Портрет Вадима Тітушка увійде в антологію українського "жлобства"

Презентація проекту під "пиво з раками" відбулася в Києві у четвер.

У видання, яке можна буде побачити вже у вересні цього року, увійшло 33 ессеї видатних українських письменників, художників, культурологів. Серед них Юрій Андрухович, Лесь Подерв’янський, Юрій Винничук, Сергій Жадан, Іван Семесюк, Антін Мухарський, Андрій Єрмоленко, Олекса Манн, депутат Олесь Доній та інші.

Понад 300 сторінок "енциклопедії жлобства" включають в себе картини, ілюстрації та роздуми на тему "жлобства", які автори позиціонують як дослідження. Вони переконані, що якщо явище "жлобства" набуло таких масштабів, то його просто не можна не досліджувати.

За словами авторів, усе почалося з 2005 року з картини Івана Семесюка "Брателло". Семесюк тоді ще отримав за картину "українського гопника" премію від Леоніда Кучми.

Вже трохи пізніше, з ініціативи засновника Союзу вольних художників Антіна Мухарського, виникла їдея створення такого мистецького проекту як "Жлобологія".

"Жлобство – це соціальна проблема, яка потребує не тільки мистецьких маркерів, реакцій і рефлексій, а й наукового підходу. Загалом робота над проектом тривала близько року…", - розповів ідеолог видання Мухарський.

Серед свіжих робіт є намальований художником Андрієм Єрмоленком портрет спортсмена Вадима Тітушка, якого звинувачують у нападі на журналістів 18 травня.

"Я просто намалював людину, яка хоче битися і дуже хоче битися. Реальний класичний гопнік, це реінкарнація гопніків 80-тих. Направду, про нього вже треба фільм знімати, голувідський блокбастер про те, "як я бив журналістів", - розповів художник.

Він наполягає, що його роботи – це не дослідження, а саме "фіксація жлобства".

"Не треба казати, що дзеркало погане – я просто фіксую жлобство", - коментує свої роботи Єрмоленко.

Автори обіцяють, що після видання тому "досліджень феномену українського жлобства", світ мають побачити дослідження китайського, російського і американського "жлобства".

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні