Найочікуваніші події ГОГОЛЬФЕСТУ

Cultprostir дослідив програму сьомого міжнародного і обрав найяскравіші події.

11 вересня

Перформанс-відкриття "Зараз та тут", 19:00. Режисер: Влад Троїцький. Вхід: 50 грн

Театр починається з гардеробу, а фестиваль – з перформансу. Цьогорічний ГОГОЛЬФЕСТ відкриється масштабною колаборацією під назвою "Зараз та тут", за участю оркестру Orkestronika (Франція), театру-кабаре Che y Moche (Іспанія), фрік-кабаре Dakh Daughters band, цигансько-балканського ф'южн-гурту Babuci and Brothers, Музичного Конструкторського Бюро (Мішуков, Кабанов, Борисов), fashion art, сотні танцюристів, десятків музикантів.

Всі ці проекти змогла поєднати в собі уява президента фестивалю Влада Троїцького, а втілення його режисерського задуму обіцяє розширити світогляд гостей заходу: "Підійміть повіки. Погляньте на світ ширше. Подивіться на стіни, що вигадали самі, та побачте, що немає перешкод – є лише вікна можливостей..."

Вистава Oua Umplute, el funeral/ "Фаршировані яйця, похорон", 21:00

Театр Che y Moche (Іспанія), режисер: Хоакін Мурильо. Вхід: 100 грн.

Театр-кабаре Che y Moche засвітився на таких іменитих міжнародних майданчиках, як The Edinburgh Festival Fringe (Велика Британія), International Street Theatre Festival of Aurillac (Франція), Teatro Municipal da Guarda (Португалія). На ГОГОЛЬФЕСТі іспанці покажуть драйвову постановку "Фаршировані яйця, похорон" про довге життя покійного дідуся, за допомогою музики, яку він любив. Четвірка Che y Moche грають у стилі румунських, циганських мелодій, зі штрихами Спайка Джонса. "Фаршировані яйця, похорон" показуватимуть протягом трьох днів – 11, 12, 13 вересня.

12 вересня

Перформанс "Resist(R)ance/ Резист(р)анс у Києві-2014", 21:00. Orkestronika (Франція), режисер: Патрік Фраде. Вхід: 100 грн.

Виступи французів Orkestronika – це витвори перформативного мистецтва. Під керівництвом режисера-деригента Патріка Фраде поєднання академічної музики з електронною, в супроводі текстів, набуває нових форм. На сцені одночасно задіяні кілька десятків музикантів. "Resist(R)ance/ Резист(р)анс у Києві-2014" можна буде послухати 12 та 13 вересня.

13 вересня 17:00, 18:30, 20:00

Кінопокази від ОМКФ

На кіномайданчику будуть представлені два блоки конкурсної програми короткого метру V Одеського міжнародного кінофестивалю. Загалом – 13 різножанрових стрічок, у тому числі і відзначені журі "Листопад" режисера Марії Кондакової та "Балажер. Коригування дійсності" Лесі Кордонець.

Після короткометражок відбудеться показ найкращого українського повнометражного фільму за версією Одеського міжнародного кінофестивалю – "Присмерк" Валентина Васяновича. Фільм отримав "Золотого Дюка" та відзнаку міжнародної асоціації кінокритиків FIPRESCI.

14 вересня

Вистава "Глибинні мрії", 16:00, 20:00. Режисер: Вірляна Ткач.

Театральний перформанс за участю Dakh daughters і поета Сергія Жадана про минуле, сучасне й майбутнє Донбасу. У "Глибинних мріях" досліджується зародження мрій та формування ідентичності, їхній зв’язок із ситуацією останніх місяців на Донбасі, із давньою історією цього регіону.

Історія створена американською режисеркою українського походження Вірляною Ткач у співпраці з Сергієм Жаданом. Вона складається із записів розмов з молодими донеччанами, що були здійснені в жовтні 2013 року. Виставу покажуть 14 вересня двічі.

15 вересня

Вистава "Стільці", 20:00. Чернігівський Молодіжний Театр, Режисер: Євген Сидоренко. Вхід: 50 грн.

П’єса французького абсурдиста Ежена Йонеску "Стільці" – драматична історія двох нікому не потрібних старців, що розважають себе іграми, які самі ж і вигадали, уявляючи, що до них завітали найкращі персони міста на чолі з імператором.

Фільм "Чорний Зошит Майдану", 20:00

Документальний альманах "Чорний зошит Майдану" знімався студентами 2-го режисерського курсу Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенко-Карого протягом чотирьох місяців.

Це історії про людей, для яких Майдан став невід'ємною частиною їхнього життя. Від танців і співів у грудні до перших пострілів у січні, від щастя і ейфорії до виснаження і втоми. Революція очима студентів, які дивились і бачили, шукали і знаходили... Отже...13 особистостей. 13 пристрасних камер. 13 своєрідних поглядів на світ.

16 вересня

Вистава "Собача будка. Вид зверху. Вид знизу", 20:30. Театр ДАХ, режисер: Влад Троїцький. Вхід: 100 грн.

"Собача будка" – вистава-плач, в основу якої покладено уривки з різних творів, співзвучних історичним подіям, що відбувалися і відбуваються в Україні. Хори-молитви-благання з трагедії "Цар Едіп" у перекладі Івана Франка відображають стан пригніченого народу, покинутого богом.

Пригноблений, він шукає правду-бога в цьому світі... Для чого людина приходить у цей світ... чому відбуваються страшні події... хто є справжнім винуватцем людських страждань... що це за гріх, що його має спокутувати народ... ці та інші питання постійно виринають у свідомості людини, яка прагне визволення з неволі… Виставу покажуть також 18 вересня.

Презентація проекту Оксани Забужко "Літопис самовидців: Дев'ять місяців українського спротиву", 20:00

Оксана Забужко, упорядниця видання Тетяна Терен, гурт "Тельнюк: Сестри" з піснями спротиву, що були створені й здобули популярність під час описаних у книжці подій.

17 вересня

Вистава "Гамлет. Вавилон", 20:00

Ко-продукція "DollMen" (Україна) і "Korpus Animus" (Швейцарія), режисер: Дмитро Костюминський. Вхід: 100 грн.

"Гамлет. Вавилон" – це авторська інтерпретація текстів письменників різних історичних епох на тему Шекспірівського "Гамлета", нанизаних на сучасну проблематику глобального мультикультуралізму. Драма проекту "Гамлет. Вавилон" полягає в боротьбі героя з самим собою, підкореним віртуальним світом, пошуку притулку на землі, яку ми називаємо "Домом", та врешті втрати свого "я".

19 вересня

Вистава "Мобі Дік", 20:00

Театр "Публіцист" (Харків), режисер: Ганна Онищенко. Вхід: 50 грн.

Чому люди йдуть до води? Чому все нові й нові юрби спрямовуються сюди, підходять до самого краю, немов пірнати зібралися? У чому ж тут справа? Розібратися в цьому вирішує головний герой вистави з біблійним ім'ям Ізмаїл. Відчай і безвихідь на суші ставлять його перед вибором: негайно вирушити у плавання або пустити собі кулю в лоб. Але навколосвітня подорож на китобійному судні обертається смертельною сутичкою.

Рок-опера від ХЗВ (Україна-Франція), 18:30

Лайн-ап: Scarlatti Goes Electro, Хамерман Знищує Віруси, Вхід: 60/80 грн

Дует Scarlatti Goes Electro – це французи Antoine Souchav’ та Michel Bananes Jr, котрим, як нікому, вдається класти барокові сонати на музику електро. "Хамерман Знищує Віруси" підготували свою рок-оперу спеціально до фестивалю.

20 вересня

День "Культпростір", 12:00-23:00

Велика мультиформатна програма інтернет-платформи Cultprostir. Вільний вхід на всі події!

Виставка-ярмарок творів декоративно-прикладного мистецтва провідних українських художників.

Проекти та перфоманси донецької арт-резиденції "Будинок Механізатора".

Мистецькі майстер-класи та лекторії для дітей та дорослих.

Кінопокази та літературні читання.

Концерти: GrozovSka Band, CoMaha, Cosmopolis, Shopping Hour, "Крихітка".

"Волонтерська Сотня": пункт прийому допомоги біженцям з Донбасу та пораненим бійцям АТО.

Презентація нової книги Андрія Бондаря "Пісні пісні. Збірка низької поезії та примітивної лірики", 18:00

Поетичні збірка Андрія Бондаря – творчий вилив кризи середнього віку. Це поезія у новій для автора манері, художня мозаїка, абсурдність і багатожанровість. Бондар ніби кидається із крайнощів у крайнощі, які виявляються то хокку, то частушками. Головна ж тема – на злобу дня − таємниці української колективної душі та її боротьба проти російського імперіалізму.

Сучасна опера за однойменною трагедії Шекспіра "Коріолан"

Влад Троїцький представить півгодинної тизер до своєї нової сучасної опері "Коріолан". У виставі беруть участь молоді артисти і музиканти.

21 вересня

"Так, мій фюрер"

Театр "DeFacto" (Харків), режисер: Роза Саркісян. Вхід: 50 грн.

"Так, мій фюрер" – незавершений концерт для однієї акторки, фортепіано та оркестру. Це експеримент на межі театру і музики, де співіснують текст австрійського драматурга Б.Швайгера та музика композиторки О. Малацьковської. Команда театру DE FACTO спробувала дослідити такі феномени суспільства, як тотальне божевілля, невміння визнавати та небажання відчувати колективну провину за помилки минулого.

Реклама:

Головне сьогодні