Фільм "Поводир" висунутий від України на "Оскар"

— 10 вересня 2014, 08:42

Про це йдеться у повідомленні Асоціації продюсерів України, при якій створений Український Оскарівський комітет.

Повнометражний художній фільм "Поводир, або у квітів є очі" режисера Олеся Саніна знятий кінокомпанією "Пронто фільм" за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

[L]В основі сюжету фільму - подорож по Радянській Україні американського хлопчика Пітера та українського сліпого музиканта Івана Кочерги.

Події фільму відбуваються на початку 1930-х років в СРСР в драматичні часи індустріалізації, колективізації, голодомору та знищення інтелігенції.

Пітер приєднується в дорозі до сліпого і стає його поводирем. Разом з кобзарем, подорожуючи по Україні, хлопець дуже швидко дорослішає, переживає радість і тугу, пізнає горе і смерть, знаходить дружбу і розуміє, що таке відданість.

Взимку 1934 сліпого Івана Кочергу разом з іншими кобзарями страчують під Харковом. Пітер залишиться єдиним живим свідком тих трагічних подій.

Всесвітня прем'єра фільму відбулася на Одеському міжнародному кінофестивалі в липні 2014 року.

В обмежений прокат картина виходить у Рівному 11 вересня, 12 листопада починається всеукраїнський прокат.

Український Оскарівський комітет з 1 до 29 серпня проводив прийом заявок на участь у відборі фільму-номінанта від України на премію "Оскар" і прийняв до розгляду три фільми.

Це фільми "Плем'я" режисера Мирослава Слабошпицького, "Поводир, або у квітів є очі" режисера Олеся Саніна та "Трубач" режисера Анатолія Матешко.

Брати участь у відборі можуть тільки художні повнометражні фільми хронометражем не менш як 40 хвилин, випущені на плівці 35 або 70 мм або в форматі DCP, які вийшли в комерційний кінотеатральний прокат в Україні в період з 1 жовтня 2013 по 30 вересня 2014 року.

Проста більшість (51%) авторського, акторського та знімального складу, а також правовласників повинні бути громадянами або резидентами України.

В Український Оскарівський комітет входять: народна артистка України Ада Роговцева, народний артист України, кінорежисер Олег Фіалко (голова Комітету), лауреат 2 технічних премій "Оскар" Анатолій Кокуш, голова Національної Спілки кінематографістів Сергій Тримбач, кінокритик, ведучий телепрограми "Аргумент-кіно" Володимир Войтенко, письменник, сценарист Андрій Курков, продюсер, президент АПУ Олексій Сєрков, продюсер, президент Асоціації АРМА-Україна Дмитро Колесников, продюсер, сценарист Ігор Савиченко (цього року в голосуванні участі не брав, так як його фільм брав участь у відборі).

87-я церемонія вручення премії "Оскар" за 2014 рік відбудеться 22 лютого 2015 в Лос-Анджелесі. Номінантів буде оголошено 15 січня 2015 року.

Як відомо, минулого року від України на "Оскар" було висунуто стрічку "Параджанов", як потрапила до лонг-лісту премії у номінації "Фільми іноземною мовою 2014".

Реклама:

Головне сьогодні