"Плем'я" Слабошпицького отримало російську кінопремію "Ніку"

— 1 квітня 2015, 10:56

Як повідомляє ТАСС, режисер не приїхав на церемонію для отримання нагороди.

Він передав звернення, де повідомив, що сподівається, що наступного року цю нагороду зможе отримати один із найталановитіших українських режисерів Олег Сенцов, якого ФСБ звинувачує у тероризмі та тримає у СІЗО.

У номінації "честь та гідність" премію отримала Лія Ахеджакова. "Ця жінка відважна у творчості, в роботі, це Лія Ахеджакова. Дорога Лілечка, вітаю від усього серця", - сказав Ельдар Рязанов, який вручав премію актрисі.

Фільм Олексія Германа-старшого "Важко бути Богом" переміг у шести номінаціях, у тому числі основних - за кращу режисуру і найкращий фільм.

Кінострічка "Левіафан" Андрія Звягінцева про реалії життя в Росії перемогла у двох номінаціях за найкращі ролі другого плану.

Кінопремія Ніка вручається з 1988 року і є найстарішою в Росії.

Як відомо, це вже не перша нагорода стрічки. Зокрема, фільм став лауреатом премії Sutherland Award Лондонського кінофестивалю, отримав нагороду на знаменитому AFI FEST, а також потрапив до списку найкращих 20-ти фільмів року, складеного виданням Sight & Sound.

Фільм "Плем’я" здобув Гран-прі на цьогорічному Канському кінофестивалі в паралельній конкурсній програмі "Тиждень критики". 14 вересня на 19-му Міланському міжнародному кінофестивалі стрічку визнано найкращою художньою роботою 2014 року. Також фільм був одним із претендентів на подання від України на "Оскар".

Буквально днями стрічка завоювала нагороду Дублінського міжнародного кінофестивалю.

Як відомо, Сенцов був затриманий російськими спецслужбами в Сімферополі 11 травня 2014.

Російська влада звинувачує Сенцова і ще трьох українських активістів у підготовці терактів у Криму.

Правозахисники і прихильники кінематографіста вважають його політв'язнем, який постраждав за свої переконання.

"Открытая Россия" - громадський мережевий рух, створений з ініціативи російського опозиціонера Михайла Ходорковського.

Все про: Сенцов, Росія

Реклама:

Головне сьогодні