Знайдено давно загубленого листа легенди покоління бітників Ніла Кессіді

— 26 листопада 2014, 14:45

Оригінальне постання культової фігури біт-покоління Ніла Кессіді, 16 тисяч слів, підживлених амфетамінами, таки знайшлося нещодавно.

Про це пише The Independent.

Твір, відомий як "Лист Джоан Андерсон" – бо в ньому оповідається про жінку, з якою в Кессіді був короткий роман - на думку Керуака, міг принести авторові гучну славу в літературі, якби не загубився.

"Це був найпрекрасніший зразок письма, який я колись бачив, кращий, ніж у будь-кого в Америці, або, щонайменше, здатний змусити Мелвілла, Твена, Драйзера, Вульфа і чорт знає кого ще перевернутися в труні", - казав Керуак.

Як досі вважалося, поет Аллен Гінзберг дав листа Кессіді своєму другові, а той випадково його втопив, упустивши за борт яхти. Лише тепер виявилося, що насправді Гінзберг схотів опублікувати листа й надіслав його до видавництва Golden Goose Press у Сан-Франциско.

Коли Golden Goose Press припинило своє існування, всі його документи збереглися. Багато років по тому на листа Кессіді натрапила донька власника музичного лейблу, котрий ділив офіс із видавництвом.

"Листа Джоан Андерсон" 17-го грудня буде виставлено на аукціон Profiles in History. Поки немає прогнозів щодо того, якою може бути ціна раритету. Оригінальний рукопис роману Керуака, наприклад, у 2001-му році продали за 2,4 мільйони доларів.

Як пише англомовна Вікіпедія, Ніл Кессіді став прообразом героя Діна Моріарті в романі "В дорозі", а також з'являвся і в інших творах Керуака та книзі Хантера Томпсона "Янголи пекла". Імовірно, саме з "короля бітників" Кен Кізі списав свого МакМерфі в "Польоті над гніздом зозулі"

Реклама:

Головне сьогодні