Науковець розкрив таємницю "Пані з горностаєм" Леонардо да Вінчі

— 30 вересня 2014, 12:16

На пані була інша сукня, і в неї не було горностаю.

Про це повідомляє ВВС.

"Пані з горностаєм", написана в 1489 або 1490-му році, нині зберігається в польському Національному музеї в Кракові. На ній зображено Чечилію Геллерані, коханку герцога Мілана. На руках у жінки білий горностай.

Проте виявляється, що цій остаточній версії портрету передували дві попередні. Незмінним залишилося лице, зачіска та прикраси пані. Проте змінилася сукня та положення рук. Горностай з'явився не одразу та мав інше хутро.

Котте використав нову техніку дослідження. Камера фіксує та вимірює відображення сильних спалахів світла, яким піддається картина. Дослідник може проаналізувати ці дані та "побачити", що намальовано під нею.

"Техніка LAM дає нам змогу очистити картину, мов цибулину, прибираючи поверхневий шар, щоби побачити, що відбувається всередині та за різними шарами фарби", - поділився дослідник.

"Ми з'ясували, що Леонардо завжди змінював свою думку. Він з тих, хто вагається – він видаляє речі, додає речі, змінює свою думку знову й знов", - додав Котте.

Науковці припускають, що да Вінчі додав до портрету саме горностая, бо таке прізвисько мав міланський герцог, його покровитель. Імовірно, про це попросила сама Геллерані.

Реклама:

Головне сьогодні