До міжнародного дня музеїв: що пропонують киянам

— 16 травня 2015, 14:57

Оскільки Міжнародний день музеїв цьогоріч припадає на понеділок, більшість акцій триватимуть у суботу й неділю..

Серед них – і "Ніч у музеї", єдиний день у році, коли музеї відкривають свої двері для відвідувачів вночі. Радіо Свобода поцікавилося, що буде у нічній програмі низки столичних музеїв і що музейники готують на своє професійне свято.

Національний музей історії України

Національний музей історії України у ніч із 16 на 17 травня пропонує програму з двох блоків, відвідати можна або один із них, або обидва. Перший блок – екскурсійний, він розпочнеться о 21:00 і триватиме до 00:00, складатиметься з двох циклів.

"Театралізовані екскурсії при свічках і ліхтариках – це перший цикл", – розповідає начальник відділу реклами і виставок музею Олеся Мороз. "Далі цикл – "Історичне безсоння", починається о 23:30. Буде екскурсія по другому поверху у суцільній темряві. Екскурсовод буде в костюмі і проводити її у темряві за допомогою ліхтарів", – розповідає представник музею.

Другий блок триватиме на третьому поверсі музею, куди відвідувачів проведуть "секретними шляхами". "Там буде блок, який присвячений кримськотатарській виставці, – пояснює Олеся Мороз. – Це буде відбуватися з 00:00 до 04:00". У рамках акції відвідувачі зможуть подивитися художній фільм "Хайтарма", плануються майстер-класи з кримськотатарських танців.

У цілому заходи до Міжнародного дня музеїв у Музеї історії триватимуть до понеділка включно.

Музей-квартира Павла Тичини

Ніч у Музеї-квартирі Павла Тичини обʼєднана темою "Рентген доби". Музейники розповідають: планують зосередитися не лише на постаті поета, але й перенести відвідувачів в епоху, коли жив Тичина. "Це аспект епохи війни, епохальних зрушень, епохи соціальних проблем. Таким чином, вся ніч триватиме під егідою "Рентген доби", – пояснює начальник відділу зв’язків із громадськістю Музею Тичини Юлія Коваленко.

На першому й другому поверхах музею-квартири кожен із залів матиме свою програму, відвідувачі зможуть обрати захід на свій смак. "В одному залі ми будемо робити кінопоказ невідомих або мало відомих фільмів Олександра Довженка. В іншому намагаємося створити атмосферу салону того періоду", – розповідає Юлія Коваленко.

Для наступників Тичини, сучасних українських поетів, у музеї організують "вільний мікрофон". Поетичний майданчик завершиться о 01:00 виступом Ірени Карпи.

"Починаючи з 03:00, люди будуть мати можливість познайомитися один із одним, поспілкуватися, подивитися паралельно фільми. Родзинка нашої ночі – у тому, що ми зустрінемо світанок на даху музею", – каже Юлія Коваленко.

Національний музей "Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні"

Національний музей "Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні" о 20:00 16 травня організовує концерт студентів кафедри бандури Національної музичної академії ім. П. Чайковського під керівництвом народного артиста України, професора Костянтина Новицького.

Крім того, заплановано кінопоказ. "В рамках міжнародної акції "Ніч у музеї" у нас представлений перегляд документального фільму "Голівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди", який розпочнеться о 21:00", – розповідає завідувач культурно-освітнього відділу музею Наталія Ткачук.

Національний музей літератури України

У Національному музеї літератури святкування професійного свята почнеться у суботу, 16 травня, у філіалі – Музеї-квартирі Миколи Бажана. О 12:00 там організовують пішохідну екскурсію "Київ футуристичний".

Водночас, музейний вечір триватиме тут у понеділок, 18 травня, з 17:00. Серед запланованих заходів – зокрема, лекція "Благословенна кожна мить життя. Маловідомі сторінки з життя історії українських музеїв. Костянтин Мощенко". О 17:30 запланований показ фрагменту вистави "Перлини епістолярної спадщини. Іван Франко та Ольга Хоружинська. Від зустрічі в колегії Павла Галагана і на все життя", розповідає провідний науковий співробітник музею Лілія Чорна.

Фото зі сторінки музею у Facebook

Із 18:00 на відвідувачів чекатиме концертна програма з запрошеними поетами і музикантами, її тема – "Героїчна українська поезія та пісні: від козацтва до сьогодні". По завершенню о 21:00 – "Сторінками літератури: подорож по музею зі свічкою і кавою".

Національний художній музей України

Національний художній музей України до професійного свята перетвориться на "креативний майданчик для публіки, щоб разом з глядачами відшукати нові формати взаємодії в музеї". Про це розповіла представник відділу звʼязків із громадськістю музею Олена Гончарук.

За її словами, темою цьогорічного Міжнародного дня музеїв є підтримка сталого суспільства, сприяння обізнаності людей про збереження довколишнього середовища заради стабільного розвитку всіх живих систем.

Фото з офіційного сайту музею

"Музей буде поділений на три зони: зона активного спілкування, зона споглядання, коли глядач може насолоджуватися мистецтвом і релаксувати, і третя – інтерактивна, глядачі зможуть себе співвіднести з музейним простором, відшукати своє місце і навіть позначити його", – пояснює Олена Гончарук.

Всі заходи музею триватимуть у неділю, 17 травня, з 12:00 до 20:00.

Реклама:

Головне сьогодні