Російський кореспондент Лойко представив роман про кіборгів та аеропорт. Відео

— 4 вересня 2015, 14:51

Автор – єдиний іноземний кореспондент, який був в Донецькому аеропорту. У рамках написання роману Лойко записав понад 40 годин інтерв'ю з "кіборгами". Багато з них стали військовими консультантами роману, пише Радіо Свобода.

Російський журналіст Сергій Лойко отримав у США низку журналістських нагород за свої матеріали з України. Як зазначив сам автор, роман "Аеропорт" – це не хроніка, а художній вимисел, побудований на реальних фактах. За сюжетом книги, разом з кіборгами в аеропорту перебуває американський фотограф, який переживає цю війну як особисту драму.

Через нього читач може побачити всю історію від Майдану до знищення аеропорту. На батьківщині, у Росії, його часто звинувачують у відсутності патріотизму, говорить Лойко.

"Вони вважають, що патріотизм – це любов до влади. Я люблю свою батьківщину, я пишаюсь нею, але з кожним днем стає все менше приводів для гордості. Тому що все перевертається з ніг на голову, але Росія велика країна в тому сенсі, що вона може очиститися, і вона кілька разів уже це робила", – говорить Лойко.

Цей роман вплине на багатьох, вважає "кіборг" Сергій Танасов, один з головних воєнних консультантів книги. Але найголовніше, що тут переданий дух справжнього українського солдата, справжнього захисника своєї батьківщини, говорить він.

"Я читав цю книгу, і знову всі мої друзі були переді мною. Якщо ви будете читати її, ви проникнетеся взагалі всією останньою частиною історії України. Що ж стосується аеропорту – ви побуваєте там разом з нами", – говорить Танасов.

Хочеться, щоб з автора в подальшому брали приклад українські медіа, говорить "кіборг" Ігор Андрухов. Як у плані художніх творів, так і в кінематографі, і взагалі, щоб висвітлення було якомога більш чесним, щоб усе було прозоро, наголошує "кіборг".

"І головне, щоб не були забуті хлопці, які поклали свої життя, щоб про них пам’ятали. Бо, як то кажуть, "герої не вмирають перші два дні"… Щоб у нас не було, як після Афгану, коли люди в підворітті збирають копійки", – каже Андрухов.

Ще один "кіборг", Михайло Кучеренко, теж висловив сподівання, що книга "Аеропорт" допоможе розповісти правду про цю війну.

"Ця війна, яка зараз триває, незважаючи на всі перемови і перемир’я, вона більше інформаційна. І Україна цю війну явно не виграє. Нам зараз конче потрібне не вишиватницько-патріотичне висвітлення подій цієї війни, а максимально чесне, правдиво-патріотичне висвітлення. Я сподіваюся, що книга допоможе розповідати правду про цю війну", – зазначає він.

Під час презентації Сергій Лойко також озвучив уривки з роману, зокрема, про російську матір, яка дізналася, що її син воював проти України і загинув.

Головна лінія роману розгортається протягом останніх п'яти днів з більш ніж 240-денної оборони аеропорту. Це той період, коли автор безпосередньо був у бойових умовах поряд з українськими військовими.

Реклама:

Головне сьогодні