Новий скандал довкола Мінкульту. Керівнику Центру Довженка не продовжують контракт

— 19 листопада 2015, 17:26

З минулого тижня Іван Козленко, по суті, безробітний, хоча за час його перебування на посаді директора Центр Довженка став чи не єдиним незбитковим підприємством кінематографії.

"Я все зробив. І я не розумію, як можна було настільки цинічно зігнорувати зміни, які нам вдалося втілити, відсторонивши мене від керівництва Центром без пояснення причин", - написав Іван Козленко на своєму Facebook.

"Я знав, що потрапив на посаду не з доброї волі чиновників, не через те, що вони зацікавлені в ефективному менеджменті держустанов, а через громадський тиск, який в пореволюційний час здійснила кіноспільнота. Я розумів, що мене радше терплять, ніж вітають, і пильнував, щоб ніде не зійти на слизьке, щоб не порушити жодного пункту директорського контракту (навіть такого, здавалося б, утопічного в умовах війни та краху економіки, як позитивний фінансовий баланс), щоб не дати підстав звільнити мене допіру", - додав він.

Згодом стало відомо, що Мінкульт тимчасово передав повноваження керівника Центру директору з загальних питань Капіталіні Хомутовській.

У середу з’явився відкритий лист трудового колективу Центру Довженка. У ньому зазначається, що на загальних зборах колективу "було прийнято рішення наполягати на призначенні Івана Козленка виконувачем обов’язків Генерального директора до завершення конкурсу на посаду керівника підприємства".

Як ідеться у відкритому листі на ім’я президента, прем’єра і міністра культури, за період керування Івана Козленка Центром Довженка, "робота установи відзначалась прозорістю, підзвітністю громаді, структурними реформами та сприянням розвитку культурної ініціативи".

Центр Довженка перетворився на один із найдинамічніших закладів культури, значно розширивши географію міжнародних проектів, організувавши низку популяризаційних та освітніх проектів в Україні, став хабом для реалізації незалежних культурних ініціатив громадського сектору.

"У цьому році Центром в Україні та за кордоном проведено 29 власних і партнерських заходів. Серед них такі широкомасштабні, як організація українського стенду на кіноринку Берлінського Міжнародного кінофестивалю, ретроспективи Кіри Муратової в Австралії, Аргентині та на Карловарському міжнародному кінофестивалі, українські ретроспективи у Франції, Німеччині, Словаччині, Великій Британії тощо", - перелічують у Центрі.

Це державне підприємство починало 2015 рік з 1,5 мільйонними збитками, великі промислові приміщення, які могли б використовуватись для популяризації мистецтва, простоювали та занепадали.

"Завдяки впровадженню ініційованої та публічно презентованої Іваном Козленком антикризової програми реформування та реструктуризації, Центр Довженка показав прибуток в 642 тис. грн. у третьому кварталі 2015 року. У 2015 році очікується повне покриття збитку та отримання чистого прибутку. Замість мільйонного боргу, який було успадковано Центром восени 2014 року, сьогодні на рахунках Центру акумульовано 950 тис. грн. оборотних коштів та понад 1 млн. кредитних зобов'язань контрагентів на користь Центру. Виплачено величезні борги, проведено оптимізацію витрат. Здійснено реструктуризацію штату, зменшено адміністративні витрати. Розпочато проект з енергозбереження", - йдеться у листі.

Згідно з наказом Міністерства культури України № 837/0/17-15 від 11.11.2015 р., Івана Козленка усунено від керівництва ДП "Національний центр Олександра Довженка" у зв’язку з неподовженням терміну дії контракту та відмовою Міністерства культури України призначити його виконувачем обов’язків генерального директора до закінчення конкурсу на посаду керівника, всупереч поданої Іваном Козленком заяви.

Таке рішення здивувало колектив ДП "Національний центр Олександра Довженка".

"Звична практика міністерства показує, що до призначення обраного за конкурсом керівника його функції виконує попередній директор. Таке тимчасове рішення було б раціональним і закономірним. Проте, його не було прийнято. Пояснень від Міністерства культури України, чому керівника, спроможного не тільки здійснювати ефективне керівництво, але й забезпечити розвиток підприємства, усунено від керівництва, нам надано не було", - пишуть у Центрі.

Відтак колектив Національного центру Олександра Довженка наполягає:

1. Розглянути можливість призначення Івана Козленка виконувачем обов’язків Генерального директора до завершення конкурсу на посаду керівника підприємства.

2. В разі оголошення конкурсу на посаду Генерального директора підприємства забезпечити прозорість формування складу конкурсної комісії, її незалежність та незаангажованість, збалансованість представницького складу, в якому незалежні експерти мають складати щонайменше половину членів.

КУЛЬТУРНА СПІЛЬНОТА ТЕЖ АКТИВНО ДОЛУЧИЛАСЬ ДО ПРОТЕСТУ ПРОТИ ЗВІЛЬНЕННЯ ІВАНА КОЗЛЕНКА. ОСЬ ЛИШЕ ДЕЯКІ З ПУБЛІЧНИХ ЗАПИСІВ НА ЙОГО ПІДТРИМКУ.

Реклама:

Головне сьогодні