Українські кінопродюсери б'ють на сполох: Україна не подаватиметься на "Оскар"?

— 2 вересня 2015, 15:07

Про це повідомляється у відкритому листі продюсери фільмів "Брати. Остання сповідь" і "Поводир" Ігор Савиченко та Максим Асадчий. Звернення також підтримав продюсер фільму "Незламна" Єгор Олесов.

"Просимо надати пояснення щодо стану готовності цьогорічного комітету та якнайшвидше оголосити прийом заявок. Сподіваємося, український кінематограф цього року не стане заручником ні особистих амбіцій, ні колективної байдужості", - повідомляється у листі продюсерів.

В свою чергу, Асоціація продюсерів України (АПУ) повідомила "Українській правді. Життя", що після минулорічного скандалу навколо Українського Оскарівського комітету виникла необхідність оновити регламент роботи і склад Комітету. До цього процесу приєдналася робоча група за підтримки Національного союзу кінематографістів України (НСКУ).

[L]"У АПУ і НСКУ були розбіжності щодо бачення роботи нового Комітету. Кожна з наших організацій звернулася за роз’ясненнями до Американської академії кінематографічних мистецтв і наук, яка проводить нагородження премією "Оскар", - повідомили у АПУ.

Після цього АПУ і НСКУ при посередництві голови Держкіно Пилипа Іллєнка дійшли згоди щодо спільної модерації роботи Українського Оскарівського комітету. НСКУ займатиметься проведенням роботи і голосуванням самого Комітету, АПУ візьме на себе зв’язки з Американською кіноакадемією, роз’яснення правил подачі фільмів на Оскар і допомогу у оформленні документів для відправки відібраної картини від України до Лос-Анджелесу (США).

Таким чином новий Український Оскарівський комітет заявив про готовність починати свою роботу та повідомив про це Американську кіноакадемію. Але від Академії надійшла відповідь 28 серпня, що рішення щодо роботи нового Українського Оскарівського комітету буде прийнято тільки на засіданні Виконавчого комітету з відбору фільмів іноземною мовою.

Це пов’язано з тим, що у травні-червні цього року АПУ і НСКУ офіційно зверталися до Американської кіноакадемії за вирішенням розбіжностей щодо формування нового Комітету в Україні. "Тому зараз потрібно зачекати до засідання Виконавчого комітету і їхнього рішення щодо України. Коли саме він збереться, Академія не повідомляє. За досвідом попередніх років - не пізніше жовтня", - повідомили у АПУ.

Вони також повідомляють, що розуміють стурбованість продюсерів з цього приводу та сподіваються, що виконавчий комітет зробить виключення для України, як це вже було 2006 року, коли фільм "Аврора" режисера Оксани Байрак, висувався у листопаді.

Згідно з правилами Американської кіноакадемії, останній день прийому заявок на Оскар за найкращий фільм іноземною мовою - 1 жовтня 2015 року.

Як відомо, 16 вересня 2014-го року, члени Оскарівського комітету Сергій Тримбач та Володимир Войтенко вийшли зі складу комітету і закликали українську кіно-громадськість до повної ротації його складу.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні