Химерні і символічні скульптури у Києві. Фото

У столиці стартував перший Міжнародний фестиваль сучасної скульптури.

Основний проект Kyiv Sculpture Project 2012 представляє роботи 15 молодих художників з 6 країн: Австралії, Великобританії, Нідерландів, Польщі, Росії та Україні. Учасники першого фестивалю були відібрані експертною радою на конкурсній основі.

Заявки на конкурс, який проходив з жовтня 2011-го по лютий 2012-го року, подали 297 митців з 39 країн світу. Тепер результати цього відбору можна подивитися в Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка до 2 липня 2012 року.

Крім того, у Facebook проходить голосування за приз глядацьких симпатій. Переможець, який за підсумками голосування набере більшу кількість like-ів, отримає винагороду у розмірі 2000 євро.

Відкриття виставки:

1. "Крапля роси" української майстрині Катерини Бучацької

Скло, пластик, алюмінування

Робота демонструє стурбованість художниці, викликану постійною мінливістю природи, яка переживає процес регенерації.

2. Робота "Великі сфери" Рейчел Картер, Великобританія

Вербові гілки, сталевий дріт

На думку художниці, природа створює прекрасні плавні форми. Саме такі форми Рейчел і відтворює у своїх художніх об'єктах за допомогою улюблених матеріалів - верби і м'якої сталі.

3. Робота "Мушля" Жанни Кадирової, Україна

Черепиці, арматурний каркас

Кадирова створює своєрідний пам'ятник молюску, дивовижної істоти, яка у відповідь на будь-який подразник зовнішнього світу закриває стулки свого "будиночка" і ховається від небезпеки.

Завдяки цій властивості молюски переживають будь-які негаразди і катаклізми в природі. В сучасному мегаполісі людина часто приймає навички молюска і так само реагує на події, що відбуваються навколо неї.

4. Робота "Роза вітрів" Олексія Золотарьова, Україна

Чорний метал, залізобетон

Олексій звільняє відому діаграму від практичного значення і надає їй цікавого пластичного рішення - напівабстрактної форми, що гармонує з навколишнім середовищем ботанічного саду.

5. Робота "За столом: чи зручно сидіти?" Саллі Кідалла, Австралія

Меблі, зерна пшениці, пластик, компост, мішковина

Кожен предмет з цього дивного меблевого гарнітура художник накриває пластиковим пакетом, тим самим створюючи всередині свого роду мікросередовище, некомфортне для життя.

В залежності від природних умов трава всередині цих пластикових мішків буде гинути швидше або повільніше, демонструючи сучасну ідею натюрморту. А в історії мистецтва натюрморт, як відомо, завжди уособлював плинність буття.

6. Робота "Покинута стоянка корпоративних кочивників", Олексій Сай, Україна

Металева арматура, гіпсокартон, оргтехніка, побутові предмети

Автор розвиває улюблену тему своєї творчості - рутину офісного життя - і в черговий раз знаходить неймовірно точну метафору для демонстрації особливостей субкультури великих корпорацій.

Сай реконструює робоче місце сучасного офісного працівника в житло первісного кочівника. Цією метафорою художник натякає, що корпоративні співробітники є лише тимчасовою спільнотою людей, не прив'язаних до певного середовища і готових в будь-який момент з легкістю покинути своє звичне місце в пошуках кращого життя.

7. Робота "Місячний" Каріна ван дер Молена, Нідерланди

Сіно, дріт, сітка, сталевий кабель

У своїй творчості Карін ван дер Молен звертається до теми втручання людини в природу, адже людина - це єдина істота, яка не просто живе за законами природи, але й може їх свідомо досліджувати і використовувати.

8. Робота "Закони природи", групи "ubik.", Україна

Глина, барвник

Група "ubik." пропонує поглянути на новітні технологічні об'єкти, як на реліктові залишки цивілізації.

Проект наводить на думку, що людина і побічні продукти його життєдіяльності є лише тимчасовими "гостями" на планеті Земля, яка існувала до нас і, очевидно, буде існувати і далі.

9. Робота "Структура світла" Анни Надуди, Україна

Пофарбована сталь
Анна Надуда немов матеріалізує світло і втілює його властивості в особливій скульптурній формі. Структура світла в інтерпретації художниці - це прозора сітка, через яку людина може з легкістю пройти.

10. Робота "LOVE" групи Pprofessors, Росія

Чорний метал, фарба

Об'єкт є реплікою всесвітньо відомої роботи американського художника Роберта Індіани, встановленої в 1964 році в Нью-Йорку.

11. Робота "Каміння основи" Добрині Іванова, Україна

Нержавіюча сталь

Завдяки оптичній грі з простором, художник створює в середовищі додатковий віртуальний вимір, поряд з яким глядач уже майже не відчуває, що є мистецтвом, а що дійсно реально.

12. Робота "Зіркова куля" Колін Роуз

Нержавіюча сталь

Скульптура пропонує багатогранний погляд на всесвіт як на форму, яка об'єднує елементарні частинки з нескінченним простором.

13. Робота "Флагшток" Каміли Шейнох, Польща

Чорний метал, фарба

Прапор завжди символізував почуття гордості за приналежність до рідної країни, а флагшток уособлював державні інститути, які зазвичай асоціюються з чіткими правилами і жорсткими обмеженнями.

Нова незвичайна форма флагштока в роботі Каміли демонструє, як жорсткість і непохитність може поступитися місцем гнучкості, що веде за собою компроміс і зміни.

14. Робота "Явище" Степана Рябченко, Україна

Листовий метал, фарба

За описом святого, появі Богородиці передувало сходження нематеріального вогню. Степан присвятив свою роботу цій події і назвав її "Явище".

15. Робота "Гудзик" групи "Grevis", Україна

"Гудзик" групи "GREVIS" - це ностальгія за дитинством, втраченим родинним зв'язкам, що поглинула безодня інформаційного потоку.

За матеріалами Facebook

Фото: Андрій Горб

Про тусовку на фестивалі можна дізнатися тут>>>


Реклама:

Головне сьогодні