Пенсіонерка спробувала сама відреставрувати фреску і … зіпсувала її. Фото

— 23 серпня 2012, 13:48

Фреска роботи Еліаса Гарсії Мартінеса, що зображає Ісуса Христа, була окрасою церкви поблизу Сарагоси більше ста років, пише Бі-Бі-Сі.

З роками вона була дещо пошкоджена: частина фрагментів стерлася через високу вологість у приміщенні, місцями фарба обсипалася.

Тоді 80-річна бабуся принесла в церкву фарби і домальовувала відсутні деталі.

Фото gawker.com

За свідченням кореспондента Бі-бі-сі Крістіана Фрейзера, замість Спасителя на фресці вийшло щось схоже на волохату мавпу в безформній туніці. Тонка робота Мартінеса виявилася схованою грубо накладеною фарбою.

Парафіянка швидко зрозуміла, що зіпсувала старовинну роботу, і зв'язалася з місцевою радою, яка сподівається відновити фреску.

Іспанські мистецтвознавці збираються провести в церкві зустріч для обговорення плану реставрації.

Хуан Марія Оеда, член міської ради з питань культури, який займається цією справою, заявив, що винуватиця готова зустрітися з експертами і повідомити їм, якими матеріалами вона користувалася.

"Думаю, вона (пенсіонерка) діяла з найкращих мотивів. Якщо нам не вдасться відновити фреску, ми повісимо на стіну церкви фото твору", - сказав Оеда.

Художня цінність фрески не дуже велика, проте місцеві жителі її цінували.

За словами кореспондента Бі-Бі-Сі, як на зло, місцевий реставраційний центр якраз отримав від внучки художника пожертвування, яке призначалося на відновлення фрески.

Реклама:

Головне сьогодні