Третина російських книг в Україні - контрабанда

— 17 жовтня 2014, 09:14

Ще 25% нелегально додруковується в Україні, а решту - нібито завозять легально, повідомляє ЛІГА.net.

Про це розповів віце-прем'єр-міністр України Олександр Сич на каналі ТВі 14.

Чиновник зазначив, що засилля російського інформаційного продукту в умовах неприкритої російської агресії є прямою загрозою національній безпеці країни.

"80% книг, 90% теле-і пісенного продукту - російського виробництва. Частина цього продукту має українофобський напрямок, його треба фільтрувати відповідно до чинного законодавства та відсікати від нашого інформаційного простору", - зазначив віце-прем'єр-міністр.

Одночасно Олександр Сич спростував закиди російських ЗМІ щодо намірів уряду взагалі заборонити в Україні поширення російськомовної літератури.

"Абсолютна брехня, ніби ми хочемо заборонити російську книгу. Є цілком пристойна література, в якій наш ринок потребує - і наукова, і популярна. До того ж є сегменти, які вітчизняний виробник не видає на сьогодні з різних причин", - зазначив чиновник.

Віце-прем'єр-міністр повідомив про наміри уряду запровадити ліцензування і квотування продажу імпортованої книжкової продукції, які буде координувати Держкомтелерадіо.

"Сьогодні ми розробляємо нормативну базу, яка дозволить Держкомтелерадіо залучати широке експертне коло ліцензування книжкової продукції, зокрема, російського виробництва, яка потраплятиме на український ринок", - зазначив Олександр Сич.

За словами віце-прем'єр-міністра, найбільш болючою для книговидавців є зараз перспектива впровадження квотування.

"Кажуть, що в разі заборони розповсюдження російської книги, українські книгарні збанкрутують. Тому змінювати пропорції присутності російського продукту на нашому ринку необхідно поступово. Якщо сьогодні вони 20% на 80% - не на користь української книги, треба завтра забезпечувати 30 на 70, а післязавтра - 40 на 60. І працювати поетапно в цьому напрямку, поки українська книга як мінімум на 50% не буде представлена ​​на українському ринку ", - підсумував чиновник.

Реклама:

Головне сьогодні