"Підлітки-мутанти. Черепашки ніндзя" та "Нестримні 3": юність та зрілість у боротьбі зі злом

Від 14 серпня на українських екранах демонструються: пригодницький фантастичний фільм "Підлітки-мутанти. Черепашки ніндзя" Джонатана Лібесмана, бойовик "Нестримні 3" Патріка Г’юза, трилер "Відв’язна Каліфорнія" Марко Вебера, драма "На гребені" Бена Нотта, комедія "Красуні в Парижі" Одрі Дона та комедійний фантастичний мюзикл "Таємниця чотирьох принцес" Олега Штрома.

Підлітки-мутанти. Черепашки ніндзя/Teenage Mutant Ninja Turtles

У ролях: Меґан Фокс, Вілл Арнетт, Вільям Фіхтнер, Тогору Масамуне, Вупі Ґолдберґ
Країна: США

Режисер Джонатан Лібесман має рідкісний талант знімати прісні й невиразні горори, трилери та фантастику. Одна з його нещодавніх картин "Гнів титанів" навіть номінувалася на анти-нагороду "Золота малина". Нова стрічка Лібесмана "Підлітки-мутанти. Черепашки ніндзя" органічно вписалася у цей скромний творчий доробок.

Втім, важко чекати від фільму чогось особливого, якщо одним із його продюсерів є любитель ефектних вибухів та рапідів Майкл Бей. "Черепашки ніндзя", слідом за "шедеврами" цього режисера, базуються на перевіреному часом прийомі: невибагливий сюжет так-сяк зв’язує докупи набір бойових сцен, грубуватих жартів та еротичних ракурсів головної героїні.

За ракурси у нових "Черепашках" відповідала зірка двох перших "Трансформерів" Меґан Фокс. Саме її Ейпріл О’Ніл стала протагоністкою картини, залишивши для бойових рептилій роль захопленого фан-клубу. Її образ постав на перетині кількох сюжетів, що виникали в мультсеріалах про черепашок – в одній з версій Ейпріл була вченою у лабораторії, де створили мутантів, а згідно іншої, працювала на телебаченні.

У фільмі дівчина стала донькою вченого, який колись проводив досліди над тваринами, вводячи їм мутаген. Загадкова пожежа в лабораторії забрала його життя і перервала експеримент. Піддослідні звірята зникли у каналізації. Через багато років після трагедії, вже доросла Ейпріл відкриває існування невідомих месників, які стають на перешкоді зловісному та могутньому Фут-клану.

Журналістська настирливість приводить її до схованки Мікеланджело, Донателло, Рафаеля, Леонардо та їхнього вчителя Сплінтера. Ейпріл впізнає у них улюбленців дитинства, і дізнається, що лиховісний ніндзя Шреддер прагне використати мутантів у своїх цілях. Зрештою, на кону опиняються життя усіх жителів Нью-Йорка, і лише черепашки ніндзя можуть врятувати місто.

Стрічка привнесла кілька не надто зрозумілих змін у образи головних героїв. Брати-черепашки, хоч і залишилися формально підлітками, стали виглядати як накачані стероїдами відвідувачі тренажерних залів. Сплінтер, натомість вивчився на майстра бойових мистецтв не в Японії, а у рідний каналізації, повторюючи рухи з книжки про карате.

Часто невдалий фільм виручають цікаві негативні персонажів, але лиходії у "Черепашках" також абсолютно безликі, навіть Шреддер у механізованому самурайському костюми не викликає особливих емоцій. Стрічка не захоплює, і не чіпляє, а просто проходить повз, залишаючи по собі спогади-спалахи кількох ефектних сцен та стійке відчуття втраченого часу.

Оцінка фільму 3 з 5

Нестримні 3/ The Expendables 3

У ролях: Сильвестр Сталлоне, Джейсон Стетгем, Гаррісон Форд, Арнольд Шварценеґґер, Антоніо Бандерас, Дольф Лундґрен, Мел Ґібсон, Веслі Снайпс, Джет Лі
Країна: США

Сильвестр Сталлоне продовжує збирати знаменитих героїв бойовиків у своїй франшизі "Нестримні". Цього разу йому вдалося залучити до проекту Гаррісона Форда, Мела Ґібсона та Антоніо Бандераса. Втім, у третій частині знайшлося місце не лише для ветеранів із їхніми традиційними методами, але й для молоді та сучасних технологій.

Починається стрічка визволенням Дока – одного з "Нестримних", що він у першій частині потрапив до в’язниці. Незабаром керівник групи Барні Росс зустрічає іще одного старого знайомця – Конрада Стоунбенкса, якого вже багато років вважав мертвим. Він був співзасновником "Нестримних", але згодом зрадив товаришів і перекваліфікувався на торгівця зброєю.

Розуміючи, що битва із колишнім другом – це його особиста справа, Росс розпускає стару команду і запрошує чотирьох молодих найманців. Втім, упіймати Стоунбенкса нелегко, адже за його спиною стоїть ціла армія маріонеткової східноєвропейської держави. Тож старим та молодим "Нестримним" доводиться об’єднати сили для боротьби із ворогом.

"Нестримні" починалися як омаж дешевим бойовикам 1990-х, і третя частина засвідчила, що концепція почала потроху вичерпуватися. Герої стрічки все ще вправно стріляють та б’ються, але їхні довгі шаблонні розмови про воєнне братерство набридають, як і незмінний "синдром штурмовика" у чергових супротивників.

Втім, ще далеко не всі герої бойовиків знімалися у "Нестримних", і робота над четвертою і п’ятою частинами вже почалася. Серед потенційних учасників проекту – Клінт Іствуд, Джекі Чан, Халк Хоґан та Стівен Сіґал. Сталлоне вочевидь прагне "освіжити" франшизу, залучивши і молодіжний акторський склад, і молодого режисера. Цілком можливо, що він наважиться і на жанрові експерименти. Тож "Нестримні" ще можуть нас приємно здивувати.

Оцінка фільму 3,5 з 5

На гребені/Drift

У ролях: Сем Вортінґтон, Ксавьє Самюель, Майлз Поллард
Країна: Австралія

Двоє братів-серфінгістів долають життєві труднощі. Та поки один важко працює, щоби допомогти родині, інший, здається, не бере близько до серця нічого, крім серфінгу. Зрештою, терпець старшого брата уривається, і він серйозно береться за молодшого.

Красуні в Парижі/ Sous les jupes des filles

У ролях: Летиція Каста, Одрі Дона, Жеральдін Накаш, Ванесса Параді
Країна: Франція

Фільм розповідає про життя одинадцяти парижанок, що кожна з них має свою заплутану життєву історію. Йдеться насамперед про кохання – пристрасні романи та зради, радощі та тривоги, переживання і надії. Часом любов може творити справжні дива.

Відв’язна Каліфорнія/California Sheming

У ролях: Клаудіа Крістіан, Спенсер Деніелс, Маніш Даял
Країна: США

Дівчина-підліток вирішує погратися долями трьох юнаків-мажорів і змушує їх подивитися у обличчя смерті та власним страхам.

Таємниця чотирьох принцес/Тайна четырех принцесс

У ролях: Крістіна Орбакайте, Сєрґєй Жиґунов, Алєксандр Стріженов
Країна: Росія

Казкові принцеси кудись щоночі тікають з палацу. Їхній батько-король наймає простака Ганса, щоби він розкрив цю таємницю. Якщо він впорається із завданням, то отримає нагороду з королівської скарбниці, якщо ж ні, то потрапить на шибеницю. Тим часом у сусідньому королівстві, цариця-відьма обернула своїх синів на воронів, бо ті не схотіли одружуватися із обраними для них нареченими.

Фото kino-teatr.ua

Реклама:

Головне сьогодні