головне сьогодні