Що подивитися на цьогорічній Молодості

20 жовтня у суботу розпочинається 42-й міжнародний кінофестиваль "Молодість". Цього року столичні кіномани зможуть переглянути новинки закордонного та вітчизняного кінематографу в кінотеатрах "Київ", "Жовтень", "Кінопанорама", "Кінопалац" та "Київська Русь".

"Українська правда. Життя" складає список найцікавіших подій "Молодості" поза межами конкурсної програми, на які варто сходити усім любителям кіно.

Спеціальні події: Аґнєшка Голланд, Роб Марлі, Ґустав Махати

"У темряві"/"W ciemności" (2011)

Серед спеціальних подій нова стрічка польської режисерки Аґнєшки Голланд, в якій йдеться про нацистську окупацію Львова та Голокост. Головний герої стрічки – дрібний злодюжка поляк, який за гроші береться допомагати євреям, що вони ховаються у підземеллях каналізації.

Стрічку вже було представлено на львівському кінофестивалі "Кінолев", також її висунуто на "Оскар" від Польщі як найкращий іншомовний фільм.

Де подивитися: 25 жовтня, 19:00, кінотеатр "Жовтень", зал "Гегемон"; 27 жовтня, 15:20, кінотеатр Жовтень, зал "Гегемон".

"Вид здалеку красивий"/"Z daleka widok jest piękny" (2011)

Польська картина авторства Анни та Вільґельма Саснала. Згідно із синопсисом стрічки, у ній йдеться про "Маленьку інцестну польську спільноту під час виснажливо жаркого літа".

"Кожен ладен або вибухнути, або остаточно кінчитись. Прихована агресія, ненависть, дискримінація, а також страхи, бажання та емоційні кризи от-от прорвуться на поверхню."

Де подивитися: 22 жовтня, 20:00, кінотеатр "Жовтень", зал "Аншлаг"

"Боб Марлі"/ "Marley" (2012)

Британська документальна стрічка режисера Кевіна МакДональда розповідає про життя культового музиканта від перших днів, до його злету як міжнародної зірки. У фільмі використані архівні матеріали та інтерв’ю із близькими Марлі людьми.

"Еротикон"/"Erotikon" (1929)

Стрічка від майстра чуттєвого та еротичного кіно Ґустава Махати, що той уславився своєю стрічкою "Екстаз", в якій вперше відверто продемонстрував на екрані жіночий оргазм. Його картина "Еротикон", знята 1929 року, оповідає пристрасну історію кохання доньки станційного наглядача та паризького бабія, який пропустив свій потяг.

Ця стрічка стане подарунком для кіноманів, яким набридла сексуальна вихолощеність сучасного комерційного кіна.

Де подивитися: 26 жовтня, 19:00, кінотеатр "Кінопанорама", Великий зал

Прем’єра "Україно, ґудбай!"

Також на фестивалі відбудеться довгоочікувана гала-прем’єра альманаху короткометражок "Україно, ґудбай!", у який увійшли 6 фільмів молодих українських режисерів. У картині йдеться про долі українців, яким довелося зіткнутися із еміграцією, чи просто роботою за кордоном.

У прокатній версії - драма "Побачення" та іронічна трагікомедія "Як козаки в космос полетіли" Євгенія Матвієнка, екзистенційна трагедія "Борода" Дмитра Сухолиткого-Собчука, кримінальна комедія "Пиріг" Юрія Ковальова, готична містерія "Ангел Смерті" Володимира Тихого і постапокаліптична драма "Ядерні відходи" Мирослава Слабошпицького.

Картина "Ядерні відходи" здобула приз "Срібний Леопард майбутнього" на МКФ у Локарно, Гран-прі за кращий короткометражний фільм російського кінофестивалю "Кіношок" та взяла участь у багатьох міжнародних фестивалях.

Загалом, для проекту "Україно, ґудбай!" було знято 25 фільмів, десять з яких потрапили національного конкурсу МКФ "Молодість". Один із фільмів проекту, "Очерет" Руслана Батицького, був включений до Студентського міжнародного конкурсу фестивалю.

Де подивитися: 25 жовтня, 20:00, кінотеатр "Київ", Червоний зал

"Священні мотори"/"Holy motors" (2012)

Лео Каракс здобув міжнародну славу завдяки своїм фільмам "Погана кров" (1986), "Коханці з Нового мосту" (1991), "Пола Х" (1999). 2008 року він разом із низкою інших режисерів, зокрема Мішелем Ґондрі, взяв участь у збірці короткометражок "Токіо".

На цьогорічній "Молодості" він особисто представить першу за 13 років роботу "Священні мотори", яка отримала Молодіжну премію Каннського фестивалю. У головних ролях в картині знялися: Єва Мендес, Кайлі Міноуґ, Мішель Пікколі та Дені Лаван. У стрічці йдеться про "один день із життя людини, яка одночасно виступає в різних подобах: убивця, директор підприємства, чудовисько, жебрак."

Де подивитися: 24 жовтня, кінотеатр "Київ"

Конкурс "Сонячний зайчик" та подіумна дискусія: "Творчість. Пропаганда. Цензура

Конкурс фільмів на ЛГБТ тематику з’явився на "Молодості" 10 років тому, слідом за нагородою Тедді на Берлінале. Цього року новий закон, спрямований на криміналізацію "пропаганди гомосексуалізму", може припинити існування вже традиційного для фестивалю конкурсу.

Тож організатори "Молодості" влаштовують дискусію "Творчість. Пропаганда. Цензура", на якій сфокусуються на проблемах нетерпимості та гомофобії в Україні, і, зокрема, політичних причинах цього ганебного явища. До участі в дискусії запрошені Єґор Соболєв, Мирослав Слабошпицький та інші українські діячі культури. Куратор – Максим Буткевич (проект "Без кордонів").

Загалом у програмі "Сонячного зайчика" сім картин, серед яких і призер берлінського Тедді 2011 року – документальна стрічка "Балада про Дженезіс та леді Джей". У ній йдеться про Дженезіс П-Орідж, засновника легендарних гуртів "COUM Transmissions", "Throbbing Gristle" і "Psychic TV", які намагалися поєднати рок-музику і перформанс за допомогою "методу нарізок" Берроуза та Ґайсина.

Стираючи рамки між текстом та тілом, Дженезіс зробив низку пластичних операцій, щоби бути подібним до своєї коханої і творчої соратниці Леді Джей. Це фільм не лише про музику, але й про вічне кохання.

Де подивитися: 20-28 жовтня,кінотеатри "Київ", "Жовтень"

Дискусія – 21 жовтня, 14:30, кінотеатр "Київ", Синематека

"Балада про Дженезіс та леді Джей" - 26 жовтня, 20:10, кінотеатр "Жовтень", зал Гегемон, 27 жовтня, 16:00, кінотеатр "Кив", Синематека

Фестиваль фестивалів: переможці Венеції, Канн та Риму

Жоден кіноман не омине позаконкурсної програми "Молодості" Фестиваль фестивалів, у якій традиційно представлені призери та учасники найзнаменитіших світових кінофестивалів.

Цьогоріч у цій програмі 9 стрічок, зокрема, найкращий фільм Римського МКФ 2011 року "Китайська казка" Себастьяна Боренштейна, володар "Золотого лева" у Венеції 2012 року "П’єта" Кім Кі-Дука, володар призу за найкращу режисуру в Каннах цього року "Після мороку - світло" Карлоса Рейґадаса та фільм Крістофа Оноре "Кохані".

Однією з найцікавіших стрічок цієї програми є нова драма "Полювання" (2012) данського режисера та співзасновника "Догми 95" Томаса Вінтерберґа.

У фільмі йдеться про розлученого чоловіка Лукаса, який живе у маленькому містечку та працює вихователем у дитячому садочку. Якось маленька дочка найкращих друзів хибно звинувачує його у сексуальних домаганнях.

Життя Лукаса летить шкереберть, а сусіди та колишні друзі влаштовують йому бойкот. За цю роль актор Мадс Міккельсен отримав приз Екуменічного журі на цьогорічному Каннському фестивалі.

Де подивитися: 21-28 жовтня, кінотеатри "Київ", "Жовтень", Кінопалац

"Полювання" - 28 жовтня, 21:00, кінотеатр "Кінопалац"

Національне кіно і "Молодість"

Також на "Молодості 42" відбудуться програми німецькомовного та франкомовного кіно, скандинавська панорама, тиждень російського кіно та довгі ночі короткого метру із Німеччини, Франції та Швейцарії.

Хто слідкує за новинками українського кіно – не пропустіть покази національного конкурсу, де будуть представлені українські короткометражки 2011-2012 років.

Також цього року маємо привід пишатися, адже у міжнародний конкурс повнометражних картин "Молодості" потрапила стрічка української режисерки Дар’ї Онищенко "Істальгія", знята в українсько-німецько-сербській копродукції.

Стрічка розповідає про три історії кохання, які розгортаються у трьох європейських містах. Немолода українська емігрантка та колишній сербський боксер відділені мовним бар’єром від німецькомовного суспільства? Що їх об’єднує – слов’янська культура, чи діти які залишилися на батьківщині?

Де подивитися: 25 жовтня, 12:00,18:00, кінотеатр "Київ", Синій зал; 28 жовтня, 11:15, кінотеатр "Київ", Червоний зал

Ретроспективи Богдана Ступки, Мілоша Формана, Теодора Ушева, Артура Ліпсетта, Алена Роб-Ґрійє

Ретроспектива пам’яті Богдана Ступки

Одну зі своїх ретроспектив 42-га "Молодість" присвячує знаменитому українському акторові, який цього року пішов з життя.

В добірку увійшли як відомі так і менш відомі широкому загалу ролі актора в фільмах російського, українського та польського виробництва: "Платон Ангел" (2011), "Водій для Віри" (2004), "Підпоручник Ромашов" (2012), "Джордано Бруно" (1984), "Дім" (2011), "Серце на долоні" (2008), "Два в одному" (2007), "Свої" (2004), "Молитва з гетьмана Мазепу" (2002), "Вогнем і мечем" (1999).

Де подивитися: 20-28 жовтня, кінотеатр "Кінопалац"

Ретроспектива до 80-ти річчя Мілоша Формана

Ця ретроспектива представить фільми класика сучасного кінематографу Мілоша Формана "Амадей" (1984), "Народ проти Ларрі Флінта" (1996), "Чорний Петр" (1964), "Кохання білявки" (1965), "Гори, моя панянко" (1967), "Політ над гніздом зозулі" (1975).

Також до ретроспективи увійшов документальний фільм Мілослава Шмідмаєра - "Мілош Форман: що не вбиває тебе…" (2011) Картина присвячена не лише творчості режисера, але і його родинному життю. У стрічку увійшли інтерв’ю із Майклом Дуґласом, Вуді Гаррельсоном, Наталі Портман та іншими.

Де подивитися: 21-26 жовтня, кінотеатри: "Київ", "Жовтень", "Кінопанорама"

Ретроспективи Теодора Ушева та Артура Ліпсетта

Видатний канадський аніматор Теодор Ушев представить добірку своїх власних фільмів, знятих у жанрі документальної анімації, і, зокрема, стрічку "Щоденники Ліпсетта" (2010). Ця картина розповідає про сповнене страждань життя канадського режисера-експериментатора Артура Ліпсетта, який вкоротив собі віку в 49 років.

"У зіткненні образів і звуків народжуються шалені полотна його запаморочливого падіння у прірву депресії та божевілля. Творячи, як і Ліпсетт, з різноманітних матеріалів, навіть використовуючи фрагменти Ліпсеттових фільмів, Ушев оновлює свою естетику, використовуючи малюнок фарбами й олівцем на папері з подальшою його цифровою обробкою. Це фільм про генія за крок до божевілля."

Також Ушев представить на "Молодості" ексклюзивну добірку фільмів Ліпсетта. Роботами цього режисера захоплювалися Стенлі Кубрік та Джордж Лукас. Також вважається, що Лукас під час створення "Зоряних воєн" надихався його фільмом "21-87" (1964), який українські глядачі зможуть побачити на фестивалі. Потрапив у добірку і програмний твір Ліпсетта "Дуже мило, дуже мило" (1961), революційний для 1960-х років. Цей фільм було номіновано на "Оскар".

Де подивитися:

Ретроспектива Теодора Ушева – 25 жовтня, 19:45, кінотеатр "Київ", Синематека

Ретроспектива Артура Ліппсета – 21 жовтня, 19:45, кінотеатр "Київ", Синематека; 28 жовтня, 12:00, кінотеатр "Київ", Синематека

Ретроспектива Алена Роб-Ґрійє

Цьогорічна "Молодість" представляє ретроспективу фільмів знаного французького інтелектуала, письменника, сценариста та режисера Алена Роб-Ґрійє. Глядачі зможуть побачити чотири його фільми: "Поступові перетікання втіхи" (1974), "Едем і потому" (1970), "Чоловік, який обманює" (1968), "Транс’європейський експрес" (1967).

Де подивитися: 20-28 жовтня, кінотеатр "Київ"

Детальнішу інформацію, програми, розклади та локації, шукайте на сайті МКФ "Молодість" http://www.molodist.com/

Реклама:

Головне сьогодні