Крим наш: конфлікт між російською та українською Вікіпедією за культурний спадок Криму

— 28 серпня 2015, 13:06

Фотоконкурс стартуватиме 1 вересня у понад 25 країнах світу, в тому числі й в Україні. Повідомляє "Вікімедіа Україна"

Значна частина пам'яток Криму буде паралельно у списках України та Росії.

У Росії вийшов закон №122-ЗРК/2015 "Про внесення змін до Закону Республіки Крим "Про об’єкти культурного спадку в Республіці Крим"".

Після прийняття цієї постанови організатори російської частини конкурсу, некомерційне партнерство "Вікімедіа РУ" та спільнота російських учасників вікіпроектів, включили пам’ятки Криму до переліку культурної спадщини Росії, додавши дисклеймер, що "включення цих регіонів пов’язане із їхньою появою в офіційних списках культурного спадку РФ і жодним чином не позначає їхню державну приналежність".

Російські конкурсні списки є копією українських списків пам’яток Криму.

Законом Республіки Крим №68-ЗРК "Про об’єкти культурного спадку в Республіці Крим" до культурного спадку Росії було зараховано об’єкти, занесені відповідно до законодавства Української РСР та України, що діяли на день "приймання до Російської Федерації Республіки Крим".

У списках переважно пам’ятки місцевого значення та щойно виявлені об’єкти культурної спадщини. Більшості ж пам’яток національного значення, таких як Генуезька фортеця у Судаку або печерне місто Чуфут-Кале, в російських списках немає. Також, поки що в них немає і пам’яток Севастополя, який є окремим суб’єктом, а відтак потрібен окремий закон.

Фонд Вікімедіа не втручається у конфлікт, який склався між його українським та російським відділеннями.

У планах української сторони звернення до юристів Фонду Вікімедіа щодо правомірності використання НП "Вікімедіа РУ" бренду Вікімедіа, а також звертання до міжнародного організаційного комітету.

Реклама:

Головне сьогодні