Держкіно дозволило показувати фільм у кінотеатрах, аби не робити йому "зайвої реклами"

— 24 квітня 2012, 13:59

Про це йдеться у повідомленні на сайті Міністерства культури і туризму.

Як зазначається, після перегляду фільму 11 членів Експертної комісії Держкіно проголосували "за" видачу прокатного посвідчення "Матчу", а 8 проголосувало "проти".

Водночас експерти зазначили, що у "в картині є епізоди, де україномовні персонажі виглядають негідно і карикатурно, і це може викликати почуття образи та супротиву у нашого глядача".

Крім того, Держкіно висловило занепокоєння щодо можливого викривлення у фільмі історичних подій, присутності у картині пропаганди та жанрової стилізації.

Але більшістю голосів експерти порекомендували видати державне посвідчення, пояснюючи своє рішення тим, що "…заборони слугують авторам неталановитих фільмів лише зайвою рекламою".

Як висновок, експерти зауважили: "Ми існуємо не в ті часи, коли щось можна фактично заборонити до показу. Всі, хто захоче подивитися фільм "Матч", подивляться його, принаймні, в Інтернеті".

"Держкіно не може забороняти, чи – навпаки – дозволяти прокат фільму, послуговуючись ідеологічними мотивами або художніми властивостями твору. Відповідно до чинного законодавства Агентство видає прокатні посвідчення виключно на підставі висновків та рекомендацій експертів. Більшість з 19 членів Експертної комісії з питань розповсюдження та демонстрування фільмів при Держкіно рекомендували фільм "Матч" до прокату в Україні. Що ж стосується художньої та історичної цінності фільму – визначати її для себе кожен глядач має особисто. Вважаю, що заборона "Матчу" лише додасть йому популярності у "мережах" та на ринку "чорного" відеопрокату", - пояснила Голова Держкіно Катерина Копилова.

Фільм заснований на реальних подіях і розповідає про легендарний "матч смерті", зіграний футболістами київськими з німецькою командою Flakelf в окупованому Києві в серпні 1942 року. У головній ролі знявся Сергій Безруков.

Над картиною працював режисер Андрій Малюков, фільм якого "Ми з майбутнього" свого часу викликав бурхливу реакцію в Україні, нагадує ЛігаБізнесІнформ.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні