Тест

Шевченківська премія 2011 без літератури. Список лауреатів

Премію імені Тараса Шевченка традиційно вручають 9 березня - в день народження Тараса Шевченка, якому цього року виповнилося б 197 років. 10-го березня також виповниться 150 років з дня смерті відомого українського поета.

Цього року комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка присудив Шевченківську премію з літератури письменнику Василю Шкляру за роман "Залишенець. Чорний Ворон".

Шкляр так і не отримав премію. Фото poltava.pl.ua

У категорії "Літературознавство і мистецтвознавство" лауреатами стали Роман Горак і Микола-Ярослав Гнатів за 10-томне видання "Іван Франко".

У театральному мистецтві викликали дискусії два різні формати: опера і драматичний театр.

У результаті премію вручать тим, хто працював над постановкою опери "Норма" у Київській опері. Лауреатами стали: диригент-постановник Микола Дядюра, режисер-постановник Анатолій Солов'яненко, виконавець партії Оровезо Сергій Магера і виконавиця партії Норми Оксана Крамарева.

У номінації "Концерно-виконавське мистецтво" перемогла Лідія Забіляста з Київського оперного театру.

[L]У номінації "Образотворче мистецтво" премію не присудили через суперечку навколо двох кандидатур: Людмили Жоголь і Віктора Сидоренка. 17 необхідних голосів ніхто з кандидатів не набрав.

Цього року розмір премії становить 250 тисяч гривень.

До складу комітету входять 25 осіб. У таємному голосуванні не брали участь Богдан Ступка і Вадим Писарєв.

Нагадаємо, цьогорічна премія ознаменувалася гучним скандалом. Так, після присудження Шевченківським комітетом премії в галузі літератури Василеві Шкляру письменник звернувся до президента Віктора Януковича із відкритим листом.

Шкляр попросив перенести вручення йому нагороди на період, коли при владі не буде "українофоба Дмитра Табачника".

Відтак у президентському указі про присудження премії, який з'явився увечері 5 березня, Василя Шкляра не згадано.

Як заявив лауреат Шевченківської премії 2005 року Михайло Слабошпицький в ефірі Радіо Свобода, це прецедент за часів існування премії в незалежній Україні.

Проте, за його словами, в радянські часи схожа ситуація виникла з врученням Шевченківської премії Ігореві Муратову, якому комітет присудив премію, але пізніше його прізвища не виявилося в наказі про нагороджених.

За матеріалами Радіо Свободи, ВВС та 24tv.ua