Скандал довкола "Оскара": ще двоє членів "Оскарівського комітету" заявили, що не братимуть більше у ньому участь

— 16 вересня 2014, 12:59

Про це вони написали у заяві, опуіблкованій на сайті Націнальної спілки кінематографістів України.

На їхню думку, нинішній склад комітету має скласти свої повноваження на користь нового складу, обраного на нових погоджених засадах.

Вони також заявили, що подальшої участі в роботі Оскарівського комітету не братимуть.

"Це спільна заява моя і Тримбача, де ми виступаємо з пропозицією скласти повноваження та закликаємо до повної ротації кадрів. Потрібно, аби кіноспільнота виробила нові критерії і принципи голосування. Вони можуть бути різними", - розповів Володимир Войтенко "Українській правді. Життя".

"Вочевидь у громадськості та кіноспільности виникли сумніви щодо голосування. Закривати очі на це неможливо. Навіть якщо рішення було юридично коректним, то з моральної точки зору наразі є запитання", - сказав він.

Як відомо, висунення "Поводиря" Олеся Саніна на участь в боротьбі за "Оскар" у номінації фільм іноземною мовою, викликав шквал критики як кінооглядачів, так і звичайних користувачів соцмереж.

Незадоволення викликав той факт, що серед трьох фільмів, які боролись за право бути висунутими від України, не перемогла стрічка "Плем’я" Мирослава Слабошпицького.

Цей фільм вже зібрав чимало престижних нагород і продовжує це робити (остання наразі нагорода - фільм визнано найкращим повнометражним фільмом міжнародного Міланського кінофестивалю, який пройшов в північній столиці Італії з 4 по 14 вересня.)

"Плем’я" розповідає про життя інтернату для глухонімих. У ньому немає перекладу мови для глухонімих – глядач розуміє сюжет по рухах, жестах, міміці героїв. Детальну рецензію на цю довгоочікувану прем’єру читайте у статті Олександра Гусєва "Страна глухих".

Після висування від України "Поводиря", режисер і продюсер фільму "Плем'я" заявили, що не задоволені складом Оскарівського комітету та вважають його рішення нечесним.

Як заявив у Facebook режисер Мирослав Слабошпицький: "Ми безумовно будемо апелювати до Американської кіноакадемії, і скоріше за все, Україну цього року дискваліфікують".

Через бурю, спричинену висуванням "Поводиря", його режисер Олесь Санін викликав "Плем’я" на своєрідну дуель - не в Фейсбук, а в кінотеатрі.

"Максимально великий зал, два фільми, глядацьке голосування. Тільки воно сьогодні може служити еталоном справедливості. Нехай глядач вирішує", - пояснив задум Олесь Санін.

Раніше кінодіяч Олег Фіалко заявив у коментарі "Телекритиці", що залишає Оскарівський комітет, який він очолював.

"Дискусія навколо фільмів "Плем'я" та "Поводир" епатує, аргументи з обох боків дивовижні. Зрозумів: ліс, в якому живемо, загине. Але чи виникне на його місці торф? Тисячі на фронті продовжують боротьбу за гідність. Вочевидь і за нашу. Чи варті ми цього?

Я полишаю своє членство в Оскарівському комітеті. Впевнений, як ніколи: з каламутного озера не витікає чиста ріка", - прокоментував своє рішення Олег Фіалко.

В Український Оскарівський комітет входять: народна артистка України Ада Роговцева, народний артист України, кінорежисер Олег Фіалко (голова Комітету), лауреат 2 технічних премій "Оскар" Анатолій Кокуш, голова Національної Спілки кінематографістів Сергій Тримбач, кінокритик, ведучий телепрограми "Аргумент-кіно" Володимир Войтенко, письменник, сценарист Андрій Курков, продюсер, президент АПУ Олексій Сєрков, продюсер, президент Асоціації АРМА-Україна Дмитро Колесников, продюсер, сценарист Ігор Савиченко (цього року в голосуванні участі не брав, так як його фільм брав участь у відборі).

87-я церемонія вручення премії "Оскар" за 2014 рік відбудеться 22 лютого 2015 в Лос-Анджелесі. Номінантів буде оголошено 15 січня 2015 року.

Як відомо, минулого року від України на "Оскар" було висунуто стрічку "Параджанов", як потрапила до лонг-лісту премії у номінації "Фільми іноземною мовою 2014".

Реклама:

Головне сьогодні