Тест

Гід подіями Форуму ДОНКУЛЬТ

У вівторок в Музеї "Духовні скарби України" відкрився форум "ДОНКУЛЬТ — МИСТЕЦЬКІ НАДРА".

Організатори цієї масштабної події пропонують змістити фокус у публічному обговоренні Донбасу з військових дій на культурні здобутки регіону, а також вдатися до аналізу поточної ситуації засобами мистецтва.

Куратори Дмитро Голець та Оксана Баршинова підготували ґрунтовну виставку із творами художників, які жили й працювали на Донбасі, або звертаються до локальної проблематики у власних роботах.

Доповнена архівними фотографіями експозиція представляє динамічний зріз візуального образу Донбасу — як у його офіційно-ідеологічному варіанті, так і у особисто-ліричному чи навіть міфо-руйнівному.

Однак самою лише виставкою Форум не обмежується, в його двотижневій програмі –близько 80 різноманітних подій із театральними перформансами й концертами, поетичними читаннями й кінопоказами, лекціями, дискусіями й зустрічами з тими, хто творить українську культуру сьогодні.

Серед очевидних хітів програми — довгоочікуваний виступ Сергія Жадана та гурту "Собаки в космосі", черговий фрагмент опери "Коріолан" Влада Троїцького, покази стрічок Дзиґи Вертова "Ентузіазм. Симфонія Донбасу" і "Одинадцятий" та fashion-показ дизайнера Віктора Анісімова.

Натомість, "Українська правда. Життя" пропонує альтернативний гід подіями Форуму, які є менш привабливо-розважальними, проте вкрай важливими для розуміння здобутків і проблем регіону.

Четвер, 30.10.2014, 19:00 Круглий стіл "Інший на Донбасі та Донбас як Інший"

Маєш довгу бороду чи ірокез, азіатський розріз очей чи коханого однієї з тобою статі, носиш стрази на попі у хіпстерському барі чи не вважаєш Леніна винуватцем у проблемах українського суспільства, переїхав з Донбасу в пошуках кращого життя чи не переїхав з Донбасу з надією на краще життя — за будь-яку з цих ознак чи позицій можеш мати в Україні проблеми…

Дискусія, яку модеруватиме відома кримська правозахиниця, активістка спільноти Восток SOS Олександра Дворецька, розгорнеться навколо проблеми неприйняття в українському суспільстві Іншого — як на політичному, так і на побутовому рівні — тобто носія відмінної від нормативної зовнішності, мови, гендера, культури, думки чи політичної позиції.

Правозахисник Костянтин Реуцький (Луганськ-Київ), доктор філософських наук Ірина Малишко (Донецьк-Київ), журналіст В'ячеслав Бондаренко (Луганськ-Київ), соціолог Тетяна Гончарова (Донецьк) говоритимуть про причини й наслідки низького толерування відмінних ідентичностей на мультикультурному Донбасі, з одного боку, та результуюче таврування вихідців з регіону після подій Євромайдану та АТО — з іншого.

Четвер, 30.10.2014, 19:00 Концерт колективу SUPREMUS

"Чорний квадрат" від музики, "4’33’’" Джона Кейджа, та класика мінімалізму "In C" Террі Райлі — ключові партитури XX сторіччя, які неможливо почути в українських музичних театрах.

Тим цінніше буде їхнє виконання в рамках виступу колективу SUPREMUS, що паралельно до круглого столу й у зовсім інший спосіб говоритиме (чи то гратиме) про проблеми Донбасу.

Заснований Дмитром та Сергієм Радзецькими проект експериментальної музики не знає ані стилістичних, ані суто логістичних обмежень — на своїх концертах музиканти грають джаз, рок, авангард, ембієнт, електроніку, академічну та конкретну музику, варіюючи склад від одного до п’ятнадцяти учасників.

Спеціально для Форуму ДОНКУЛЬТ учасники проекту підготували звукотворчий перформанс у вигляді безперервного звукового потоку, який вони будуть створювати в конкретно взятий момент ("тут і зараз"), і в якому публіка матиме близький і безпосередній контакт.

П’ятниця, 31.10.2014 18:30 Музично-поетичний діалог "Абрикоси Донбасу" від дуету Марка Токаря і Любові Якимчук

Донбас — це світ не тільки териконів, а ще й абрикосів — ніжний і водночас трагічний світ.

Цей простір розрісся вшир та вглиб і тепер так само вшир і вглиб руйнується війною. Заглиблює у цей світ поеми Любові Якимчук "Абрикоси Донбасу" та циклу "Розкладання" імпровізаційна музика Марка Токаря, контрабас якого уміє розмовляти мовою людей.

Музично-поетичний дует Марка Токаря і Любові Якимчук було створено 2009 року, відтоді з різними програмами митці виступали в різних містах Україні та Польщі. Особливим, зокрема, був їхній виступ цього травня в садибі Мсциховського на Луганщині — в рамках фестивалю Artpole.lu учасникам вдалося створити територію свободи й порозуміння поряд із військовими діями та псевдо-референдумами.

Неділя, 2.11.2014, 13.00 зустріч з художницею Євгенією Бєлорусець "Розділення. Про працю у тіні війни" за участі журналіста, дослідника робітничого руху Віталія Атанасова

Кілька останніх місяців Євгенія Бєлорусець відвідує міста й містечка Донбасу, про що, зокрема, регулярно пише для "Української правди. Життя". У фокусі її уваги — шахти, які продовжують працювати під обстрілами та люди, що вирішили репрезентувати своїм життям традицію там, де їй фактично вже немає місця.

Євгенія Белорусець, Шахтар, Луганська область, осінь 2014

Під час публічної розмови, в якій візьме участь дослідник робітничого руху Віталій Атанасов, Бєлорусець буде говорити про тих, хто, попри вироки географії, не захотів виходити на сцену цієї війни і воліє зберегти беззахисні мирні міста та їхній неповторний ритм життя, й покаже знімки, зроблені під час спілкування з цими людьми.

Також в рамках програми "Регіон в об’єктиві" заплановані зустрічі з відомим документалістом Олександром Чекменьовим (1.11.2014 о 13.00), який знімає шахтарські містечка Луганської та Донецької областей з початку 1990-х рр., фотографом Віктором Марущенком (8.11.2014 о 14.00), автором чи не єдиного в Україні фото-проекту про жіночу працю в шахті, та молодим художником Сашею Курмазом (9.11.2014 о 14.00), який звернув свою увагу на субкультури Донецька.

Олександр Чекменьов, з серії Донбас, Ровеньки, Луганська обл., 2011
Саша Курмаз, "Мій світ недостатньо реальний для Апокаліпсису, Донецьк, 2011

Понеділок, 3.11.2014, 18.30 Лекція доктора історичних наук Оксани Міхеєвої "Мешканець Донбасу: складові соціального портрету"

Зневірений шахтар, збагатівший бандит, люмпенізований молодчик — чи багато є спільного у дійсного мешканця Донбасу з цими розтиражованими стереотипними образами?

За відповідями куратори Форуму пропонують звернутися до істориків, соціологів і філософів, які у власних академічних дослідженнях аналізують міфи та проблеми регіону і його жителів.

Оксана Міхеєва до недавнього часу була професором кафедри соціології Донецького державного університету управління, а нині викладає в Українському католицькому університеті у Львові.

Коло її наукових інтересів охоплює історію кримінальної злочинності на Донбасі та функціонування правоохоронних органів УСРР у 1921-1928 рр., а також проблеми сучасної соціології управління.

У рамках секції "Регіон в дослідженнях" також відбудуться виступи доктора філософських наук, професора Донецького національного технічного університету Олександра Білокобильського із лекцією "Метафізика Донбасу і донецький міф" (4.11.2014 о 18.30) та кандидата філософських наук, завідуючого кафедри філософії Донецького відділення Центру гуманітарної освіти НАН України Ігоря Пасько із лекцією "Українська ідея на тлі європейської культури. Україна та феномен Росії" (5.11.2014 о 17.30).

Вівторок, 4.11.2014, 13.00 Балет на одну дію на музику Сергія Прокоф’єва "Петрик і вовк". Лібрето і постановка – Валерій Ковтун Київський театр опери і балету для дітей та юнацтва, вул. Межигірська, 2

Як запевняє куратор музичної програми Форуму Любов Морозова, "Петрик і вовк" — найкращий путівник оркестром для дітей (й для деяких дорослих, хочеться додати).

Саме після цієї постановки легко запам’ятати, що флейта співає як птах, кларнет то є спритна кішка, гобой — незграбна качка, фагот — дід-буркотун, а валторни — зголоднілий вовк, й згодом безпомилково вирізняти ці голоси у грі симфонічного оркестру.

Славетний композитор Сергій Прокоф’єв — центральна фігура музичної програми Форуму, а "Петрик і Вовк" — прекрасний привід для знайомства з класикою всією сім’єю.

Synchrodogs, з серії Міша Коптєв, Луганск, 2011

Четвер, 6.11.2014 19:30 Авторська лекція від fashion-критика Зої Звиняцьківської "Українська авангардна мода часів Незалежності"

Цикл з трьох лекцій про українську моду від fashion-критика й дослідниці Зої Звиняцьковської є не стільки звичайним лікнепом з теми, скільки завершеним авторським аналізом поточної політичної ситуації та культурного фону через зрозумілий будь-кому пласт — одяг, моду й зовнішні атрибути певного стилю життя та образу мислення.

Для того щоб погодитись або аргументовано посперечатись з тезою авторки курсу про те, що Донецька (як специфічної культурної одиниці) не існує, варто прослухати лекції послідовно й у повному обсязі — "Гламур та кіч. Люмпен-стайл" (8.11.2014 о 12:30) та "У пошуках ідентичності. Національні традиції в сучасній українській моді" (10.11.2014 о 20:00).

П’ятниця, 7.11.2014, 18:00 Показ кінофільму "Інший Челсі" (2010, Німеччина, реж. Якоб Пройсс). Вступне слово: Леся Кульчинська – культуролог, кінознавець.

Священна корова Донецька — футбол — є точкою перетину двох паралельних реальностей цього пострадянського міста.

Поки сотні тисяч людей за мізерну платню працюють на застарілих шахтах, декілька осіб "роблять реальні гроші", щоправда, байдуже, з якого боку соціальної прірви ви опинились: якщо ви з Донецька, то майже напевне будете противником Помаранчевої революції та фанатом місцевої футбольної команди "Шахтар".

Дебютна стрічка молодого німецького режисера Якоба Пройсса "Інший "Челсі"" (2010) досліджує специфічний соціальний фон навколо кричущого спортивного успіху улюбленої команди Донецька.

Як і інші фільми в кіно-програмі Форуму, цьому показу передуватиме вступне слово із культурологічним та соціологічним коментарем від Лесі Кульчицької.

Субота, 8.11.2014 19:30 Дискусія "Донецьк як фізичний і ментальний простір" / Українські короткі метри та показ українських короткометражних фільмів

Українські короткометражки "Повернення" (2013, реж. Олександр Ратій) і "Уроки української" (2013, реж. Руслан Батицький) звертаються до фігури людини, що народилася у минулому столітті й тисячолітті, в місті та державі, яких тепер не існує на мапі, проте продовжують існувати у промисловій архітектурі Донбасу та, що важливо, у ментальному просторі його мешканців.

Показу фільмів передуватиме дискусія про індустріальний спадок регіону та можливості для іншого життя у шахтарських містах за участю режисер, переможець МКФ "Молодість" Олександра Ратія, куратор фестивалю кіно та урбаністики "86" Іллі Гладштейна та координаторки архітектурного фестивалю CANactions Анастасії Пономарьової.

Модеруватиме розмову кураторка кінопрограми Форуму Надія Парфан.

Вівторок, 11.11.2014, 20:00 Містеріальна драма TRANSFORMA

Бадьорою крапкою цьогорічного Форуму ДОНКУЛЬТ стане спільний проект режисера-постановника Олександра Крижановського та композиторки Вікторії Польової, заслуженої зірки української академічної музики та учениці музичної гордості Донбасу Івана Карабиця.

За задумом авторів, містеріальна драма TRANSFORMA відображає "творчий акт сотворіння світу й людини з буремного хоасу, шлях руйнацій й падіння створеного, у результаті якого виникає "переживання світла, чуда й незнищенності світу".

Враховуючи, що у постановці беруть участь Національний Симфонічний оркестр України із дирижером Володимиром Сіренком, Жіночий хор "Ніка" із дирижером Оксаною Никитюк, Ансамбль сучасної музики "Nostri temporis" із керівником Максимом Коломійцем, Театр на Печерську та Ансамбль ударних інструментів "Арс нова" із керівником Георгієм Черненко, то амбітне космогонічне завдання ініціаторів проекту, виглядає цілком здійсненним.