Музичний тиждень: любов під час війни та найактуальніший концерт літа

У випуску музичних новин: український Alfa Jazz Festival, британський Glastonbury, концерти Young Fathers та Бориса Грєбєнщікова у Києві, музичні документалки в Одесі, сервіс Apple Music в Україні, новинки від Mumford & Sons, Кендріка Ламара, Disclosure із Грегорі Портером, Beach House, вокаліста-гітариста The Black Keys.

Все буде джаз

"Посміхнись – і весь світ посміхнеться у відповідь", – співала Біллі Холідей. Минулими вихідними Львів посміхався джазовою посмішкою завдяки Alfa Jazz Festival.

Світові легенди Уейн Шортер, Хербі Хенкок, Джордж Бенсон, молодша Хіромі, зовсім молоді, але особливо круті британці Empirical, німці Contrast Trio, українці DOGMA Trio та Acoustic Quartet – детаьніше на "УП.Життя" в матеріалі Олександра Юдіна.

Одне з найкращих місць на планеті

Тим часом, у Британії відгримів наймасштабніший фест Glastonbury.

Florence + the Machine, Патті Сміт, Jamie xx, Каньє Уест, The Who, The Libertines, Hot Chip, Марк Ронсон, Джессі Уейр, Caribou, Everything Everything, Лайонел Річі та купа інших, навіть Далай-лама – 30 вибраних "живих" виступів з фестивалю можна переглянути на Comma.

Найактуальніший концерт літа

Один з гуртів, які запалювали цього року на Glastonbury, вже за кілька днів буде у Києві. Давно в наших краях не було настільки сучасних, обговорюваних артистів, як Young Fathers. 7 липня, вівторок, клуб Sentrum.

Минулого року їхній дебютний альбом "Dead" став найкращим альбомом Шотландії (SAY Award) та найкращим незалежним альбомом Британії (Mercury Prize), обійшовши у другій категорії платівки Деймона Албарна, Royal Blood, FKA twigs та інших.

Їхня музика не піддається опису. Усією своєю творчістю вони ламають жанрові рамки та суспільні стереотипи. Відчуйте свободу сучасної музики, приходьте на концерт.

Любов під час війни

Борис Грєбєнщіков дасть камерний концерт у Києві. 31 липня у клубі Caribbean.

За 40 років діяльності БГ випустив незліченну кількість альбомів, потоваришував із Девідом Боуї у Нью-Йорку, заглибився у китайську та індійську філософію, записав понад 500 випусків радіопрограми "Аеростат", у якій популяризує найрізноманітнішу музику від пост-панку до скандинавського джазу.

Останнім часом музикант виступає з особливо різкою критикою на адресу влади, сучасних медіа та РПЦ. Його найсвіжіший студійник "Соль" вийшов у листопаді 2014-го. Музичний критик Артемій Троїцький назвав його "найкращим із написаного і записаного Грєбєнщіковим за 40 років".

ОМКФ для меломанів

Тепер і меломани поїдуть на Одеський міжнародний кінофестиваль. У програму додалась нова секція Music Docs із трьома новими різноплановими документалками про музику.

Власне, покажуть "Курт Кобейн: Чортів монтаж" (перший офіційний док.фільм про фронтмена Nirvana Курта Кобейна, знятий за участю родини музиканта), фільм-концерт українського гурту The Hardkiss (знято минулої осені у Stereo Plaza) та артхаусні замальовки француза Вінсента Муна про Україну (від карпатських бабусь до одеських артистів, які співають на ідіш).

Розклад ось-ось з’явиться на сайті фестивалю. Сам ОМКФ пройде з 10 по 18 липня.

Apple Music в Україні

Головна музично-технологічна новина тижня – українські користувачі iOS одночасно з усім світом отримали оновлення з сервісом Apple Music. Сервіс пропонує безкоштовний тестовий режим на 3 місяці, а далі працює за підпискою 4,99 доларів на місяць – це вдвічі нижче американської ціни, пише AIN.UA.

Серед основних функцій Apple Music – музичні рекомендації, засновані на ваших смаках, плейлисти експертів та провідних світових видань, а також радіо Beats 1 (його курує донедавна найкращий діджей BBC Radio 1 Зейн Лоу, якого переманили до себе Apple). І це тільки початок.

З осені Apple Music з’явиться і для Android.

Нові пісні та кліпи

Трохи поп-року. Маскарадні костюми, атракціони та фестивальний виступ – у кліпі Mumford & Sons.

Трохи репу. Напевно, головний герой хіп-хопу в 2015 році (так тобі, Каньє) – Кендрік Ламар із кліпом на тему брутального протистояння копів та чорношкірих.

Трохи електроніки (сьогодні вгодили майже всім). Електронники Disclosure екранізували спільний трек із володарем "Греммі", джазменом Грегорі Портером.

Beach House висікають іскри – перший сингл до п’ятого альбому, який вийде наприкінці літа. Саме заради такої музики вигадали термін dream pop.

Вокаліст-гітарист The Black Keys Ден Ауербах показав другий трек свого нового гурту The Arcs.

p.s.

Наостанок – американці 30 Seconds to Mars виклали фото з травневого концерту у київському Палаці Спорту. На згадку. Кому хочеться згадати більше – тут був репортаж.

Реклама:

Головне сьогодні