Тест

"Джаз Коктебель": нетривіальна музика і море сліз щастя. Фото

В неділю, 2 вересня, в Коктебелі, що в Криму, завершився 10-тий міжнародний джазовий фестиваль "Джаз Коктебель". Цього року він був ювілейний – десятий.

Небагато музичних фестивалів в Україні можуть похвалитися такою великою кількістю досягнень. Це і справді якісний формат музики, цікаві ініціативи, новаторство, хороша організація.

Фестиваль бере початок ще у 2003 році. Він виник у противагу засиллю "фанери" і несмаку, які ллються на нас з телеекранів і сторінок газет.

Цього року фестиваль зібрав дуже якісний склад музикантів. Функціонувало 3 сцени : головна - Nu Jazz, Open Stagе, яка була відкрита для всіх бажаючих, і Волошинська сцена, де грав переважно класичний джаз.

Офіційно фестиваль відкрили 30 серпня. Саме цей день вважається першим. Проте приємно вразили організатори учасників нульовим днем.

29 серпня в рамках "Джаз Коктебель" відбулася презентація нової програми білоруського гурту "Ляпис Трубецкой" "Рабкор". Весь день пройшов під знаком опозиційної Білорусі. Море біло-червоних прапорів та молодь у футболках "Жыве Беларусь".

Презентація нової програми білоруського гурту "Ляпис Трубецкой" "Рабкор" на "Джаз Коктебель"

Сам виступ гурту чекали декілька годин – пропускна здатність була набагато меншою за потік шанувальників і поціновувачів якісної музики.

Хедлайнерами офіційного першого дня став британський музичний гурт "Тhe Сinematic Оrchestra". Їх виступ чекали до 1 години ночі, проте вони потішили слухачів якісним трьохгодинним концертом.

Відкриттям для багатьох також став молодий харківський гурт Pur:Pur, який постав з своєю новою програмою у зовсім іншому світлі.

Солістка гурту Pur:Pur
Тhe Сinematic Оrchestra

Другий день – день сліз щастя і танців повсюди. Люди плакали (!) від щастя під виступ відомої грузинки Ніно Катамадзе і гурту Insight. Не можна не відмітити якийсь особливий зв'язок музикантки з гуртом – вона весь час дивними жестами і поглядами спілкувалися з ними, що і робило музику якоюсь теплою і злагодженою – одним цілим.

Ніно Катамадзе

Після Ніно Катамадзе всі були в передчутті. В передчутті наступного, не побоюся навіть сказати легендарного, музиканта. Після оголошення його імені – Горан Бреговіч, всі затамували дух, прикували погляди до сцени, а фотографи приготувалися до роботи, стоячи під сценою.

Проте в якийсь момент всі почули пронизливий звук труби десь далеко посеред натовпу, а не на сцені. Як завжди не обійшлося без сюрпризу, фотографи сумно зітхнули, бо пробратися через море людських тіл і сфотографувати цей момент було нереально.

Горан Бреговіч

Бреговіч запам’ятався більшості тим, що під його музику танцювали всі і всюди – люди, починаючи від сцени, і закінчуючи продавцями чебуреків у своїх "забігайлівках". Саме під його музику гості фестивалю проводжали літо і зустрічали осінь.

1 вересня в Коктебелі провели під музику Каті Chilli, BJORN BERGE, російського гурту ZORGE. Приємно вразили слухачів своє музикою і яскравим шоу білоруський гурт "Серебряная свадьба". Це музику, яку найкраще сприймаєш тільки в живу, бо вона створює певну атмосферу.

Епатажним був також виступ британського гурту THE TIGER LILLIES. В сам день виступу цих музикантів можна було зустріти серед відпочиваючих на пляжі. Єдине, що їх видавало – британські капелюхи.

Один день закінчився, і втой же час почався наступний під музику росіян з гурту ACID COOL.

В неділю – в день закриття фестивалю, був день майстер-класів і KOKTEBEL JAZZ GRAND JAMу на Волошинській сцені.

Коктебель під час фестивалю – місце контрастів. Різні люди, різна одіж, різні культури, різна музика, яка, проте, всіх об’єднала. Фестиваль закінчився, проте тисячі його шанувальників уже чекають наступного року і нової наступної історії.