"Букера" отримала 28-річна письменниця з Нової Зеландії

— 16 жовтня 2013, 09:19

Нагороду письменниця отримала за свій роман "Світила" ("The Luminaries"), йдеться на сайті премії.

Такий молодий вік письменниці - рекорд в історії вручення премії. Крім статусу "наймолодшої володарки Букерівської премії", Каттон є лише другою авторкою з Нової Зеландії, яка коли-небудь отримувала цю премію. Раніше, у 1985-ому році, її отримала новозеландка Кері Хьюм.

Дія роману "Світила" відбувається у 1866-ому році у Новій Зеландії, у часи "золотої лихоманки". В ньому розповідається про групу з 12-ти чоловіків, які збираються в одному з готелів і зустрічають там мандрівника.

"Історія зі зниклим багатим чоловіком, мертвим відлюдником, величезною сумою в золоті, побиту повію. Тут є секс і почуття, опіум, судові позови і таємниці. Є також і кілька голосів, які по-черзі розповідають свої історії, які сталися в маленькому містечку Хокітіка на південному острові Нової Зеландії", - йдеться в описі на сайті премії. Сама книжка чимала і налічує 832 сторінки.

Елеонор Каттон. Фото contactmusic.com

Найбільше суддів вразив вік письменниці. Вони не могли повірити в те, що ця роботи може належати такій молодій авторці. Каттон було лише 25 років, коли вона почала працювати над книгою. За словами голови журі Роберта Макфарлейна, зрілість проявляється у кожній фразі, ритмі і врівноваженості.

Як відомо, до шорт-лісту премії увійшли зокрема "Нам потрібні нові імена" ("We Need New Names") Нуовайолет Булавайо, "Врожай" ("The Harvest") Джима Крейса, "Низина" ("The Lowland") Джумпа Лахірі, "Казка про буття" ("A Tale for the Time Being") Рут Озекі та "Заповіти Мері" ("The Testament of Mary") від Колма Тойбіна.

Як пише Reuters, крім грошової премії на суму $79,800, Каттон тепер матиме свідове визнання і зростання продажів книжок – саме так зазвичай стається з лауреатами цієї престижної премії.

Як відомо, у 2012 році "Букерівську премію" отримала Гіларі Ментел. Вона отримала престижну нагороду за роман Bring up the Bodies ("Внесіть тіла"). Це був її другий "Букер", і нова книжка Ментел одразу очолила ТОП-50 книжкових чартів, а продажі сягнули 1,5 мільйонів книжко.

У 2011 році лауреатом британської премії став Джуліан Барнс, який отримав перемогу з романом "Передчуття кінця".

Букерівська премія вручається з 1969 року. На премію можуть претендувати письменники з країн - членів Співдружності націй, а також громадяни Ірландії і Зімбабве.

Крім того, раз на два роки вручається міжнародний "Букер". Цього року "Міжнародний Букер" отримала американська письменниця і перекладач Лідія Девіс.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні