Щирі. Костюм нареченої з Одещини

До презентації благодійного проекту "Щирі", присвяченому традиційному українському костюму, "Українська правда. Життя" публікує статті, у яких колекціонери старовинного одягу розповідають про його походження.

Розповідає колекціонер Володимир Щибря:

Лілії Ребрик дістався урочистий костюм, характерний для Одеського регіону, Східне Поділля.

Вінок оригінальний, початку ХХ століття. Він називався "вінок із цукерками". Насправді це вата, загорнута у гофрований папір.

[L]Квіти зроблені з паперу, обшиті намистом із дутого скла. В якості намиста також вдягали і старі ялинкові прикраси з бусинами. Ззаду заплітали дві перехрещені коси, а під низ вплітали вінок із барвінку.

Вінок свідчить про те, що Лілія — наречена.

Насправді дружки були вбрані так само, тільки у них не було вінка. Перед тим, як молода їхала до молодого, дружки виносили на подвір’я все придане, з яким усі разом танцювали. Це називалося "данець".

Шарафан (спідниця до нагрудника) виготовлений із 7-8 метрів фабричної тканини. Завдяки шву під груддю він збирався у складки, і його могла носити жінка навіть будучи вагітною. Вишивка хрестиком виконана технікою "брокар".

Головними свідками у церкві були хрещені батьки, яких, на румунський манер, називали "нанашка" і "нанашко", а не боярин і старша дружка. Вони на весіллі весь час ходили і наливали гостям, аби ті випили за здоров’я молодих. У хрещені переважно брали родичів, навіть якщо були і дуже близькі друзі. Ставалося й так, що на всіх дітей була одна хрещена.

Нанашка і нанашко пов’язували собі хустки-нафраніци — на голову, на груди, на руки. В кінці весілля з молодої знімали вінок і надягали рушникоподібний головний убір, що називався "нафрана".

Одяг із колекції Володимира Щибрі, намиста з колекції Олени Бугайченко.

Проект "Щирі" — присвята українському костюму — ставить за мету показати багатство та колорит традиційного одягу. Понад два місяці організатори готувались до зйомки і зібрали 30 колекційних костюмів із 10 регіонів України. Результати проекту з 19 грудня 2014 року до 1 лютого 2015 року можна побачити на виставці в ТЦ "Домосфера".

Також усім небайдужим пропонують купити "щирий" календар на 2015 рік. Усі гроші, зібрані з його продажу, будуть спрямовані на допомогу нашим пораненим солдатам, які знаходяться на лікуванні у Головному клінічному військовому госпіталі м. Києва. Сторінка проекту в фейсбуці.

Реклама:

Головне сьогодні