Прем’єри тижня: "Корпорація "Святі мотори" та "Монстри на канікулах"

Від 25 жовтня на українських екранах демонструються: драма "Корпорація "Святі мотори" Леоса Каракса, анімаційна комедія "Монстри на канікулах" Дженнді Тартаковського, фільм жахів "Сайлент Хілл 2 3D" Майкла Дж. Бассета, пригодницький анімаційний фільм "Пухнасті проти зубастих" Кюнґ Хо Лі та пригодницька комедія "Астерікс і Обелікс в Британії" Лорана Тірара.

Режисер із машини

Корпорація "Святі Мотори"/Holly motors

Нова стрічка Леоса Каракса "Корпорація "Святі мотори" - одна із тих картин, що викликає або захоплення, або ж однозначне неприйняття. Ця картина заплутана, складна та провокаційна, і це не просто видовище, а справжній кінематографічний виклик, з яким зможе змиритися далеко не кожен глядач.

Каракс, який особисто представив свій фільм на МКФ "Молодість", зізнавався, що розповідати історії не вміє, на чужу думку не зважає, картин своїх колег не дивиться, тож його стрічка залишається "річчю у собі", правдивим авторським висловлюванням, до якого ще треба підбирати ключі.

"Корпорація "Святі мотори" привертає до себе увагу принаймні з двох причин: це перша повнометражна картина Каракса після 13-ти річного затишшя, і його перша робота після смерті дружини Єкатєріни Ґолубєвої, що її пам’яті і присвячено стрічку.

Теми смерті, любові та ефемерності самого людського буття залишаються наскрізною в картині, хоча звісно, до них фільм не зводиться. Ця стрічка також про самотність та відірваність від свого коріння, як пояснив сам режисер під час прес-конференції на фестивалі "Молодість".

Каракс знову задіяв свого улюбленого актора Дені Лавана, якого колись і привів у велике кіно, знявши у стрічці "Коханці з Нового мосту". Сама ж ідея фільму виникла з короткометражки, яку режисер зняв для альманаху "Токіо".

В ній йшлося про химерного пана, міського божевільного Мсьє Мерде (пан Лайно українською), якого також втілив Лаван. З того часу Каракс мріяв зняти повнометражну стрічку з цим героєм. Зрештою, сюжет задуманого, проте так і не знятого фільму ліг у основу одного з епізодів "Корпорації "Святі мотори".

Сама ж стрічка "Святі мотори" не має лінійного сюжету. Це справді не зовсім завершена історія, як і обіцяв режисер, а радше набір епізодів, пов’язаних одним часовим виміром та персонажем. Дія стрічки відбувається протягом однієї доби, а головним місцем подій є білий лімузин, на якому головний герой – таємничий пан Оскар – їздить Парижем.

Звісно, у пам’яті спливає інший нещодавній неоднозначний фільм - "Космополіс" Девіда Кроненберґа, дія якого також відбувалася у лімузині, проте між картинами насправді небагато подібного.

Лімузин для Оскара – це готель, їдальня та гримерка водночас, а єдиним його другом є акуратна літня білявка за кермом автомобіля. На лімузині Оскар їздить на загадкові "завдання", де грає розмаїті ролі, при цьому його герої можуть бути і жорстокими, і неприємними.

Він вдає бабусю-жебрачку, старого дідуся, що помирає на руках у племінниці, того-таки мсьє Мерде, який викрадає красуню-модель прямісінько зі зйомок, бандита, убивцю, турботливого татуся дівчинки-підлітка. Замовники цих акцій залишаються за кадром, як і сам механізм функціонування корпорації "Святі мотори".

Зрештою, з розвитком подій стає зрозуміло, що йдеться не про "святі мотори", а все таки про "священні двигуни", які слідом за "богом із машини" втручаються у перебіг подій і змінюють їх на власний розсуд. Це не лише назва корпорації та відсилка до лімузинів, якими пересуваються герої, але й філософська основа фільму, що він демонструє абсолютну штучність і схематичність усього, що відбувається довкола. Стрічку Каракса також легко порівнювати із фільмами Луїса Бунюеля, який любив і сам перевдягатися, і перевдягати своїх героїв, насолоджуючись реакцією оточуючих.

Світ героїв Каракса химерний та дуже умовний. У ньому людей не вражають кулі, убивця може стати двійником убитого, а колишні коханці, які зустрілися вперше за двадцять років, раптом починають співати. Режисер сміливо пускає у хід ризиковані сцени та відверте насилля, не боїться бути здатися огидним чи неприємним.

Каракс, який зізнався на прес-конференції, що найбільше у житті любить музику, зробив музичні номери органічною частиною свого фільму. І це не лише міні-мюзикл із Кайлі Міноуґ у головній та нетиповій для себе ролі, але й гучний та веселий концерт групи акордеоністів прямісінько у готичному соборі.

Режисер не залишає своїм героям можливості побути собою, й, цілком вірогідно, що у них взагалі немає індивідуальностей. І тому зустріч Оскара із давньою коханою, яка закінчується досить несподіваним чином, залишається найбільш щемкою та ліричною у картині.

Стрічка експлуатує популярну сентенцію "життя - це гра", проте примушує "акторів" розігрувати сцени із найінтимніших моментів людського життя, коли нікому й на думку не спаде прикидатися. Каракс створює сильне, переконливе і абсолютно непересічне кіно, яке довго не йде з голови і залишає по собі відчуття доторку до чогось святого. Або ж священного.

Оцінка фільму 5 з 5

Знайомство з Дракулами

Монстри на канікулах/Hotel Transylvania

Стрічка "Монстри на канікулах" - це дебют у повному метрі відомого аніматора Дженнді Тартаковського, який подарував світові "Лабораторію Декстера" та "Суперкрихіток". Щоправда, картина від початку не була його авторським проектом.

Дія стрічки фактично розвивається у замкненому просторі і режисер та сценаристи намагалися урізноманітнити сюжет геґами, трюками та музичними вставками. У результаті в них вийшло досить посереднє та все ж веселе кіно, яке принесло своїм творцям непогані касові збори по всьому світі.

У мультику йдеться про сумнозвісного графа Дракулу, який закрився в своєму трансільванському замку, щоби у тиші та спокої виховувати єдину дочку – Мевіс. Також він будує таємний притулок для всіх монстрів, де вони б почувалися захищеними від людей. Та незабаром Мевіс виповнюється 118 років і вона, як усі підлітки, мріє подорожувати світом.

Граф намагається відмовити її від цього плану, аж тут у замку з’являється перша жива людина - американський мандрівник та розбишака Джонатан, в якого Мевіс одразу ж закохується.

У стрічці Тартаковського можна зустріти монстрів різної зовнішності та походження – від вовкулаки із численною родиною, до Франкенштейна, Квазімодо та Мумії. Вони зовсім не страшні, а досить милі та дружньо налаштовані, незважаючи на химерні харчові вподобання, на кшталт поїдання тарганів.

Єдина їхня біда – це люди, які завше нетерпимо ставилися до несхожих на себе створінь. Відкрити людський світ монстрам доведеться Джонатану, який перетворює похмурі зали замку на веселий клуб із поп-музикою та молодіжними розвагами.

Звісно, у мультику не могли не згадати про дівчачу вампірську сагу "Сутінки". І хоча граф Дракула неоднозначно поставився до своїх конкурентів на екрані, між ним та Едвардом Калленом насправді дуже багато спільного. Вихід та шалений успіх вже першої картини із циклу "Сутінків" породив чимало наукових розвідок в історію вампірського кіно.

Перші екранні монстри викликали у глядачів винятково жах та огиду, втілюючи найжахливіші риси людської натури. Тепер же монстр став просто "Іншим", якого потрібно не тільки зрозуміти та прийняти, але полюбити і навіть поріднитися з ним.

Мультик "Монстри на канікулах" якраз відстоює цю ідею, закликаючи полюбити "Іншого свого", яким би дивним він не здавався. Звісно, окрім цього гуманістичного послання, у фільмі чимало невинних жартів та пригод, розрахованих на всю родину.

Дорослим цей мультфільм може часом здатися нудним та одноманітним, адже після численних переробок сценаристам фільму все одно не вдалося примусити свою історію "грати" у доволі обмеженому просторі. До того ж у картині чимало кіноштампів. Але діти для себе знайдуть веселу казку із численними ґеґами, музикою, розвагами та пригодами.

Оцінка фільму 3,8 з 5

Сайлент Хілл 2 3D/Silent Hill: Revelation 3D

Режисер: Майкл Дж. Бассет

У ролях: Аделаїда Клеменс, Кері-Енн Мосс, Шон Бін, Малкольм МакДауелл

Крани: США, Франція, Канада

Жанр: жахи

З одинадцяти років Хізер сняться жахи, і вона разом з батьком змушена постійно переїздити, аби втекти від таємничих і страхітливих сил. Та перед своїм вісімнадцятим днем народження дівчина дізнається про зникнення батька.

На стіні будинку вона знаходить намальований окультний знак та напис: "Вирушай у Сайлент Хілл".

Пухнасті проти Зубастих/The Outback 3D

Режисер: Кюнґ Хо Лі

Країни: Південна Корея, США

Жанр: родинний, анімаційний, пригоди

Зірка цирку – біла коала на ім’я Джонні разом зі своїми друзями випадково опиняється на волі, далеко від цивілізації. Шукаючи притулок, друзі знаходять загублений в пустелі оазис, де живе така ж біла коала – красуня Мінні.

Бажаючи здобути її прихильність, боягузливий Джонні видає з себе сміливця та захисника слабших. Проте йому доводиться підтверджувати свій статус, коли мешканцям оазису починає загрожувати крокодил.

Астерікс и Обелікс в Британії 3D/Astérix et Obélix: Au service de Sa Majesté

Режисер: Лоран Тірар

У ролях: Жерар Депардьє, Фабріс Лукіні, Катрін Деньов, Дані Бун

Країни: Франція, Італія, Іспанія, Угорщина

Жанр: родинний, комедія, пригоди

Війська Гая Юлія Цезаря захоплюють Британію, проте одне маленьке село все ще продовжує спротив. Сили оборонців вичерпуються і королева бриттів Корделія відправляє свого вірного помічника у Галлію, де існує точнісінько таке ж непокірне село.

Тим часом вірні друзі Астерікс та Обелікс зайняті вихованням племінника вождя свого племені, з якого їм доручено зробити "справжнього чоловіка". Коли до них прибуває посланець бриттів, вони беруть із собою вірного собачку, барильце чарівного напою та свого юного учня і вирушають на допомогу. Та незабаром усе іде шкереберть.

Фото Kinopoisk.ru

Реклама:

Головне сьогодні