У Польщі міністр культури вимагав заборонити показ п’єси за твором нобелівської лауреатки

— 25 листопада 2015, 14:27

Такі заяви Глінскі налякали ліберальних громадських активістів, пише The Guardian.

У листі на ім’я маршалка Нижньосілезького воєводства, Глінскі закликав відмінити прем’єру п’єси. Однак маршалок відмовився це робити, пославшись на те, що "ми не втручаємось у мистецькі висловлювання".

Відтак у суботу прем’єра п’єси таки пройшла у Вроцлаві, але супроводжувалась сутичками скінхедів та відвідувачами "Смерть и Діва", у результаті чого 12 осіб було затримано поліцією.

А в неділю дім художнього керівника театру закидали яйцями та помідорами.

На сайті театру міститься опис п’єси як "дослідження стосунків жертви та її мучителя", дивитись її можна було лише дорослим глядачам.

Усі квитки на виставу були продані. Водночас, польський театр щорічно отримує половину коштів на своє фінансування з Міністерства культури. Відтак тепер театр побоюється, що їм даватимуть менше грошей.

Постер вистави

Як відомо, з минулого понеділка у Польщі при владі прокатолицький консервативний уряд.

За словами директора театру Кшиштофа Мєшковскі, він планує подати до парламенту офіційне звернення з вимогою відправити Глінскі у відставку. Однак партія, яка нині при владі ("Право і Справделивість") має в парламенті більшість, відтак ймовірність того, що міністра культури відправлять у відставку таки невелика, пише ВВС.

Реклама:

Головне сьогодні