Путівник по 43-тій "Молодості"

Цьогорічна "Молодість" є прикладом поєднання свого класичного формату з новаціями. Серед класики – основні конкурси (студентський, короткометражний та повнометражний), Скандинавська панорама, програми французького, німецького та російського кіно, кілька ретроспектив, спеціальні покази, фестиваль фестивалів.

Серед новацій - дитячий конкурс "Молодість – дітям" та оновлений логотип – картина Олександра Захарова "Хлопчик на конику".

Конкурсна програма

У студентському конкурсі змагатимуться шістнадцять стрічок, серед яких українська картина "Обійми" режисера Філіпа Сотниченка. Це історія з кількома сюжетними лінями, серед яких важливе місце посідають стосунки батька та сина.

У короткометражному конкурсі – сімнадцять фільмів, серед яких два вітчизняних фільми: "Помин" Ірини Цілик та картина "Так закінчилось літо" Марини Рощиної. У першому фільмі йдеться про дівчину, яка повертається у рідне село після смерті дідуся, а друга стрічка обертається довкола дорослішання юнака.

Повнометражний конкурс складається з дванадцяти фільмів; Україну тут представляє стрічка Дмитра Мойсеєва "Такі красиві люди". Фільм розповідає про п’ятьох людей, які втекли від цивілізації і живуть на березі моря.

Серед інших картин цього конкурсу варто звернути увагу на фільм "Божа роса" австрійської режисерки Катаріни Мюкштайн, колишньої студентки майстерні Міхаеля Ганеке. Стрічка оповідає про непрості стосунки чотирнадцятирічної Ясмін та її матері, яка щойно вийшла із в’язниці.

Ще одна сенсація цього конкурсу – картина "Перед снігопадом" (Норвегія, Німеччина, Курдистан) - фільм про небезпечну мандрівку зі Сходу на Захід, про зіткнення традиційних обмежень та сучасного західного способу життя.

Крім того, на "Молодості" відбудеться національний конкурс, який складається з двадцяти чотирьох короткометражних фільмів. Його судитиме журі на чолі із головою Спілки кінематографістів Сергієм Тримбачем. Серед учасників конкурсу уже відомі кінострічки: "Уроки української" Руслана Батицького, "Дорога" Максима Ксьонди, "Перший крок у хмарах" Аліни Горлової, проте багато і нових імен. У межах конкурсу відбудеться довгоочікувана прем’єра "Красної Маланки" Дмитра Сухолиткого-Собчука.

Традиційний конкурс "Сонячний зайчик" складатиметься з дев’яти фільмів, серед яких "Том на фермі" молодого, але досить відомого французького режисера Ксав’є Долана, сенсаційний "Незнайомець на озері" Алена Ґіроді та "Геронтофілія" Брюса ЛяБрюса. Судитиме конкурс журі на чолі з Костею Гнатенком.

Новий конкурс "Молодість – дітям" складатиметься з дев’яти фільмів, серед яких український "Іван-сила" Віктора Андрієнка. У межах програми, але поза конкурсом, буде показаний фільм Віктора Греся "Чорна курка, або Підземні жителі", класична стрічка студії Довженка

Позаконкурсна програма

Цікавою видається програма "Українські прем’єри", у якій представлено п’ять повнометражних вітчизняних кінокартин, документальних та ігрових. Варто назвати їх усіх. Це - "Ательє" Марини Кондратьєвої, "Жінка-банкомат" Акіма Галімова, "F63.9 Хвороба кохання" Дмитра Томашпольського та Олени Дем’яненко, "У затишку" Оксани Чепелик та "Вихідні з колишньою дружиною" Даміра Єналієва. Програма, як на мене, вдало відображає сучасний український кінопроцес з усіма його суперечностями.

Франкомовне кіно/"French connection"

У програму ввійшли кінофільмів, які є лауреатами провідних світових фестивалів. Зокрема, буде показана нова робота володаря "Оскара", іранського режисера Асґара Фаргаді "Минуле". Це французька варіація попередньої стрічки цього режисера "Надер і Симін: розлучення".

Ще один фільм із цьогорічної каннської конкурсної програми – "Ґріґрі" Магамата-Сале Гаруна. В основу історії про чорношкірого хлопця з паралізованою ногою, який мріє стати танцівником, покладено реальні події.

Наймолодша режисерка програми - Анаіс Барбо-Лавалетт, канадська сценаристка та онучка знаного митця Марселя Барбо. На "Молодості" покажуть її нову роботу "З волі Аллаха". На цьогорічному Берлінале стрічка отримала приз ФІПРЕССІ у секції "Панорама".

"Вік і Фло зустріли ведмедя" Дені Коте – ще один лауреат Берлінського МКФ з канадським паспортом. Нова робота відомого режисера удостоїлася призу Альфреда Бауера. Дені Коте особисто представить свій фільм у Києві, а також дасть майстер-клас.

Скандинавська панорама

Програма пропонує київським кіноманам рекордні 10 фільмів, серед яких срічки на будь-який смак: від історії створення Pirate Bay до історії кохання Лів Ульман та Інґмара Берґмана.

"Пул-8" - нова робота Акі Лоугімієса, відомого глядачам "Молодості" за фільмом "Гола бухта".

Його називають антиподом легендарного фінського режисер Акі Каурісмякі.

Просто з Венеційського кінофестивалю приїде до Києва стрічка "Поїсти, поспати, померти" Ґабріели Піхлер. Фільм здобув приз глядацьких симпатій на Тижні критики.

"Країна чудес" - нова робота одного з найуспішніших сучасних норвезьких режисерів Аріля Остіна Оммундсена. Його незалежний повнометражний дебют "Mongoland" став у Норвегії справжнім хітом. Третя стрічка режисера "Knerten i knipe" стала однією з найуспішніших кінофраншиз в історії норвезького кіно.

Німецькомовне кіно/German wave

У програмі сім нових та актуальних німецьких фільмів, серед яких "Кохання і стейки" Якоба Ласса – історія про працівників готелю, яких поєднує кохання та може роз’єднати робота, а також картина "Два життя" Ґеорґа Мааса, яка розповідає родинну історію, у центрі якої таємниці Другої світової війни.

Повоєнній німецькій історії присвячена також картина "Джерела життя" режисера Оскара Рьолера. Це ґрунтовна (174 хвилини) оповідь про поворотні моменти у житті ФРН.

Спеціальні події

На фестивалі відбудеться показ української стрічки режисера Юрія Речинського "Хворісукалюди", який отримав приз за найкращий документальний фільм на кінофестивалі у Сараєво. Це кілька історій про життя український безпритульних.

Відбудеться також показ нового фільму Кім-Кі-Дука "Мьобіус". Це ще одна шокуюча історія від корейського режисера, яка оповідає про зраду, помсту та неочікувані наслідки наших необдуманих вчинків.

Важливою подією стане також демонстрація стрічки Лордана Зафрановіча "Окупація у 26 епізодах". Режисер особисто представить повну та відреставровану версію цієї стрічки, а також дасть у Києві майстер-клас.

"Окупація" знята 1978 року і розповідає про події Другої світової.

Лордан Зафрановіч – одна з центральних постатей так званої Празької школи югославських режисерів, до якої також відносять Еміра Кустуріцу.

Ще одна подія буде присвячена іншому легендарному кінематографістові - Алексу ван Вармердаму.

Цього року глядачі "Молодості" побачать нову роботу Вармердама - фільм "Борґман". Стрічка вже змагалася за "Золоту пальмову гілку" цьогорічного Каннського кінофестивалю і буде представляти Нідерланди в оскарівських перегонах.

У своєму містичному трилері, пронизаному чорним гумором, Вардердам досліджує природу зла, яка виявляється невловимою.

Фестиваль фестивалів

Представить кілька стрічок, які привернули увагу глядачів та критиків. Зокрема, це картина "Бездомні пси" тайванського експериментатора Цай Мін Ляна, а також китайський фільм Цзя Чжанке "Дотик гріха", який складається із кількох драматичних новел про сучасний Китай.

А ось фільм румунського режисера Каліна Петера Нетцера "Поза дитини" продовжить дослідження сучасного румунського суспільства, яке не дуже відрізняється від українського. У фільмі йдеться про місцевого мажора, який стає учасником аварії зі смертельними наслідками.

Насиченою стане програма Cinergy

У її межах відбудеться показ трьох експериментальних фільмів "3X3D", яка складається з фільмів Жака-Люка Ґодара, Пітера Ґріневея та Едґара Пера.

"3x3D" - три новели, три дослідження, три погляди на еволюцію кіно під впливом 3D-технологій, яке здійснили трьоє видатних режисерів сучасності.

Ретроспективи

Окрасою фестивалю стане повна ретроспектива Ульріха Зайдля, австрійського кінорежисера, чий досвід у створені кіно видається дуже повчальним та актуальним. Крім того, у Мистецькому Арсеналі відбудеться відкриття фотовиставки режисера, привченій "райській" трилогії Зайдля.

Ще однією цікавою ретроспективою стане показ кількох стрічок цьогорічних столітніх ювілярів. Серед іншого, можна буде побачити "Корабель дурнів" Стенлі Креймера, "Жінку моєї мрії" Ґеорґа Якобі з Маріккою Рьокк, "На яскравому сонці" Рене Клемана, а також легендарний фільм "Екстаз" Ґустава Махати, у якому було вперше продемонстровано жіночий оргазм.

Серед інших подій варто звернути увагу на спеціальний показ українського фільму "За двома зайцями", який відбудеться просто неба 20 жовтня на Майдані Незалежності. Це світова прем’єра знаменитої стрічки Віктора Іванова, який нарешті покажуть у його первинному вигляді – українською мовою.

43-я "Молодість" відбуватиметься у Києві від 19 до 27 жовтня на базі кінотеатру "Київ". Допоміжними локаціями стануть кінотеатри "Київська Русь" та "Кінопанорама".

Реклама:

Головне сьогодні