Тест

Заповідник. Що стоїть за скандалом у Лаврі?

У понеділок скандал навколо заповідника Києво-Печерська Лавра досяг свого апогею – стало відомо про масове звільнення співробітників, які працювали в установі роками.

Крім головної скандалістки екс-моделі Влади Прокаєвої, під гарячу руку директора Вікторії Лісничої потрапило 4 заступники, за словами співробітників заповідника, звільнено ще близько 20 працівників. Деякі з них уже готові судитися через незаконне звільнення, у цьому їм обіцяють допомогти юристи.

Конфлікт, який зовні виглядав війною двох не дуже врівноважених жінок, після ескалації відкрив багато неприємних подробиць з життя заповідника.

Музейники розповіли, що за стінами осередку культури і духовності вже давно впроваджують у життя не зовсім чисті схеми отримання прибутків і освоєння бюджетних грошей.

Натомість сама Ліснича в інтерв’ю "Українській правді. Життя" спростувала всі звинувачення на свою адресу. Вона стверджує, що у заповіднику не відбувається жодних масових звільнень, а "були звільнені лише ті, хто пішов за власним бажанням".

Інших примусових звільнень, каже Ліснича, не було.

Вікторія Ліснича каже, що після звільнень у заповіднику стало спокійно: "У нас конфліктів зараз немає, вони всі вичерпані"

"Це бєспрєдєл. У Лаврі існує два штатних розписи, а накази підписуються з лікарняного"

Про масове звільнення співробітників заповідника громадськість дізналася 6 серпня, коли обурені працівники вийшли на прес-конференцію. Насправді ж накази Ліснича почала підписувати ще 18 липня, а останній вийшов з-під її пера 31 липня.

Заступник начальника юридичного відділу заповідника Ірина Потапова пропрацювала у Лаврі 10 років, своє звільнення вважає незаконним.

"Можна сказати, що конфлікт розпочався з мене, я була ініціатором листа до Мінкульту проти нового гендиректора. Коли під Лісничу почалася розробка нового штатного розпису, який лише погіршував наше положення, я виступила проти", - розповіла жінка.

Наступного ж дня після листа до Мінкульту, Потаповій винесли одну догану, наступного дня – другу, і того ж дня звільнили з формулюванням "систематичне невиконання службових обов’язків".

"У мене – двоє неповнолітніх дітей, 6 і 12 років, і моя компенсація прирівнюється до матері-одиначки. Тобто мене за законом не можна звільняти, лише у разі повної ліквідації підприємства, і то, з майбутнім працевлаштуванням", - стверджує вона.

"Я подала заяву у прокуратуру, тому що дії гендиректора підпадають під кримінальну відповідальність", - додає Потапова.

Водночас сама Вікторія Ліснича ці звинувачення відкидає. Вона каже, що лист про який каже Потапова був фальсифікований.

"Її посада була скорочена", пояснює Ліснича. На зауваження, що жінка є розлучено з двома неповнолітніми дітьми, Ліснича відповідає: "А ви поїдьте і подивіться, вона має машину, чоловіка і двоє дітей. Мати-одиначкою не може бути та, хто живе ж чоловіком".

Ще одна звільнена Лісничою заступниця Світлана Зорінець вже судиться зі своїм колишнім шефом.

"Ліснича підписала наказ, будучи на лікарняному. Досі вона його не здала. Тобто з 23 липня всі накази Лісничої є нелегітимними. Я оскаржую своє звільнення у суді", - сказала вона.

Крім того, зі слів Зоринець, йдеться також про ще одне серйозне порушення - підставою для звільнення співробітників набито стала нарада з міністром культури Михайлом Кулиняком, однак протоколу наради не існує в природі.

"Цей протокол мав підписати сам Кулиняк. Як мені пояснили у відділі документообігу, станом на 2 серпня цього протоколу не існувало", - сказала вона.

Протокол звільнення Влади Прокаєвої. Підставою для звільнення моделі став той самий протокол від 31 липня

Вікторія Ліснича під час розмови з кореспондентом УП.Життя не змогла надати сам протокол зустріч: "Протокол наради у нас на диктофоні, там все записано. Завтра приходьте, ми його покажемо".

За словами Зорінець, головне питання на нараді за участі міністра культури Михайла Кулиняка ставилося саме до Лісничої.

"Йшлося про те, чому існує два штатних розписи, це страшне порушення. Справа в тому, що у заповіднику за Лісничої діє старий штатний розпис, і новий, за яким було взято 11 нових співробітників для міжнародної служби, очолюваної Прокаєвою", - сказала вона.

Догана генеральному директорові заповідника від Мінкульту. Причина - кадрові призначення

Вона не жаліє епітетів на адресу Лісничої і вважає, що розбрат у роботу заповідника внесла саме вона.

"Вона своїх людей спочатку бере, потім одразу ж звільняє. Наприклад, за останні 4 місяці змінилося чотири начальники відділу кадрів, три заступники з фінансової роботи. Все, що зараз відбувається – це бардак, бєспрєдєл, по-іншому не назвеш", - обурюється інша співрозмовниця, Потапова.

"З приходом Лісничої команда розділилася на своїх і чужих. Скажімо, премії почали отримувати лише найближчі соратники Лісничої. А звичайним людям, які давно тут працюють на жодне свято премії не давалися. Такого ще не було – хоч по 100, хоч по 200 гривень, але давали", - додає жінка.

Вікторія Ліснича ці звинувачення теж відкидає: "У нас немає конфлікту старої і нової команди, у нас є одна сім’я. За час моєї роботи було взято на роботу небагато нових людей. Я не можу точно сказати, скільки людей нових прийшло, але ми можемо підготувати вам точну відповідь".

"Сірі схеми" роботи Лаври: Людей шантажують"

Юрист-правозахисник, член Громадської ради при КМДА Олександр Палій вважає, що справа може перейти у судову площину. За його словами, є підстави говорити про незаконні звільнення - деякі люди у цей час були на лікарняному, деякі – у відпустках.

Крім того, серед звільнених є члени профспілки. Одна зі співробітниць повідомила, що не отримувала від профкому запрошення на засідання, де мала розглядатися її справа. І це є підставою оскарження рішення про звільнення.

Говорячи про версії конфлікту, Палій пропонує подивитися на фінансові оборудки і схеми, які панували у Лаврі.

"Люди, яких звільнили, домоглася того, що вдалося прибрати тіньові схеми роботи. Зокрема, у плані екскурсійної роботи, де йдеться про живі гроші", - розповідає він.

"Якщо у 2010 році заповідник перерахував до бюджету 6 мільйонів гривень, то у 2011 році – 17 мільйонів гривень. Це суттєвий показник, за яким судять про результати роботи. Але на 2012 рік заплановано перерахувати у бюджет ту саму суму – 17 мільйонів. Але у травні цього року вартість квитків була підвищена! Тобто виникає питання, чи не повертаються старі схеми", - додає експерт.

 Каса заповідника

Палій каже, що особливо підозрілим виглядає звільнення заступника директора Світлани Зоринець. Саме вона, за словами експерта, почала згортати "сірі" екскурсійні схеми, коли надходження від продажу квитків йшли повз касу, у чиїсь кишені.

Сама Зорінець підтверджує, що в Лаврі функціонували "сірі" фінансові схеми.

"Я була призначена для того, щоб виявити всі нелегальні схеми фінансових притоків і відтоків. Наприклад, діяла така схема: екскурсоводи організовували екскурсії під екскурсійним бюро. Начальник відділу Людмила Халій ніяк не коментувала ці спірні екскурсії. Пропонувалося просто віддавати ці кошти екскурсоводу. Стверджувати про те, що ці гроші потрапляли напряму начальнику відділу я не можу, тому що я нікого за руку не вхопила", - розповіла вона.

Світлана Зорінець показує стоси доповідних і звернень

"Я попереджала про це Лісничу, але вона не відреагувала на мої службові доповідні, а також на листи-звернення від тих екскурсоводів, які не входили до цієї корупційної схеми. Це переважно люди, які відпрацювали в заповіднику по 30 років і теж попереджали про те, що йде корумпована система. Людей фактично шантажують: якщо ти не в нашій схемі, то ти не матимеш екскурсій", - додала Зорінець.

Водночас Вікторія Ліснича стверджує, що ніякі сірі схеми у заповіднику не діють і звинувачує Зорінець у лобіюванні інтересів юридичної компанії, яка мала допомагати вирішити трудові суперечки.

"Коментувати професіоналам нема що, цим має займатися прокуратура"

У свою чергу заступник гендиректора Національного художнього музею України з економічних питань Микола Скиба підтверджує, що останнім часом у Лаврі "було не все гаразд з використанням бюджетних коштів, з підрядниками".

"Останні рішення щодо виділення коштів на капітальні видатки на церкву показали, що тут треба дивитися ще й на такі нюанси", - каже він.

Скиба вважає, що "проблеми у Лаврі сформувалися не вчора".

"Ще кілька років тому, коли ще заповідник очолював Сергій Кролевець. Тоді був конфлікт з головним зберігачем через певні авантюрні плани вивезення ікон на тимчасове експонування. Там були серйозні проблеми з реставрацією і з самою структурою розподілу обов’язків, повноважень", - розповів він.

"Призначення нового керівника тільки посилило ті конфліктні лінії, які вже були закладені. Крім того, конфлікт, як правило, розростається тоді, коли немає цікавої роботи, якогось проекту, на якому би могли зосередитися співробітники. Цим заповідником давно впритул ніхто не займався. Це більш системні проблеми, але ще є й проблеми на рівні людських стосунків. Музейні колективи – специфічні, там дуже легко займаються такі конфлікти", - додав експерт.

У свою чергу президент Українського національного комітету міжнародної ради з питань пам´яток і визначних місць Микола Яковина не приховує своєї відрази до теми конфлікту у Лаврі.

"Те, що відбувається у сфері управління закладами культури і охорони пам’яток, зокрема, музейними установами, можна змалювати одним словом – профанація. Коментувати тут професіоналам нема що, цим має займатися прокуратура. Вона має розслідувати корупційні дії. Просто прикро, що так впав професійний рівень", - каже він.

На питання, чи знає він, в чому справжня суть конфлікту навколо Лаври, Яковина відповідає:

"Я не збирав цієї інформації і вважаю не гідним репутації експерта і знавця природоохоронної справи влазити у такі просто дикі історії".

За словами експерта, Україну більше має турбувати те, що вже кілька років на порядку денному ЮНЕСКО стоїть питання про включення Лаври до списку пам’яток, що знаходяться під загрозою.

"Це сумний реєстр, куди включені об’єкти по всьому світи, які можна перелічити на пальцях двох рук. Поки що нам "червону картку" не виставили. Якщо із року в рік кожна сесія комітету всесвітньої спадщини повертається до стану українських пам’яток, то, значить, щось треба робити в Україні", - зазначив він.

У міністерстві культури "Українській правді. Життя" відмовилися коментувати інформацію про звільнення у заповіднику.

Але, судячи з усього, особисто втручатися у конфлікт у Лаврі міністр більше не збирається – з 6 серпня Михайло Кулиняк пішов у 10-денну відпустку.