Прем’єри тижня: "Будинок з башточкою" та "Нестримні 2"

Від 16 серпня на українських екранах демонструються: драма "Будинок з башточкою" Єви Нейман, бойовик "Нестримні 2" Саймона Веста, драма "Смак щастя" Седріка Кана, мелодрама "Кохання з перешкодами" Джеймса Хата, родинний анімаційний фільм "Від гвинта 3D" Ольги Лопато, родинний анімаційний фільм "Таємниця магічних крил" Тома Роджерса та Райяна Роу та фільм жахів "Піраньї 3DD" Джона Ґулажера.

Єва Нейман у пошуках дому

Чотири роки тому Єва Нейман сміливо вступила в українську кінематографію із дебютним фільмом "Біля річки", знятою за оповіданнями Фрідріха Ґоренштейна "Бабусі" та "Розмова". Тоді молода режисерка виглядала справжньою героїнею, адже покинула благополучну Німеччину, де вчилася у кіношколі, і подалася знімати кіно у несприятливу для кінобізнесу Україну. Цікавість до її роботи підігрівало і заявлене "учнівство" в Кіри Муратової.

Друга стрічка Єви Нейман також є екранізацією Ґоренштейна - його автобіографічного оповідання "Дім з башточкою", в якому письменник змалював один з епізодів свого воєнного дитинства. Цей твір мав велику популярність серед радянської інтелігенції та дисидентів, а за його екранізацію в свій час хотіли братися і режисер Андрєй Тарковський, і сценарист Юрій Клєпіков. Нейман не побоялася порівнянь зі знаменитими попередниками, до того ж, у фільмі "Дім з башточкою" вона відмовилася і від явних "муратівських мотивів", які свого часу принесли їй славу.

У оповіданні йдеться про кілька днів з життя восьмирічного хлопчика, який взимку 1944 року разом із мамою вирушає залізницею до свого дідуся. Дорогою мати важко захворює і у невідомому маленькому містечку її зсаджують з потяга та відправляють до лікарні. Тим часом хлопчик намагається призвичаїтися до незнайомого місця та чужих людей, які із байдужістю ставляться до його проблем. Під час цих поневірянь, символом дому та затишку для хлопчика стає будинок із башточкою, який стоїть на площі міста.

Стрічка Нейман чорно-біла і майже позбавлена музики. Режисерка практично не відходить від оригінального тексту, створюючи образ загубленого в просторі та часі місця, населеного розгубленими людьми без імен та біографій. Навіть головний герой – хлопчик – залишається у картині неназваним, так само, як і його мама, дідусь та мимовільні подорожні. Від себе Нейман вводить лише кілька епізодів, загалом трагікомічних та абсурдиських, які вносять фільм маже непомітні "одеські" акценти. Та й у самому "неназваному" місті у неї читається саме Одеса, хоча в оповіданні немає точних географічних назв.

[L]Зрештою, стрічку "Дім з башточкою" також можна читати і як метафору єврейського життя у ХХ сторіччі. На відміну від Ґоренштейна, який не акцентував національності своїх героїв, Нейман мимохідь відмічає євреїв, які ніби цілком випадково потрапляють у об’єктив її камери. А саме містечко нагадує традиційне єврейське селище - штетл, що його було зруйновано та спустошено якраз під час Другої світової війни.

Власне, фільм розповідає не лише про поневіряння єврейського хлопчика, який втратив родину, але й про щемке бажання нарешті забути про війну та знайти свій дім та "землю обітованну".

Втім, у стрічці "Будинок з башточкою" можна знайти й свої недоліки. Скажімо, вставні сцени, хоч і привносять у картину абсурдизм та навіть гротесковість, не зовсім в’яжуться із позірною простотою оповіді Ґоренштейна. Метафоричні сцени з вояками, які зникають у тумані; з собакою, яка довго і безцільно біжить за автобусом чи з відвідувачами ринку, які немов би зійшли з картин Босха, руйнують документальність оригінального твору. До того ж у картині чітко видно сучасні багатоповерхівки, які виглядають з-за даху самого "будинку із башточкою".

Оцінка фільму 4 з 5

Вони повернулися

Два роки тому Сильвестр Сталлоне зібрав команду із ветеранів бойовиків та зняв із ними екшн під назвою "Нестримні", виступивши і сценаристом, і режисером проекту. За його ж словами, ідея продовження визріла у нього ще під час роботи над першою частиною, тож поява "Нестримних 2" була цілком очікуваною. Цього разу Слай передав режисерське крісло знаному постановнику бойовиків Саймону Весту, а написання сценарію доручив цілій групі професіоналів.

У нових "Нестримних" немає Міккі Рурка, зате ролі Черча-Вілліса та Тренча-Шварценеґґера значно розширилися. Новим "поганцем" став Жан-Клод Ван Дамм.

Як і у першій частині, група найманців-ветеранів успішно виконує бойові завдання у різних куточках третього світу. Тепер серед них і молодий американець Біллі (Лайям Гемсворт), який був снайпером у Афганістані. Герой Сталлоне – Барні Росс - у попередніх "Нестимних" успішно подолав життєву кризу і продовжує керувати загоном. Якось до нього навідується Черч і пропонує пробачити усі його великі та малі гріхи за невелику допомогу в Албанії.

Загін Росса повинен знайти у лісі збитий літак і забрати з нього цінний контейнер. Та на шляху найманців встає жорстокий і жадібний Жан Вілен (Жан-Клод Ван Дамм), який вбиває одного із них та забирає контейнер. Виявляється, що там містилася цінна інформація щодо розташування покинутого складу із плутонієм, залишеного у Албанії радянськими військами. Росс та його вояки вирушають слідом за Віленом, аби помститися за товариша та попередити продаж плутонію "не в ті руки".

Стрічка "Нестримні 2" демонструє знайомий набір акторів, хіба що витрачає менше часу на їхнє представлення, ніж попередня частина. Сюжет у фільмі лише номінальний, адже головна його атракція якраз у трюках, вибухах та видовищних двобоях між знаменитими героями бойовиків, тож чекати від нього складної драматургії та реалізму явно не варто.

Цього разу Арнольду Шварценеґґеру та Брюсу Віллісу довелося діяти майже нарівні із головними героями, проте справжньою зіркою фільму став Чак Норріс, який намагався відповідати кожному із "фактів про Чака", що курсують Інтернетом. Натомість Шварц зміг згадати минуле і потішити своїх фанатів цитатами із "Термінатора".

Фільм "Нестримні 2" - це напів-комедійний бойовик, в якому дідусі-найманці згадують про свою бойову молодість і не забувають про здорову самоіронію. Завдяки комедійному елементові картина значно виграє у порівнянні з попередньою частиною, де гумору було значно менше. Та відправляти героїв фільму на пенсію ще зарано: цілком можливо, що Сталлоне візьметься за постановку третьої частини "Нестримних", де нарешті з’являться Стівен Сіґал, Клінт Іствуд та Джекі Чан.

Оцінка фільму 4 з 5

Смак щастя/Une vie meilleure

Режисер: Седрик Кан

У ролях: Гійом Кане, Лейла Бехті

Країна: Франція

Жанр: Драма

Шеф-кухар Ян знайомиться із ліванкою Надею. Разом вони вирішують відкрити власний ресторанчик на березі озера і беруть для цього кредит. Проте їхні справи йдуть не найкращими чином і фінансові проблеми загрожують їхньому бізнесу. Заручником цієї ситуації стає також маленький син Наді.

Кохання з перешкодами/Un bonheur n'arrive jamais seul

Режисер: Джеймс Хат

У ролях: Софі Марсо, Франсуа Берлеан, Ґад Ельмалех, Моріс Бартелемі

Країна: Франція

Жанр: мелодрама, комедія

Життя Саші – це суцільні розваги, гарні дівчата та вечірки. Натомість у Шарлотти в минулому два невдалих шлюби та проблеми в особистому житті. Несподівано доля зводить їх разом.

Від гвинта 3D/От винта 3D

Режисер: Ольга Лопато

Країна: Росія

Жанр: анімація, комедія, пригоди, родинний фільм

Стрічка розповідає про молодого винищувача СУ-37 на ім’я Вітязь, який навчається у старших літаків та прагне взяти участь у престижному авіашоу. Якось він зустрічає красивий легкий літак Молнію і закохується в неї. Та Вітязь не знає, що його кохана – помічниця злого та жорстокого винищувача Ґрома, який мріє знищити його та виграти авіазмагання.

Таємниця магічних крил/Secret of the Wings

Режисери: Том Роджерс, Райян Роу

Країна: США

Жанр: анімація, казка, родинний фільм

Фея Дінь-Дінь завжди боялася літати до Зимового лісу, бо чула, що там дуже небезпечно. Та якось її цікавість подолала страх, і фея долетіла до забороненого місця. Несподівано вона помітила, що її крильця почали блистіти і світитися. Тож Дінь-Дінь тепло вдягнулася і вирушила вглиб Зимового лісу, де на неї чекало несподіване відкриття.

Піраньї 3DD/Piranha 3DD

Режисер: Джон Ґулажер

У ролях: Катріна Бовден, Даніель Панабейкер, Вінґ Реймс

Країна: США

Жанр: жахи, трилер

Доісторичні тварюки перестануть жерти туристів на озері Вікторія і "переїдуть" до затишнішого місця – аквапарку Wilderness Waters. Вони потраплять у теплі басейни аквапарку через каналізаційну систему і почнуть своє криваве полювання на відпочивальників.

Усі фото www.kinopoisk.ru

Реклама:

Головне сьогодні