Знайдено другу "Мону Лізу" да Вінчі

— 15 лютого 2013, 11:28

Існуюче протягом 30-ти років припущення, що картина унікальна, виявилося помилковим, повідомляють Вести.ru із посиланням на The Daily Mail.

З'ясувалося, що картина, яка впродовж декількох десятиліть вважалася копією "Мони Лізи", написаної невідомим автором, належить пензлю самого да Вінчі.

Твір під назвою "Айзелуортська Мона Ліза" було витягнуто з сейфа в швейцарському банку і проаналізовано ще раз. Зображена на картині дівчина виглядає явно молодше класичної "Мони Лізи".

Швейцарські мистецтвознавці піддали полотно радіовуглецевому аналізу. Його результати дозволили спростувати припущення про те, що твір був більш пізньою копією всім відомого шедевра. Виявилося, що "Айзелуортська Мона Ліза" була написана між 1410 і 1455 роками, тобто, набагато раніше картини, яка до останнього часу вважалася оригіналом.

Цікаво, що назва "Айзелуортская Мона Ліза" не є авторським. Твір був названий на честь одного з передмість Лондона, де колекціонер Х'ю Блекер зберігав її, поки не продав одному американському колезі. Останній витратив значну частину свого життя на те, щоб встановити автора картини.

Реклама:

Головне сьогодні