Прем’єри тижня: єнот та його команда і чужопланетяни в Шотландії

Від 31 липня на українських екранах демонструються: пригодницький фантастичний бойовик "Вартові галактики" Джеймса Ґанна, трилер "Опинись у моїй шкірі" Джонатана Ґлейзера та анімаційна сімейна комедія "Король сафарі" Ентоні Сілверстона.

Вартові галактики/Guardians of the Galaxy

У ролях: Кріс Пратт, Зої Салдана, Він Дізель, Бредлі Купер, Джон С. Рейлі, Ґленн Клоуз, Бенісіо дель Торо
Країна: США

Сезон літніх блокбастерів виходить на фінішну пряму із черговою екранізацією коміксів "Марвел" - стрічкою "Вартові галактики". Після останніх "Людей Ікс", які боролися за дні минулого майбутнього у похмурих постапокаліптичних декораціях, легковажні та хуліганські "Вартові галактики" зуміли привнести значну долю оптимізму в марвелівський кіновсесвіт.

Режисер картини Джеймс Ґанн зробив перші кроки в кіно, фільмуючи комедійні треш-горори на домашню восьмиміліметрову камеру, а кар’єру свою розпочав на знаменитій студії "Трома", і цей досвід неабияк згодився йому в картині, де одними з головних героїв є балакучий єнот та людина-дерево. Загалом, стрічка просякнута любов’ю до фантастичних фільмів 1970-х та 1980-х, які черпали сюжети із лицарських саг та не цуралися ексцентрики.

Дія фільму розпочинається у 1988 на Землі, коли десятирічний Пітер Квілл втрачає матір і несподівано для себе потрапляє на космічний корабель чужопланетних розбійників. Двадцять шість років потому він заробляє собі на життя, викрадаючи та перепродаючи цінні артефакти, а вільний час проводить у компанії найкрасивіших дівчат галактики. Його наступним замовленням є таємнича металева сфера, яка несподівано привертає до себе увагу усіх довколишніх покидьків, на чолі із небезпечним фанатиком Ронаном.

Намагаючись дізнатися правду про цей артефакт, Пітер, врешті-решт, збирає довкола себе компанію найхимерніших створінь – вишколену убивцю Ґамору, тупуватого атлета Дракса, єнота-мутанта Ракету і його друга-дерево Ґрута. І хоча спочатку усі вони ставляться один до одного не надто прихильно, порятунок планети Зандар від лиховісних планів Ронана, зближує колишніх ворогів.

Серед сильних сторін картини – гумор "на грані дозволеного" та відсутність звичного супергеройського пафосу. Пітер Квілл, який усюди тягає з собою старий материн "Вокмен" і витанцьовує під старі хіти, підходить на роль рятівника всесвіту не більше, ніж його друзі, проте саме єднання та братерство перетворюють цю купку невдах на справжніх "вартових галактики".

Загалом, попередниками "Вартових" є картини типу "Зомбіленд" та "Пипець" - які поєднали традиційні фантастичні жанри із молодіжною комедією. У фільмі є чимало соковитих слів та жартів, і чудовій адаптації українською ми повинні завдячувати насамперед перекладачам студії "Ле Дуаєн". Саме гумор рятує стрічку від зайвої сентиментальності в найбільш емоційних сценах.

Серед недоліків "Вартових галактики" - численні "білі плями" в сюжеті, залишені творцями картини, щоби зберегти її динамічний темп. Втім, обіцяні продовження обіцяють розкрити усі таємниці біографій героїв. Тож дивитися картину безперечно варто, зокрема і через вдало підібраний акторський склад, непересічного "головного лиходія" Ронана та чудовий саундтрек із пісень 1980-х.

Оцінка фільму 4,8 з 5

Опинись у моїй шкірі/Under the skin

У ролях: Скарлетт Йоганссон, Пол Бренніґан, Джеремі МакВільямс, Адам Пірсон
Країна: Великобританія, США

Картина "Опинись у моїй шкірі" з перших кадрів заганяє свого глядача у глухий кут. Починається вона загадковою сценою, в якій вгадується натяк на "Космічну Одисею" Стенлі Кубрика. Далі фільм переходить до розповіді про таємничу брюнетку, яка їздить непривітними дорогами осінньої Шотландії, зваблює чоловіків, а потім убиває їх доволі химерним способом. Зрештою, стає зрозуміло, що вона не землянка, але це аж ніяк не робить сюжет яснішим.

Для того, щоби зрозуміти картину, необхідно звернутися насамперед до однойменного роману Майкла Фабера. У ньому йшлося про чужопланетянку, що її відсилають на Землю для забезпечення багатіїв рідної планети поживною людською плоттю. Героїня успішно полює на своїх жертв на дорогах, але згодом починає сумніватися в етичності своїх вчинків.

Від усіх цих рефлексій та соціальної критики в екранізації роману не залишилося і сліду. Режисер Джонатан Ґлейзер, який присвятив роботі над фільмом десять років, скористався лише фабулою першоджерела, створивши власну оповідь, яку можна трактувати і так, і сяк, залежно від вподобань та знання світового кінематографу.

Кубрик тут, звісно, перший у асоціативному ряду, із його відчуженістю та болісною механічністю. Чужопланетяни у картині ніби переносять космічну тишу на землю. Вони майже не комунікують між собою, навіть убивства відбуваються тихо і беземоційно. Втім, дуже скоро до головної героїні починають прориватися незнайомі їй людські відчуття, які швидко еволюціонують у безумство.

"Опинись у моїй шкірі" навіть не намагається нічого пояснити глядачеві. Стрічка така ж німа та відсторонена, які і її героїня. Тож залишається лише налаштуватися на її хвилю та поринути у атмосферу картини. Цей фільм аж ніяк не звичний трилер, і не фільм жахів, хоч страхітливих образів там вистачає.

По собі він залишає неоднозначне враження – з одного боку химерні образи привертають увагу та затягують, з іншого – залишається стійке відчуття незавершеності сюжету і постатей головних героїв.

Оцінка фільму 4 з 5

Король сафарі/Khumba

Країна: ПАР

У пустелі Замбезі у табуні зебр, народжується незвичайне лоша – воно смугасте лише на половину. Незабаром починається засуха, і дорослі сприймають появу маленького Кумби як поганий знак. Тож лоша наважується втекти з дому, щоби знайти чарівне джерело, яке може подарувати йому смужки і повернути воду в табун.

Усі фото kino-teatr.ua

Реклама:

Головне сьогодні