У Берліні відкрилася виставка українських художників "The Ukrainians". Фото

— 30 травня 2014, 13:34

Подія супроводжується серією дискусій за участі художників та художниць, письменників та письменниць різних поколінь, чия робота нерозривно пов’язана з їхньою громадянською позицією.

"Деякі представлені на виставці твори виникли як пряма реакція на Майдан, інші роботи надаються для ретроспективного погляду, стаючи своєрідним передбаченням актуальних подій", - повідомляють організатори.

Так, в ній взяли участь мистецька група Р.Е.П., Микита Кадан, Лада Наконечна, Олеся Хоменко, Володимир Кузнєцов, Юрій Лейдерман, Жанна Кадирова, Влада Ралко, Олександр Мельник, Микола Рідний та Борис Михайлов.

Робота Бориса Михайлова. Daadgalerie Berlin, 2014

Робота Лади Наконечної "Стіл перемовин" (2014) конфронтує глядача портретами поранених на Майдані. Поставлені в коло фотографії направлені одна до одної, задньою стінкою рамки до глядача, й видаються замісниками в болючому процесі перемовин.

Робота Лади Наконечної. Daadgalerie Berlin, 2014

Олександр Мельник, художник-традиціоналіст із Києва, який працює здебільшого з релігійною та історичною тематикою, з початку протестів перебував на Майдані, тримаючи одну зі своїх картин.

На ній зображені величезні, намальовані як на іконі очі. Внизу підпис: "Бачу справи твої, людино!", на звороті "Ви прекрасні, я вас люблю". Зі своїм тихим протестом він місяцями перебував у натовпі, навіть у дуже небезпечні моменти, і зрештою був поранений, як і його робота, гумовими кулями.

Робота Олександра Мельника. Daadgalerie Berlin, 2014
Робота групи Р.Е.П., вид експозиції. Фото: Кшиштоф Зєлінський, Надано: Berliner Künstlerprogramm/DAAD
Микола Рідний "Фортеця", кадри з відео, 2013-2014

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні